Güncelleme Tarihi:
Enformasyon Bakanı Adnan Mahmut, Suriye halkının yeni anayasayla yapacağı ilk seçimlerde çok partili sistemin uygulandığı ve bütün adayların sesini eşit biçimde duyurmasına dikkat ettiklerini söyledi.
Mahmut, Halk Meclisi seçimlerini yüzden fazla yabancı gazeteci, politikacı, akademisyen ve hukukçunun da izleyeceğini belirtti.
Katılımın önemine dikkat çeken Mahmut, "Suriye halkının vatanlarını hedef alanların planlarını çökerteceğini ve ülkelerinin düşmanlarına meydan okuyacağını" ileri sürdü.
Bazı muhalif gruplar ise, seçimlerin referandum niteliğinde olmasından hareketle, boykot kararı aldı.
Suriye'de Şubat ayında yapılan anayasa referandumunda, bazı silahlı muhalefet grupları şiddet eylemleri gerçekleştirmişti. Bu nedenle, Suriye seçim gününde silahlı eylemlerle sarsılabilir.
Yarın yapılacak Halk Meclisi seçimlerinde 7600'den fazla milletvekilli adayı yarışacak. Yeni anayasa, 250 üyeli meclisin 127'si çiftçi ve işçilerden, kalan 123'ünün de diğer meslek gruplardan oluşmasını ön görüyor.
İktidardaki Baas Partisi'nin adayları Ulusal İlerici Cephe çatısında seçimlere giriyor.
Seçimleri reform yolunda önemli bir adım olarak niteleyen Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ise seçimlerden bir gün önce kamuoyunun karşısındaydı.
Esad, Osmanlı döneminde öldürülen vatanseverlerin anıldığı şehitler günü dolasıyla Şam yakınlarındaki meçhul asker anıtına çelenk bıraktı.
Suriye'de silahlı muhalifler ve ordu arasında yaşanan çatışmalarda 9 bine yakın insan yaşamını yitirdi.