Güncelleme Tarihi:
Ortak tıbbi atık ünitesi kurulması da kararlaştırılan 25 milyon dolar bütçeli program sayesinde, şimdiden iki ülkeden 163 kişiye iş imkânı sağlandı.
TÜRKİYE ile Suriye arasında başlatılan bölgelerarası işbirliği programının, iki ülke insanını birbirine yakınlaştırmanın yanında, ekonomik sonuçları da görülmeye başlandı. Sınır illerinde ortak kullanılmak amacıyla 3’er adet itfaiye ve çöp aracı alındı. Ortak tıbbi atık ünitesi kurulması kararlaştırıldı. 25 milyon dolar bütçesi olan program, iki ülkeden 163 kişinin iş bulmasını sağladı.
İki ülke, 7 kardeş şehir
İki ülkenin sınır illeri arasında ekonomik, sosyal ve kültürel işbirliğini amaçlayan programın kapsamı, geçen yıl, 3 ilden 7 ile çıkartıldı. Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Halep, Rakka, Haseke illeri arasındaki işbirliği çerçevesinde ilginç projelere imza atıldı. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz’ın sorumluluğunda sürdürülen program çercevesinde, iki ülkenin kamu kurum ve kuruluşları, küçük ve orta ölçekli işletmeleri, sivil toplum kuruluşları ile eğitim ve teknik danışmanlık şirketlerine hazırladıkları projeler için finansman desteği sağlanıyor.
Program İKB’nin de ilgisini çekti
Bakan Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, şu ana kadar, Türkiye tarafında toplam 68 adet projeye yaklaşık 10 milyon dolar, Suriye tarafında ise 75 projeye toplam 10.5 milyon dolar kaynak sağlandı. İslam Kalkınma Bankası da 500 bin dolar Türkiye’ye, 500 bin dolar Suriye’ye hibe aktarma kararı aldı. Program çercevesinde çoğu “imece” usulüyle yapılan çalışmalar şöyle:
55 bin tanıtım dokümanı, ortak site
“İki ülke arasında 45 kilometrelik yol yenilendi. 120 ton-gün kapasiteli ortak tıbbi atık ünitesi oluşturuldu. 55 binin üzerinde yazılı materyal basıldı. 14 binin üzerinde ziyaretçiyle buluşan Türkçe-Arapça içerikleriyle 10 adet web sayfası yayına girdi. Arapça’dan Türkçeye, Türkçe’den Arapça’ya 7 bin sayfaya yakın çeviri yapıldı.
163 kişiye iş imkânı
3 bin 700 Türk, 800 Suriye vatandaşının katıldığı 41 adet sergi, toplantı, tanıtım ve kültürel faaliyet düzenlendi. Program kapsamında toplam 163 kişiye istihdam sağlandı. Yaklaşık 500 kişi Halep’e çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Halep’te 335 kişinin katıldığı 16, Türkiye’de toplam 1113 kişinin katıldığı 68 ayrı mesleki beceri kazandırma kursu düzenlendi.170 kişi Arapça, 297 kişi Türkçe dil eğitimi aldı.”