Güncelleme Tarihi:
Suriye’nin 2.1 milyonluk nüfusuyla en büyük kenti olan, merkezi Türkiye sınırına 35 km mesafede bulunan Halep, 17 aydır süren rejim karşıtı isyanda uzun süre sessiz kalmasına rağmen son bir hafta içinde kısmen silahlı muhaliflerin denetimine girmişti. Halep’teki silahlı muhalif sayısı son üç günde 2500’den 5500’e çıktı. Kenti birkaç gündür bombalayan Suriye ordusunun ise 10 bin askerle büyük bir operasyon hazırlığında olduğu iddiaları endişe yarattı.
MUHALİFLER TEK SES DEĞİL: Saf değiştiren Tuğgeneral Feyiz Amr, muhaliflerin Hatay’da, sınıra 4 km mesafedeki Apaydın kampında kurduğu askeri konseyin üyesi. Amr, AFP’ye telefonla şunları söyledi: “Halep’in yüzde 70’i devrimcilerin eline geçti ama başka kentlerde katliamlar sürüyor. Kendimizi kandırmayalım. Ne Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), ne de Suriye Ulusal Konseyi’nin (SUK) içinde birlik var. Krizden çıkış yolu tüm etnik grupları içerecek ve askeri konseyle eşgüdümlü çalışacak bir geçiş hükümeti kurmak. Konsey olarak SUK’tan yeterli desteği alamıyoruz.”
GAZ MASKELERİ BULUNDU: Halep’te ele geçirdiği askeri üs ve devlet dairelerine kendi bayrağını asan ÖSO, ordunun Halep’e savaş uçakları, helikopterler ve 100 kadar tankla büyük bir saldırı hazırlığında olduğunu duyurdu. Halep’in merkezinde bir askeri üste ise biyolojik ve kimyasal silahlar için gaz ölçüm cihazı ve birçok gaz maskesi buldu. Muhalifler Halep’te kendi deyişleriyle “tüm muharebelerin anasına” hazırlanırken Esad rejimi için ölüm kalım meselesi olarak görülen çatışma öncesi halk kaçış yolunda.
ABD ve BM, ‘katliam’ uyarısı yaptı. Brookings Enstitüsü’nün Doha Merkezi’nden Selman Şeyh, “Halep ağırlık merkezi. Çökmesi, rejime güçlü bir darbe indirebilir” dedi.