Güncelleme Tarihi:
Ordunun operasyon başlattığı Cisr eş Şuğur kasabasından kaçan Suriyeliler Türkiye'ye akın etmeye devam ederken, kentin etrafındaki kuşatma giderek güçleniyor. Ordunun kente saldırı başlatma hazırlığında olduğu belirtiliyor.
SINIRDA YAŞANAN İNSANLIK DRAMI / WEB TV
Sınırı az önce geçen Suriyeli Mustafa Dağas'ın söylediğine göre, Suriye ordusunun dün operasyon düzenlediği Cisr eş Şuğur'a yönelik kuşatma sürüyor. Türkiye sınırına beş km uzaklıktaki Hırbıtcoz köyünden gelen Mustafa, Lazkiye kentinin Muarrit mahallesinde dünden bu yana catismalarin surdugunu soyledi.
Cuma günü, Suriye genelinde yaşanan çatışmalarda, helikopterlerin destek verdiği askerlerin en az 25 kişiyi öldürdüğü belirtilmişti.
SURİYE ORDUSU CİSR EŞ ŞUĞUR'A İLERLİYOR / Foto Galeri
Hırbıtcoz'daki bir markette çalıştığını söyleyen 21 yaşındaki Mustafa, bu mahalledeki çatışmalarda 300 kişinin yaralandığını ifade etti. Mustafa, Türkiye sınırındaki askerlere Güveççi'den ekmek alacağını söyleyerek sınırı geçtiğini belirtti.
TEL ÖRGÜLERİN ALTINDAN GEÇİYORLAR
Şu an bulunduğum Güveççi köyünde fazla bir hareketlilik yok. Ancak burası, en fazla Suriyelinin Türkiye’ye geçiş yaptığı köy durumunda. Sınıra toplanan Suriyeliler, iki şekilde Türkiye’ye giriş yapıyor. Bazıları, tel örgülerin altından geçiyor, diğerleri askeri kontrol noktasından sınırın diğer tarafına geçiyor. Burada, binlerce Suriyeli toplanmış durumda. Askeri kontrol noktasında bekleyen Suriyelilere, yiyecek ve içecek dağıtılıyor. Geçiş yapan Suriyeliler, araçlarla ilçelerdeki çadır kentlere taşınıyor. Askerin dışında, yerel halk Suriyelilere yardımda bulunmak için büyük bir özveri gösteriyor. Köylüler, kendi aralarında para toplayıp ekmek alıyor. Toplanan yüzlerce ekmek, sınırda bekleyen Suriyelilere ulaştırılıyor. Ayrıca, Hatay’ın merkezinden para toplayıp gönderenler de var. SURİYE SINIRINDA ÇADIR HASTANE KURULDU VATANDAŞLAR SEFERBER OLDU Hatay’da vatandaşlar kendi aralarında para toplayarak Suriye’den kaçan insanlara yardım ediyor. Askerler, sınırındaki Suriye vatandaşlarına üç öğün yemek veriyor. Ancak sınıra gelen Suriyelilerin sayısının sürekli artması, askerin yaptığı yiyecek-içecek yardımının yetersiz kalmasına neden olabiliyor. Aralarında işadamlarının da olduğu Hataylılar, yaptıkları yardımlarla sınırda bekleyen tüm Suriyelilerin yemek yardımı almasını sağlıyor. Sınırın diğer tarafında kamp kuran Suriyelilere götürülen ekmek ve erzaklar böyle görüntülendi. Gıda yardımının bulunduğu Mercedes model araba, Güveççi köyünden birkaç Suriyeli alıp sınıra doğru hareket etti. Araçtaki Suriyeliler erzakları Türk askerinin kontrolünden geçirdikten sonra dağıtacak.
VATANDAŞLAR SINIRA BÖYLE EKMEK TAŞIDI / Foto Galeri
DÜNYANIN GÖZÜ KULAĞI BU KÖYDE
Türkiye-Suriye sınırındaki hareketliliğin başta Türk halkı olmak üzere dünya kamuoyuna tanıttığı yer ise Güveççi köyü oluyor. Türkiye'ye geçmek isteyen Suriyelilerin çoğu bu köyün karşısındaki tepelerde bekliyor. Dolayısıyla tüm gazeteciler bu köye konuşlanıyor. Güveççi'de Türk gazeteciden çok yabancı gazeteci var. Dünyanın gözü kulağı bu köyden gelecek haberlerde.
Ancak yabancı gazetecilerin bölgenin "kültürünü" bilmemesi köylüleri özellikle de yaşlıları rahatsız ediyor. Güveççililerin başlarda aşırı ilgiye bağlı olarak yaşadıkları şaşkınlık duygusu yerini hoşnutsuzluğa bırakmaya başlıyor.
Şu anda binlerce Suriyeli, Türkiye sınırında endişeli bir şekilde bekliyor. Can güvenliklerini tehdit altında hissettikleri anda sınırı geçmeye çalışacaklar. Daha fazla beklemek istemeyenler ise kendilerini Türk askerlerine teslim edip araçlarla Yayladağı ilçesindeki çadır kente götürülüyorlar.
Konuştuğum tüm Hataylılar ise Türkiye'nin dün 800 bin kişiyi barındırabileceğini açıklamasının ardından Suriye'den Türkiye'ye geçmek için sınıra akın edenlerin sayısının hızla artacağını söylüyor.
SURİYE SINIRINDAN GELEN EN SON FOTOĞRAFLAR
EKMEK KAPISI KAPANDI
Komşu'daki olaylar, sınırın hem Türk hem de Suriye tarafını ekonomik olarak da etkiliyor. Hatay'ın en büyük gelir kaynağının Suriye olduğunu ifade eden 23 yaşındaki Taner, kendisi de dahil birçok Hataylı'nın Türkiye'de 2-3 misli pahalı olan çay, tütün gibi ürünleri Suriye'den getirerek burada sattığını, böylece hem bu şekilde çalışan binlerce kişinin hem de esnafın para kazandığını söylüyor.
Ancak Taner, Suriye'deki karışıklıktan sonra orada da fiyatların yükseldiğini ve insanların eski kazançlarını sağlayamadığını belirtiyor.
Son olaylardan sonra bir daha iş için Suriye'ye geçmediğini belirten Taner, bir zamanlar turizm cenneti olan birçok Suriye kentine de "turist gitmez" olduğunu söylüyor ve çocukluğundan beri her yıl tatil için Lazkiye'ye gittiğini de hatırlatarak, şöyle diyor:
"Suriye 10 numara bir yerdi.... Tatil için... Kafa dinlemek için... O günleri özlüyorum."
Umarım Suriye en kısa zamanda tekrar genç Taner'in tatil hayalini kurduğu eski Suriye olur.
Cisr eş Şuğur kentinden kaçan Halepli Suriye vatandaşı, geçen Cumartesi Cisr eş Şuğur'da ölümden nasıl kıl payı kurtulduğu anlattı. Halep’te şoförlük yapan 35 yaşındaki Malik, kentin postanesinin bulunduğu sokakta keskin nişancıların ateş açtığını, yanındaki arkadaşıyla bir binaya gizlendiklerini anlattı. Arkadaşı vurularak öldürülürken, bir mermi de Malik'in kafasını sıyırdı. Malik, Suriye'den kaçtıktan sadece birkaç saat sonra yaptığı açıklamada, üzerlerine ateş açan keskin nişancıların İranlı olduklarını söyledi.
Dün akşamüzeri çekilen görüntülerde kafasındaki sıyrığı gösteren Malik, Cisr eş Şuğur'da yaşanan şiddeti gözler önüne seren bir diğer Suriyeli oldu.
GELİŞMELER İÇ AÇICI DEĞİL
Bu gelişmeler yaşanırken, Suriye güçlerinin, CisrEş Şuğur’un girişlerini kapattığı bildirildi. Öte yandan, Suriye'den sınırı geçerek Türkiye'ye sığınanların sayısı 4 bin 300'e ulaştı.
Suriye devlet televizyonu da ordu birliklerinin Cisr Eş Şuğur'daki"silahlı grupların" bazı liderlerini gözaltına aldığını duyurdu.
MERYEM'İN SON SÖZLERİ
Beni en çok etkileyen hikaye, 27 yaşındaki Suriyeli mühendis Meryem'e ait. Son bir haftadır büyüyen olayların merkezi konumundaki Cisr uş Şuğur kentinde yaşayan Meryem'i dünya Güveççili Ali'nin çektiği görüntülerden tanıdı. Hatay'ın Güveççi köyünde oturan Ali videoyu geçtiğimiz hafta gittiği Suriye'de çektiğini söylüyor. Ali'nin söylediğine göre, attığı devrim nidalarıyla meydanları dolduran Suriyelileri coştururken görülen Meryem, bu olaydan kısa süre sonra keskin nişancılar tarafından vurularak öldürülüyor. Ali ve Suriye’den kaçarak sığınanların bana anlattıkları insanın kanını donduruyor. İnanmak istemiyorsunuz. Ancak Meryem'den günlerdir haber alan çıkmıyor. Ve insana "Umarım yaşıyordur" demekten başka çare kalmıyor. Meryem'in son sözlerinin ne olduğunu bulmak için uğraşıyorum. Arapça bilen birkaç kişiye dinletiyorum. Ama görüntülerdeki ses kaydının net olmadığını söyleyip, tam olarak ne dediğini anlamıyorlar. Hatay’da bana rehber olan Yusuf Abi sayesinde bulduğum Lübnanlı doktor Man Tahir yapıyor. Antakya'daki annesini ziyarete gelen Tahir'in tercümesine göre, Meryem son nutkunda şöyle haykırıyor: "Beşar Esad'a şükrediyoruz çünkü onun zulmü sayesinde kadın ve erkekler birlik olduk. Size güç versin diye Allah'a dua ediyoruz. Allah'ın izni ve sizin çabalarınızla Esad rejimi düşecek."