Güncelleme Tarihi:
Suriye Ulusal Kongresi sözcüsü Luay Safi, Obama'nın kararını ABD'nin "liderlik göstermedeki başarısızlığı" olarak tanımladı.
Obama'nın açıklamasından hayal kırıklığı duyduğunu ifade eden Suriye'deki ana muhalif grubun sözcüsü Safi, CNN'e yaptığı açıklamada "Eylemsizlik rejimi cesaretlendirebilir ve daha ciddi saldırılar olabilir diye korkuyoruz." dedi.
Obama dün Beyaz Saray'da açıklama yaparken Suriye'de hükümete bağlı güçler Şam civarında muhaliflerin denetimindeki bölgeleri yeniden bombalamaya başladı.
Suriye 21 Ağustos'ta kimyasal silah kullandığı iddialarını reddediyor.
KONGREDEN ONAY İSTEYECEK
Obama dünkü açıklamasında Amerikan ordusunun Suriye'ye askeri müdahaleye her an hazır olduğunu belirtti ancak müdahale öncesi ABD Kongresi'nden onay isteyeceğini söyledi.
ABD Kongresi'nin 9 Eylül'de toplanması bekleniyor.
Obama, "süresi sınırlı" ve olası yeni kimyasal saldırıları önleyecek güçte bir askeri eylem kararı verdiğini ve bunu milletvekilleri ile senatörlere danışacağını dile getirdi.
ABD lideri, Suriye'deki bu tür saldırıların hem Amerikan ulusal güvenliğini, hem de Türkiye, Ürdün, İsrail, Lübnan ve Irak gibi ABD'nin dostu olan bölge ülkelerini tehdit ettiğini sözlerine ekledi.
'ASKERİMİZİ BU SAVAŞA SOKMAYIZ'
Obama, "Şam'da olanlara gözümüzü kapayamayız" diyerek, kimyasal silahların "terörist grupların" eline geçmesi halinde Amerikan halkına karşı kullanılabileceğini de öne sürdü.
Suriye'deki rejim hedeflerine karşı eylem kararı verdiğini belirterek, bunun süresi sınırlı, kara harekâtını içermeyen bir eylem olacağını vurguladı.
Diğer yandan ABD başkanı, Suriye'de 100 binden fazla kişinin ölümüne yol açan krizi sona erdirme politikalarını şöyle özetledi:
"Amerikan halkı, Suriye'yi temelden sarsan anlaşmazlığı ordumuzla çözemeyeceğimizi bilecek kadar sağduyu sahibidir. Dünyanın o bölgesinde eski zamanlardan kalma mezhepsel ayrılıklar mevcut ve Arap Baharı umutları, sonuca ulaşması yıllar alacak değişim güçlerini ortaya çıkardı. Bu yüzden, askerlerimizi başkasının savaşının ortasına sokma niyetinde değiliz."
"Bunun yerine, Esad rejimi üzerinde baskı kurarak muhalefeti desteklemeyi, muhaliflere bağlılığımızı, yerlerinden olanlara ilgimizi ve kendi halkının haysiyetine saygı gösteren bir hükümet için siyasi çözüm arayışımızı sürdüreceğiz."
CUMHURİYETÇİLER MEMNUN
'Başkomutan' sıfatıyla Obama'nın Kongre'den onay almadan askeri operasyon emri vermesi mümkün.
Buna rağmen Obama, Kongre'de bir tartışma yürütmenin faydalı olacağını vurguladı.
Senato'daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell, Obama'nın açıklamasından memnuniyet duyduğunu belirterek, Kongre desteği alan bir başkomutanın daha güçlü olacağını dile getirdi.
İngiltere parlamentosunda tıklayın geçen hafta yapılan oylamada, hükümetin Suriye'de müdahil olmayı içeren önerisi reddedilmişti.
BM Güvenlik Konseyi'nden Rusya ve Çin'in veto ve engellemeleri nedeniyle Suriye'ye müdahalenin yolunu açacak herhangi bir karar çıkmıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Şam'da 21 Ağustos'ta meydana gelen olayla ilgili dün yaptığı açıklamayı tıklayın sert ifadelerle eleştirdi.
tıklayın Washington, 426'sı çocuk 1.429 kişinin öldüğünü söylediği olayın, 3 gün öncesinden hazırlık yapan Suriye rejim güçleri tarafından gerçekleştirilen bir kimyasal silah saldırısı olduğunu iddia ediyor.
ŞAM'DA HAVA
Suriye hükümeti saldırıyı kendilerinin değil silahlı isyancıların düzenlediğini iddia ederken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, herhangi bir saldırı durumunda karşılık vereceklerini ilan etmiş durumda.
Şam'daki BBC Ortadoğu muhabiri Jeremy Bowen, Obama'nın açıklaması üzerine başkentte ABD saldırısının bu hafta sonu başlamasından endişe duyan kesimlerde kısmi bir rahatlama olduğunu ifade ediyor.
Bowen gecikmenin, hassas askeri teçhizatı başka bölgelere kaydırması için Esad hükümetine zaman kazandırabileceğini belirtiyor.