Güncelleme Tarihi:
Suriye'de dün ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından bugün ülkeden muhalif gruplar ile ordu arasında kısa süreli çatışmaların yaşandığı yönünde haberler geliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de bugün Suriye'ye yabancı gözlemci gönderilmesini öngören bir karar tasarısını oylamaya hazırlanıyor.
Bu gelişmeler ışığında Annan'ın Sözcüsü Ahmed Fevzi yaptığı açıklamada, Annan'ın Suriye'de insani yardım koridorları açılması çağrısı yaptığını belirtti. Fevzi, “Özel Temsilci Annan, şu anda harika bir durumda olmadığımızın bilincinde. Serbest bırakılması gereken mahkumlar, açılması gereken insani yardım koridorları var” diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi'nin bugünkü oturumunda "nispeten uyulan" ateşkesi denetlemek amacıyla 10 ya da 12 kişilik bir gözlemci heyetinin gönderilmesine ilişkin kararı oylayacağını da ifade eden Fevzi, 250 kişiden oluşan geniş heyetin ise daha sonra gönderileceğini de sözlerine ekledi.
Hangi ülkelerin bu heyete temsilci göndereceğinin henüz belli olmadığını belirten Fevzi, Suriye yönetiminin son birkaç gün içinde 74 yabancı gazeteciye vize verdiğini de vurguladı. Gözlemci gönderilmesine ilişkin kararın BM Güvenlik Konseyi'nde daimi üyelerin anlaşması halinde bugün ele alınabileceği belirtiliyor.
BM, SURİYE'YE GÖZLEMCİ GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR
İNSANİ KORİDOR NASIL OLACAK
İnsani koridor, kriz bölgelerinde gıda, giyecek, ilaç ve ambulans gibi sağlık hizmetlerinin sıkıntı yaşayan insanlara ulaştırılabilmesi için açılan geçiş alanlarına deniyor. Belli bir alanda ve belli bir süreliğine kurulan bu koridorlar trafsız alanlar kabul ediliyor. İlk kez 1949'da Cenevre Sözleşmesi'yle ortaya çıkan bu terim daha sonra çeşitli Birleşmiş Milletler kararlarına da dahil edildi.
Kasım ayında da Suriye'de insani koridor açılması önerisi gündeme gelmişti. Şu ana kadar yapılan öneriler çerçevesinde, insani koridorların Türkiye veya Lübnan gibi komşu bir ülke üzerinden açılması planlanıyor.
Bu koridorlardan Uluslararası Kızılay örgütü gibi uluslararası yardım kuruluşlarının zor durumdaki bölgelere yardım malzemesi taşınması ve bu süreçte Suriyeli yetkililerden herhangi bir müdahale olmamasını sağlamak amacıyla silahsız gözlemcilerin konuşlandırılması öngörülüyor.
İnsani koridorun açılmasının kilit noktasını ise Suriye rejiminin rıza göstermesi oluşturuyor. Suriye'nin izin vermemesi durumunda ise koridorların açılabilmesinin tek yolunu BM kararı çerçevesinde askeri güç kullanılması oluşturuyor.
FRANSA'DAN DA KORİDOR ÇAĞRISI
Sabah saatlerinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ateşkes ilanının samimi olduğunu düşünmediğini ve durumu izlemek amacıyla uluslararası gözlemcilerin konuşlandırılması gerektiğini söyledi.
“I-Tele” televizyon kanalına konuşan Sarkozy, "Uluslararası kamuoyunun sorumluluklarını yerine getirmesi ve insani koridorların kurulması için gerekli şartları oluşturması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin, tankları şehirlerden çekip kırsal bölgelere konuşlandırmasının da yetmeyeceğini, “tankların kışlaya sokulması gerektiğini” söylemişti.
ERDOĞAN: TANKLARIN KIŞLAYA SOKULMASI LAZIM
ÇATIŞMALAR TÜRKİYE SINIRINA YAKIN
Ateşkesin ikinci gününde gerçekleşen çatışmaların Türkiye sınırı yakınlarındaki Harabjoz köyünde yaşandığı belirtildi.
AFP'ye konuşan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilisi Rami Abdel Rahman, "Rejime bağlı birlikler ile saf değiştiren askerler Türkiye sınırındaki Harabjoz köyünde ağır silahlarla çatıştı" dedi. Yerel Koordinasyon Komiteleri isimli muhalif gruptan yapılan açıklamada ise Suriye ordusunun, köyü onlarca tankla kuşattığı iddia edildi.
Sınır bölgesinden bildiren AA muhabiri, Türkiye tarafından görülebilen bölgede Suriye ordusuna ait dört tankın bulunduğunu belirtti. AA muhabiri, bir saat aralıklarla duyulan silah seslerinin kısa süre sonra kesildiğini bildirdi.
Uluslararası haber ajansları, Suriye'de dün akşamdan bu yana ülkenin çeşitli bölgelerinde rejim karşıtı gösteriler düzenlendiğini bildiriyor. AFP'ye konuşan muhalifler Hama, Dera ve İdlib'de üç göstericinin güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü öne sürdü.
Özellikle Cuma namazının ardından gerçekleştirilen gösteriler, Annan planına bağlılık sözü veren Suriye hükümeti açısından bir test niteliği taşıyor.