Güncelleme Tarihi:
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 67’nci dönem toplantıları için gittiği ABD’nin New York kentinde uluslararası medyaya röportajlar verdi. ABD televizyonu PBS’ten Margaret Warner, Davutoğlu’na, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’nin Suriye’ye tek taraflı bir askeri müdahalede bulunmayacağı” yönündeki sözlerini hatırlattı. Davutoğlu şu yanıtı verdi:
“Elbette Sayın Erdoğan Suriye içindeki siyasi krizi kastetti. Ama eğer Türkiye’ye karşı sınırda bir güvenlik riski oluşursa, sınırımızı korumak bizim hakkımızdır. Eğer bir terör örgütü sınırdan bize saldırır veya güvenlik riski oluşturursa her türlü adımı atma hakkımız var. Tampon bölge veya güvenlikli bölge için BM Güvenlik Konseyi’nin veya uluslararası toplumun kararı gerekir. Libya’da gönüllüler koalisyonununun müdahalesine temel teşkil eden bir BMGK kararı vardı. Ama BMGK’den bir karar çıkmazsa tüm seçenekler masadadır.”
Güç boşluğunda güvenlik tehdidi
Warner’ın, “Türkiye böyle bir gönüllüler koalisyonunun askeri müdahalesinde yer alır mı” sorusunu ise Davutoğlu, “Evet, elbette. Türkiye sadece o anlamda değil, Suriye ile ilgili bütün süreçlerde yer alacaktır” diye cevapladı. “Şu anda Türkiye’deki kamplarda 90 bin, birkaç şehirde ise 40 bin kadar Suriyeli mülteci var” diyen Davutoğlu, 911 km’lik Suriye-Türkiye sınırında “büyük bir güvenlik tehdidi” oluştuğunu belirtti. Davutoğlu, “Bu sınırda şimdi bir güç boşluğu var. PKK ve hatta El Kaide gibi bazı terörist örgütler bu güç boşluğunu kullanabilir. PKK bugünlerde bunu yapıyor” ifadesini kullandı.
BBC ‘savaş riski’ dedi Davutoğlu yalanladı
BBC, Davutoğlu’nun sözlerini “Türkiye: Suriye’de güvenli bölgeler oluşturmak için savaş riskini almaya değer” başlığı ile aktarınca, Dışişleri Bakanı’ndan yalanlama geldi. Böyle bir ifadesinin olmadığını söyleyen Davutoğlu, “Bu konudaki tutumumuz net. Suriye’de insanlık dramı derinleşiyor. Uluslararası toplumun daha fazla gecikmeden Suriye’de yaşananlara tepkiyi bir an önce göstermesi gerekiyor. Bizim ifade ettiğimiz budur” dedi.
Zalim Esad’a merhamet yok
Davutoğlu, BM Genel Kurulu’nda dün yaptığı konuşmada da Suriye meselesine değindi. Suriye’de 30 bin kişinin ölmesine ve yüzbinlercesinin komşu ülkelere sığınmasına rağmen uluslararası toplumun ve BM Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmesini eleştiren Davutoğlu, “Harekete geçmekteki aczimiz, şehirlerini, köylerini yıkmaya, vatandaşlarını katletmeye, medeni dünyayla ve Birleşmiş Milletlerle alay etmeye devam eden diktatörlerin ve yıkıcı rejimlerin elinde bir alete dönüşmektedir (…) Zalime merhamet göstermek, zulüm gören halklara yapılabilecek en büyük kötülüktür. Şimdi değilse, ne zaman birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz? Birleşmiş Milletler değilse, kim bize önderlik edecek” diye sordu. İslam karşıtı film ve karikatür krizine de değinen Davutoğlu dini karalamaların da nefret suçu kabul edilmesi gerektiğini savundu.
Akçakale’ye havan düştü
Suriye’deki olaylarda dün de 118 kişi yaşamını yitirirken, şiddetli çatışmaların yaşandığı Halep’de muhaliflerin 3 stratejik bölgeyi ele geçirdiği öne sürüldü. Bu arada Türkiye sınırına yakın Tel Abyad’da ateşlenen bir top mermisi dün Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde Hükümet Konağı’nın yakınına düştü, bir kişi yaralandı.