Güncelleme Tarihi:
BİRLEŞMİŞ Milletler’e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye’de 14 yıl sonra çocuk felci vakalarına rastlandığını doğruladı. DSÖ Çocuk Felciyle Mücadele Bölümü sözcüsü Oliver Rosenbauer, rejim güçleri ve muhalifler arasında şiddetli çatışmaların aylardır sürdüğü Suriye’nin Deyr el Zor kentinde iki hafta önce çocuk felci belirtisi görülen 22 vakanın 10’unda hastalığın kesinleştiğini açıkladı. Diğer 12 çocukla ilgili laboratuvar sonuçlarını beklediklerini kaydeden Rosenbauer, “Bu bulaşıcı bir hastalık. Nüfus hareketleriyle birlikte başka bölgelere yayılabilir. Tüm bölgeye yayılma riski çok yüksek” dedi. Rosenbauer, “Henüz bildiğimiz başka bir vaka yok. Elbette hem Suriye’de, hem de komşu ülkelerde incelemeler devam ediyor” diye konuştu. Çocuk felcine yakalanan çocukların tümünün 2 yaşından küçük olduğu ve hiç aşı olmadıkları belirtildi.
Yabancı savaşçılar mı virüs getirdi
Son çocuk felci vakasının 1999’da görüldüğü Suriye’de, yaklaşık üç yıldır süren iç savaşın etkisiyle yaşam koşullarının giderek kötüleşmesi, sağlık hizmetine ulaşımın zorlaşması ve aşılama yetersizliği sonucu çocuk felcinin hortlaması endişe yaratıyor. BM’ye göre ülkede son iki yılda 500 bin çocuk, hastalığa karşı aşı olmadı. BBC’nin Cenevre muhabiri Imogen Foulkes ise bazı iddialara göre Esad rejimine karşı savaşmak üzere başka ülkelerden Suriye’ye gidenlerin çocuk felci virüsünü taşımış olabileceğini bildirdi. BM’nin uyarıları üzerine Suriyeli yetkilikler, geçen hafta 2.4 milyon çocuğa çocuk felci, tifo ve kızamık aşısı yapacaklarını açıkladı. 700 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı Lübnan da, 5 yaş altı bütün çocuklara çocuk felci aşısı yapılacağını duyurdu.
Dünyanın yenemediği hastalık
Yüksek ateş, baygınlık, kusma, eklem ağrısı ile kendini gösteren çocuk felci, genellikle dışkı karışmış su ve yiyeceklerin tüketilmesi yoluyla yayılıyor. Tedavisi yok, ancak aşı ile bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkün. Aşılama kampanyaları sayesinde gelişmiş ülkelerde ortadan kaldırılan çocuk felci, tüm dünyada 1988’den beri yüzde 99 azaldı. Ancak Nijerya, Pakistan ve Afganistan’da salgınlar devam ediyor.
OPCW’DEN BMGK’ye rapor
Kimyasal imha iyi gidiyor
LAHEY merkezli Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) Genel Direktörü Ahmet Üzümcü, Suriye yönetiminin elindeki kimyasal silahların imha edilmesi süreciyle ilgili ilk raporunu BM Güvenlik Konseyi’ne sundu. AP’nin elde ettiği rapora göre Suriye yönetiminin 1300 ton kimyasal silah malzemesi ve bunların hedefe ulaşmasını sağlayan 1230 adet taşıyıcı silahı var. OPCW uzmanlarının bugüne dek Suriye’deki 41 tesisten 37’sini ziyaret ettiği, geriye kalan tesislerin bulunduğu iki bölgeye ise güvenlik riski nedeniyle giremediği belirtildi.
CUMAYA TAMAM
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, planlandığı gibi 1 Kasım’a kadar Suriye’nin bu iki bölge dışındaki tüm kimyasal silah üretim kapasitesinin imha edileceğini duyurdu. Washington Post’a göre Esad rejimin elindeki ekipmanın büyük bölümü şimdiden imha edildi ve yeni bir kimyasal silah saldırısı düzenleme yeteneği neredeyse ortadan kaldırıldı.
Esad kabinesinde sürpriz azil
GEÇTİĞİMİZ günlerde Cenevre’de Amerikalılar ile yüz yüze görüşme yapan Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil, görevinden alındı. Gerekçe olarak da performansının düşük olması ve diğer yetkililerle koordinasyon eksikliği gösterildi. Cemil’in görevden alınmasının Amerikalılarla görüşmüş olmasının bir etkisi olup olmadığı açıklık kazanmadı. Suriye Televizyonu’nun ‘flaş haber’ diye yayınladığı açıklamada “Cemil, önceden izin almadan görev yerini bıraktığı ve ayrıca hükümetle koordine olmadan yurtdışında eylemlerde yer aldığı gerekçesiyle görevden alındı” dendi.