Süreyya’nın eşyası mezatta

Güncelleme Tarihi:

Süreyya’nın eşyası mezatta
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2003 01:52

Önce Ankara'da sonra İstanbul'da eğlence hayatına damgasını vuran ünlü Süreyya Lokantası'nın eşyası 11 Kasım Salı günü Eskidji Müzayede Evi'nde açık artırma ile satılacak.

İşe Karpiç'te komilikten başlayarak, kendi adını taşıyan lokantayla sürdüren Rus asıllı Süreyya Homyak'ın lokantasından kalanlar arasında porselen takımlar, kadehler, avize, portmanto gibi eşyalar var.

Serj Homyakof, Rus İhtilali'nin ardından 1920'li yıllarda İstanbul'a gelerek İstinye Tersanesi'nde çalışmaya başladı. Kısa süre sonra Cumhuriyet dönemi Ankara'sının devlet adamlarını ve bürokratlarını buluşturan kendisi gibi Beyaz Rus ‘‘Karpiç Baba’’nın yanında komi olarak işe girdi. Garsonluğa terfi etti. Serj, Karpiç'e gelen Atatürk'e de servis yapıyordu. Atatürk Serj'e Süreyya adını verdi. Kendisiyle birlikte Rusya'dan gelen eşi Asia da o günden sonra Asiye Hanım oldu.

Müslüman ve Türkiye vatandaşı olan Süreyya-Asiye Homyak çifti 1943 yılında Ankara Yenişehir'de kendi lokantalarını açtı. Süreyya Lokantası da Karpiç gibi Ankara'nın eğlence hayatına damgasını vurdu. Erkeklerin kravatsız içeri giremediği lokantada, Rus yemekleri ağırlıklı mönü Limoges, Christofle, Herend gibi markaların ürünleriyle hazırlanan sofralarda sunuluyordu. Servis tabakları gümüş kaplamaydı. Dönemin devlet adamları, yabancı konuklar, ünlü sanatçılar geçti Süreyya’dan yıllar boyu.

Süreyya Lokantası 1965'te eşyası ve ekibi ile İstanbul'a taşındı. Bebek'teki restoranda da aynı kurallar geçerliydi. Kravatsız ya da blucinle oraya gitmek kimsenin aklından bile geçmezdi. Süreyya Homyak, konuklarını kapıda karşılar, masalarına götürür, bir süre sohbet ederdi.

LOKANTAYI DEVRETTİLER

Süreyya Homyak, 1983 yılında vefat edince eşi Ankara'da küçük bir çocukken yanlarında çalışmaya başlayan Doğan Uzun'la birlikte bir süre lokantanın hizmetini sürdürmeye çalıştı. Asiye Hanım'ın ölümünden sonra lokanta Homyaklar'ın vasiyetiyle Doğan Uzun'a kaldı.

Bu sırada mekan değiştirmek zorunda kaldılar. Doğan Uzun, iki yıl sonra 1987'de Süreyya'yı İstinye'de açtı. Bu kez mönü çok değişmemişti ama eşya yenilenmişti. Eski Süreyya'nın eşyası ise Doğan Uzun ile çocuklarının evlerinde odalarda, kutular içinde duruyordu.

Doğan Uzun 1999 yılında bir trafik kazasında yaşamını kaybetti. Süreyya Lokantası'nı kızı Oya Uzun Büyükönder ile oğlu Ersin Uzun işletmeye başladı. İki kardeş bu yıl mart ayında lokantayı devrederek, sektörden ayrıldı.

Yıllardır Uzun Ailesi'nin evlerinde duran 1943 yılından kalma eşya, 11 Kasım Salı günü saat 19.00'da Dolapdere'deki Eskidji Müzayede Evi'nde satışa çıkacak. 1 dolar ile 2 bin dolar arasında değişen 114 parça eşya arasında porselen yemek takımları, kristal kadehler, gümüş servis takımları var. Süreyya'nın portmantosu, biri altın varak, diğeri Venedik işi aynaları ve bir avizesi de satılacaklar arasında.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!