Güncelleme Tarihi:
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, yeni kültür politikalarının kentlerin üzerinden şekilleneceğini, bu çerçevede kentlerin hafızası olarak görülen yerlerin canlandırılacağını söyledi. Son zamanlarda PKK operasyonlarıyla gündemde olan Diyarbakır’ın sur içi ilçesinin de Diyarbakır’ın hafızası olduğuna dikkat çeken Ünal, “Sur içini yaşatmak istiyoruz” dedi. Ünal, bir grup gazeteci ile kültür, sanat ve turizm politikalarını konuştu. Ünal, özetle şu mesajları verdi:
DİYARBAKIR VE MARDİN’E GİDECEĞİZ
“Kültür politikalarıyla ilgili büyük bir paket hazırlıyoruz. Sonra bir yol haritamız olacak. Bu alanları gerilim alanları değil, her bir kesimin kendisini ifade etmesinin biçimleri olarak görmek lazım. Biz şu etnik yapı ve inanç sistemi ayrımı yapmıyoruz. Millî Birlik ve Kardeşlik projesinin kültürel ayağını güçlendirmek lazım. Millî Birlik ve Kardeşlik projesini kültürel ayak üzerinden de takip etmek gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Diyarbakır’a ve Mardin’e gideceğiz. Fatihpaşa Camisi ve 4 Ayaklı Minare’deki son durumu yerinde inceleyeceğiz.
KENT HAFIZASI VE KİMLİĞİ ÖN PLANDA
Paketin birinci ayağı hafıza, yani şehrin hafızası. Aynı zamanda şehrin soyut kültürel mirası. Yine hafıza başlığı altında bu hafızayı yaşatmak için yeni müze, tiyatro, kütüphane gibi kurumlara ihtiyacımız var. İkinci katman da hafızanın üzerine gelecek olan kimlik. Şehrin hafızası yoksa şehir kimlik üretemiyor. Kültür Bakanlığı’na düşen görev şehrin kimliğini ortaya çıkarmaktır ve biz onu yapacağız. O kimliğin içinde yaşayan müzeler olacak. Mesela şehir müzesi olacak ve hafızayı yaşatacak.
ŞEHİR KÜLTÜR DERSLERİ VE YAŞAYAN KÜTÜPHANELER
Üniversitelerde verilen şehir-kültür derslerinin ortaöğretimde de verilmesi için çalışmalara başladık. Yaşayan kütüphaneler yapacağız. Okuyucunun sadece kitapla değil, yazarla buluştuğu kütüphaneler. Buralar gençlerin, çocukların sosyalleştiği bir mekân olacak. 2016’da bu çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. 16 ilimize 16 yeni kütüphane ve 16 müze yapacağız.
ZARARLAR TELAFİ EDİLECEK
Tarihin, kültürel varlıkların, şehirlerin tahrip edilmesi konusunda DEAŞ’la PKK’yı birbirinden ayıramayız. Biz İstanbul sur içini, Ankara sur içini kültürel mirasın korunması ve şehrin hafızası olarak görüyorsak, Diyarbakır’daki sur içini de şehir hafızası olarak görüyor ve yaşatmak istiyoruz. Eski şehri ortaya çıkarmak istiyoruz. Bu süreçte zarar gören bütün vatandaşlarımızın zararları telafi edilecek. Diyarbakır sur içi mekânsal hafızası ve kültürel mirası ile ortaya çıkar. Diyarbakır’ın kadim geleneğinin sırlar ve surlar şehrinin kadim geleneği ortaya çıkar.”