Süpürge havalandı

Güncelleme Tarihi:

Süpürge havalandı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 29, 2002 12:18

Bu yıl beşinci kez düzenlenen Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali, Ankara Devlet Opera ve Balesi Salonu'ndaki törenle başladı. Dünyanın 18 ülkesinden, 54 kadın yönetmenin, 103 filminin gösterileceği festival, 9 Mayıs'a kadar sürecek.

Haberin Devamı

5. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nin bu yılki programına kısaca bir gözatalım:

SÄ°NEMAMIZ

Bu bölüm, 1970'li yıllarda yurtdışında film çeken kadın yönetmen Ayten Kuyululu Ãœrkmez'i, seyirciyle buluÅŸturuyor. Geçen yıl hakkında hazırlanan, Ötekinin Sesi- YeÅŸilçam'ın Görünmeyen Kadınları belgeseline de konu olan Ãœrkmez üç filmiyle festivalde.  Festivalde Ãœrkmez'in, Dışardakiler, Bir Avuç Toz ve Altın Kafes adlı filmleri gösterilecek.Â

Bu bölümün diğer iki konuğu da Mahinur Ergun ve Nisan Akman. Ergun'un Med Cezir Manzaraları, Ay Vakti, Çatısız Kadınlar ve Dedelerimi Evlendirirken adlı filmleri gösterilecek.

Nisan Akman da Beyaz Bisiklet, Bir Kırık Bebek ve Dünden Sonra Yarından Önce ile festivalde.

KADIN VE Ä°DEOLOJÄ°: BÄ°R ÃœLKE ALMANYA

Bu bölüm Alman sinemasının ikisi daha eski kuşaktan, dördü günümüzden 4 yönetmeninin filmlerini seyirciyle buluşturuyor.

Haberin Devamı

Bu bölümün en çarpıcı yönetmenlerinden biri Leni Riefenstahl. Hitler için yaptığı propaganda filmleriyle tanınan Riefenstahl, sinema tarihinin en tartımalı yönetmenlerinden biri. Leni Riefenstahl, bu yıl 100'ncü yaşını, kendi çektiği ve denizaltı yaşamını konu alan bir belgeselle kutluyor.  Festivalde bu ilginç sinemacının üç belgeseli ve bir kurmaca filmi yeralıyor.

İnancın Zaferi, Özgürlük Günü: Ordumuz, Olympia 1, Olympia 2 Riefenstahl'ın festivalde yeralan belgeselleri. Ova ise hem yönettiği hem başrolünü üstlendiği bir kurmaca film.

Sinemanın en önemli feminist yönetmenlerinden biri olan Margarethe von Trotta'nın Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru, Christa Klages'in İkinci Uyanışı, Kurşun Yıllar, Rosa Luxemburg ve Bekleyiş adlı filmleri festival seyircisiyle buluşacak.

Nathalie Steinbart'ın Hiçliğin Ortasında, Sandra Nettelbeck'in çoğu Kez Martha, loria Gallenberger, Uschi Ferstl, Saskia Jell, Vanessa Joop, Matthias Lehmann'ın Honolulu ve Buket Alakuş'un Anam'ı çağdaş Alman sinemasının örneklerinden.

FEMÄ°NÄ°ST SÄ°NEMA TARÄ°HÄ°

1882 ile 1942 yılları arasında yaşamış olan Germaine Dulac, avantgarde Fransız sinemasının öncülerinden. Sinema tarihinin ilk feminist ve gerçeküstücü filmini çeken Dulac, beş yapıtıyla Türk seyircisiyle tanışıyor. Güler Yüzlü Madam Beudet, Yolculuğa Davet, Plak 957, Tema ve Çeşitlemeler, Bir Arabesk Üzerine Sinematografik Çeşitlemeler.

Haberin Devamı

TOPLU GÖSTERİM

Bu bölümün bu yılki konuğu uzak bir ülkeden; Meksika'dan gelen Busi Cortes. Yönetmen, İyi Romerolar, Villa Guerne Oteli, A Fragile Return, Kalplerin Yeri, Romelia'nın Sırrı, Yılanlar ve Merdivenler, Bırak Olsun adlı filmlerinin gösterimlerine de katılacak.

HER BÄ°RÄ° AYRI RENK

Dünyanın dört bir yanından gelen toplam 12 film seyirciyle buluşuyor bu bölümde. Justine Shapiro, B.Z. Goldberg'in Filistinli ve İsrailli çocukların öyküsünü anlatan Vaatler'i, İranlı Tahmine Milani'nin Saklı Yarı ve Rahşan Beni Etemad'ın Şehrin Derisi Altında, Francesa Archibugi'nin Ornella Muti'li Yarın, Ibolya Fekete'nin Cnico adlı filmleribu bölümde öne çıkan yapımlar.

Haberin Devamı
Kısa Olmazsa Olmaz bölümünde de toplam 54 kısa film seyirciyle buluşuyor. Kısacası  5. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nde zengin bir program sinemaseverleri bekliyor.

* Bilet fiyatları tam 4 milyon, öğrenci 3 milyon olarak belirlendi.
* Alman Kültür Merkezi’ndeki kısa film ve  Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki Türk filmleri gösterimleri ücretsiz olacak.

(Hürriyetim/ Kültür Sanat)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!