Süpernova patlaması 3 boyutlu görüntülendi

Güncelleme Tarihi:

Süpernova patlaması 3 boyutlu görüntülendi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2010 16:20

Güney Avrupa Gözlemevi’ndeki gök bilimciler, sahip oldukları devasa teleskoplar ile bir süpernova patlamasını ilk kez üç boyutlu olarak görüntülediklerini belirtti.

Haberin Devamı

DÜNYADA BUGÜN ÖNE ÇIKAN TÜM MANŞETLER

Dünyanın nabzı PLANET'te atıyor

Gök bilimciler, saniyede 100 milyon kilometre hızla uzaya saçılan gaz ve toz parçacıklarını görüntülerken ilginç bir detay da yakaladı. Patlayan yıldızın parçaları uzaya sanıldığı gibi tek bir yönde değil ancak her açıdan yayıldı. Bilim insanları bunun sebenini süpernova patlamasının şiddetinden bir türbülans göstermesive patlamaların bazı yönlerde daha kuvvetli olmasına bağladı.

İlk olarak 1987 yılında takip edilmeye başlanan SN 1987A adı verilen süpernova, son 383 yıl içinde Dünya’dan gözlenebilen tek süpernova olma özelliğini taşıyor. Süpernova’nın bu kadar uzun bir süre önce tespit edilmiş olması bökbilimcilerin devasa patlamayı ve ardından oluşan değişimleri gözlemleyebilmesini kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Gözlemi yapan araştırma ekibinin başındaki gök bilimci Karina Kjaer, bilimin halen süpernova patlamaları hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığını belirtti. Kjaer, CBS News’e Dünya’dan gözlenebilen sadece birkaç süpernova olduğunu ve bu patlamaların ne şekilde gerçekleştiğini tam olarak saptayamadıklarını söyledi.

Kjaeri SN 1987A süpernovasının şu an Dünya’dan izlenebilen tek süpernova olduğunu ve patlamanın yeni bulgular sağladığını belirtti. Eski teoriye göre, patlayan bir yıldız gaz ve parçacıklarını kutup bölgelerinden uzaya püskürtüyordu. Ancak SN 1987A patlamasında bu olayın ekvator bölgesinde yaşanması gök bilimcilere yeni soru işaretleri kazandırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!