Superman’in makûs talihi kırıldı

Güncelleme Tarihi:

Superman’in makûs talihi kırıldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 00:00

Batman’in daha derinlikli ve ciddi bir karakter olarak algılanmasını sağlayan Christopher Nolan şimdi de elini Superman’e attı.

Haberin Devamı

Man of Steel’in yapımcılığını Christopher Nolan yaparken yönetmen koltuğunda Zack Snyder var. Senaryo David S. Goyer’e ait. Ancak filmin öyküsüne Nolan’ın da büyük katkıları var. Man of Steel, Kripton’dan gelip dünyadaki kötülüklere karşı halkın yanındaki yerini alan Superman’in sinemadaki makûs talihini kırıyor ve adeta yeniden doğuşunu müjdeliyor. Filmde Clark Kent’i İngiliz oyuncu Henry Cavill, kötü adam General Zod’u Michael Shannon canlandırıyor.

Superman bize en tanıdık çizgi roman kahramanlarından. Kripton’dan geldi, gün oldu ağaçtaki kediyi kurtardı, barışın, doğrunun yanında oldu, dünyayı korudu. Ve şimdi bambaşka bir bakış acısı ile yeniden sinemalarda.

Bryan Singer ve Brandon Routh ile sinemada vücut bulan Superman’in Henry Cavill gibi yepyeni bir isimle ne kadar uçabileceğini pek kestiremiyorduk. Dahası bazı fanatikler, Superman’in eğlenceli ve renkli bir süper kahraman olduğunu ve yeni yönetmeni Zack Synder’ın karanlık ve ciddi bakış açısının ona hiç de uygun olmadığını, serinin tadının kaçacağını savunuyorlardı. Bunda bir nebze de olsa haklılar. Zira son zamanlarda izlediğimiz neredeyse tüm süper kahraman filmlerinde mizahın bolca kullanımına alışmıştık. Superman’in bu versiyonunda ise mizaha pek yer verilmemiş.

/images/100/0x0/55eb07b7f018fbb8f8a67300

Haberin Devamı


Christopher Nolan ve Zack Synder bu film için özel olarak Kripton’u ele almak istemişler. Evrende yüz bin yıldan fazla hüküm sürmüş, görünüş olarak insandan farkı olmayan Kriptonlular, sömürgeci bir tutumla elverişli gezegenleri koloni haline getiriyorlar. Eşi benzeri olmayan böceğimsi yaratıkları da kontrol edebiliyorlar. Bunun yanındaysa çok gelişmiş bir teknolojiye de sahipler. Ancak sonlarını getiren de yine açgözlülükleri oluyor. Filmin başında uzunca bir süre izlediğimiz bu eşsiz gezegen emin olun ki, sizi bir hayli büyüleyecek.

Bryan Singer’in çektiği, başrolü Brandon Routh’un oynadığı Superman Dönüyor hem film olarak hem de gişe hasılatı açısından büyük hayal kırıklığıydı. All Star Superman çizgi roman serisinin yazarı Grant Morrison, Supermen’in zayıflıklarına odaklanılmasını ve Lex Luthor’un adamları tarafından dövülmesini affedilmeyecek bir hata olarak tanımlıyordu. Diğer yanda Lois Lane’in Supermen’den bir çocuk yapması devam filmlerini baltalamak için verilmiş kötü bir karardı. Böylelikle, Bryan Singer, Superman’i bitiren adam damgasını yiyince, başka yönetmen arayışına gidildi. Ve Zack Synder’da karar kılındı.

Synder’ın bizi çok daha ayakları yere basan, gerçekçi bir süper kahramanla buluşturduğu bir gerçek. Tüm süper kahramanların babası sayılan Superman’in ardında yatan mitolojiyi ve felsefeyi perdeye yansıtan bir filmle karşı karşıyayız. Yeni Superman filminde Clark, nasıl kullanacağını hiç bilmediği, birtakım sıra dışı güçlere sahip bir çocuk ve ergen olarak çıkıyor karşımıza. Kripton gezegeninin nasıl yok olduğunun ve bebek Kal-El’in nasıl dünyaya gönderildiğinin hikâyesiyle başlıyor film. Sinemada ilk kez bu kadar ayrıntıyla betimleniyor Kripton gezegeni. Ardından da Superman’in kendini ve geçmişini keşfetmesine tanık oluyoruz.
Man of Steel’in önceki Superman filmlerinden en belirgin farkı mizah duygusunun zayıf olması. Birkaç esprili sahne dışında pek gülümsettiği söylenmez. Diğer yanda ise karşımızda karakter odaklı, ciddiyetini koruyan ve müthiş görselliğiyle yılın iyi gişe filmlerinden biri var. Superman’i canlandıran Henry Cavill ise karakterinin iç dünyasındaki gelgitleri ve karmaşayı perdeye başarıyla yansıtıyor.



Superman’in makûs talihi kırıldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!