Güncelleme Tarihi:
BBC'nin internet sitesi, Superman'in 68 yıllık macerasını ve bu kadar sevilmesinin sırrını işledi.
Çizgi roman dünyasının ve sinemanın sevilen kahramanı Superman, ayrıca ilk ve en uzun süreli “süper kahraman” unvanını taşıyor. Action Comics Dergisi'nin birinci sayısında 1938'de doğan Superman, kendi ismini taşıyan çizgi romanla 1939 yılında solo kariyerine başladı. Kripton'dan gelen süper kahramanın Dünya'da “Clark Kent” isminde sıradan bir gazeteci kimliğine bürünmesini ve ihtiyaç duyulduğunda bir telefon kulübesinde kılık değiştirerek gökyüzünde uçup süper güçlerini kullanarak insanların yardımına koşmasını konu alan öykü kısa sürede sevildi.
Süper adamın beyazperde macerası ise, 1978 yılında başladı. Bu yapımı sırasıyla 1980, 1983 ve 1987'de çevrilen filmler izledi. Aktör Christopher Reeve, attan düşerek tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu güne kadar “Superman” rolünü büyük bir başarıyla canlandırdı ve ünlü karakterle adeta özdeşleşti. Reeve, 2004 yılında hayata gözlerini yumdu.
YENİ SUPERMAN UZUN SÜRE BULUNAMADI
Reeve'in sakatlanmasının ardından Superman, 19 yıl süreyle sinemadan uzak kaldı.
2004 yılında çelik adamı yeniden beyazperdeye getirmeye karar veren yapımcılar, Tom Welling, Paul Walker, Josh Hartnett, Nicolas Cage, Patrick Warburton, Ashton Kutcher, Brendan Fraser, Jim Caviziel ve Jude Law'u Superman rolü için düşündü. Sonunda rol için o güne kadar ismi geçmeyen 27 yaşındaki genç aktör Brandon Routh ile el sıkışıldı ve “Superman Dönüyor-Superman Returns” filmi çekildi.
Bu sürükleyici yapım, 28 Haziranda ABD'de, 21 Temmuzda Türkiye'de gösterime girecek.
BAŞARISININ SIRRI NE?
Londra'da bulunan Cartoon Museum'un yaratıcısı ve çizgi roman uzmanı Anita O'Brien, Superman'in başarısının sırrını değerlendirdi.
O'Brien, Superman'in başka bir gezegenden gelişinin ve kısa sürede bulunduğu yere ayak uydurmasının tıpkı Amerika'daki göçmenler gibi olduğunu ve bunun sevildiğini söyledi.
Batman ve X-Men gibi diğer kahramanların kimi zaman zarar gördüklerini ya da hatalar yaptıklarını belirten O'Brien, çelik adamın ise ideal bir süper kahraman modeli çizdiğini ifade etti. O'Brien, ”Superman, herkes gibiyken aniden farklı birine dönüşüyor. Hiç kimsenin önemsemediği, sıradan Clark Kent'in birden geçirdiği değişim seviliyor. Her insan, 'keşke gerçek benliğimi tanısalar' der. Clark Kent gibi değişip herkesin saygı ve hayranlık beslediği birine dönüşmek ister” dedi.
Amerikalı çizgi roman eleştirmeni Danny Fingeroth ise, “Süper kahramanlarda hoşa giden şey, büyük bir güce sahip olmak ve bunu akıllıca kullanmaktır” yorumunda bulundu.