Ayten SERİN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2003 01:42
Lions Kulüpleri 191 ülkedeki 44 bin 800 şubesi, 1.4 milyon üyesiyle dev bir sivil toplum örgütü. Dünyada 86, Türkiye'de 40 yıldır sayısız yardım etkinliği düzenliyor.
Lions, çoğunluğun gözünde zenginler kulübü. Önceki hafta Lions'un Türkiye'deki 40'ıncı yılı nedeniyle İstanbul'a gelen Lions Kulüpleri Uluslararası Başkanı Kay K. Fukushima ‘‘Biz de bundan rahatsızız’’ diyor. Üye seçerken adayların cüzdanı yerine kalbine, uzmanlığına, yardım isteğine bakıldığını söylüyor. ‘‘Toplumdan aldığımızı topluma vermeye çalışırız. İlkemiz ‘we serve' yani hizmet ederiz’’ diyor.
Siz bir prestij kulübü müsünüz?
-Üyelerimizi konusunda uzman, yardım için el uzatma isteği taşıyan, geçimini karşılayabilen, iyi niyetli, iyi ahlaklı ve karakterli insanlardan seçiyoruz. Toplum sayesinde yaşıyoruz, ondan aldıklarımızı geri ödemeliyiz. Evet, fazla kazanan çok üyemiz, üst düzey yöneticiler, devlet görevlileri var. Bir gönüllüler ordusu yaratıyoruz. Paralarının miktarı değil, kalpleri önemli. ‘‘Sadece alan’’larla ilgilenmiyoruz.
Felsefeniz ’’yeterince alırsanız geri verirsiniz.''
-Evet, birey topluma borcunu ödemelidir. Örneğin ben 1969'da mezun oldum, evlendim, işe başladım, üye oldum. Aldığımı geri vermek istiyorum. Kulübe milyonlar ödediğimiz sanılıyor, oysa uluslararası üyelik aidatı yıllık 24 dolar. Bir de şube aidatları var. Dışardan bakan bizi süper zengin sanıyor.
Bu izlenim toplantı mekanlarınızdan kaynaklanıyor olamaz mı?
-Tespit doğru. Fakat saygın insanlarla McDonald's'ta toplanamazsınız. Belki yiyeceğe biraz yüksek ücret ödersiniz. Kendi ihtiyaçlarınızı karşılayamazsanız diğer insanlara nasıl yardım edebilirsiniz?
Bu koşullarda yeni üyeler edinmeyi güçleştirmiyor musunuz?
-Üyelik sadece davetle olur. Aday kriterlere uymalı, ahlaklı, yanlışı ayırabilir olmalı. Paraları bizi ilgilendirmez. Üye olduğumda çok kazanmıyordum. Grubun parçası olmak istedim. Ve bugün başkanım.
Rotary Kulüpleri ile aranızdaki ilişki nasıl?
-Rotary, kardeş bir hizmet organizasyonu. Yakınız, fakat farklıyız. Zaman zaman birlikte çalışırız. Farklılık bizim hizmetlerimizi aracı koymadan, doğrudan yapmamız. Rotary iletişim ağına dayanır. İlginçtir, bizden daha eskiler ama biz onlardan daha geniş bir organizasyonuz.
Rekabet var mı?
-Rekabet dostça. Amaç aynı. Kulüplerimiz küçük ama onlardan fazla. Sloganımız ‘‘Geniş tabanda hizmet.’’ Uluslararasıyız, etkimiz yerel.
Birleşmeyi düşündünüz mü hiç?
-Kiwanis, Rotary ve Soroptimistlerle 2 yılda bir buluşuruz. Neler yaptığımıza bakarız. Finansal kriz dışında birleşme nedeni göremiyorum. 4 Temmuz'daki uluslararası toplantıda ikili üyelik tasarısını oylayacağız.
Geçmişte neden sınırlanmıştı?
-Bilmiyorum. Dönem başkanı olarak tasarıyı ben önerdim. Bence üyelere ‘‘katı bir sadakat içinde olmalısınız’’ demenin modası geçti, bugün için korkunç bir şey.
Törenleriniz biraz fazla resmi ya da eski moda değil mi?
-Bunlar Lions Club International tarafından belirlenmiyor. Tören yeri, yapısı, şekli her kulübün ve ülkenin kültürüne göre değişiyor. Eğer Türkiye'dekilere resmi diyorsanız Japonya'yı görmelisiniz.
Kendinizi nasıl politikanın dışında tutabiliyorsunuz?
-Lions'ta ‘‘din ve politikayla ilgilenmeyeceğiz’’ kuralı var. Politikacıyı da aramıza çağırıyoruz ama politik meselelerini kulüplerin dışında tutmaları kaydıyla. Örneğin İsrail'de kulüplerimiz köktendinci ya da Siyonistlerden uzak duruyor.
MASONLAR BİZİ BAĞLAMAZ
Masonizmle ilişkiniz var mı?
-Aramızda masonlar var. Ama hiçbir inançları bizi bağlamıyor. Her organizasyonda masonlar vardır.
Lionlarda bir şeyi değiştirmek isteseniz neyi değiştirirdiniz?
-Yapıyı. Çünkü değişime engel. Örneğin nesiller arasındaki boşluğa bir köprü koymalıyız. Kurumumuzu modernize etmeli, zamanı yakalamalıyız. Kurulalı 86 yıl oldu. Üyelerimizden gelen taleplere daha iyi cevap verebilmeliyiz. Değişim zamanı geldi de geçiyor bile...
İki ay sonra görevinizi tamamlayacaksanız. Lions'un bugünkü lideri olarak üyelerinize mesaj vermek isteseydiniz bu ne olurdu?
-İnsanları kucaklamalı, herkesin yaşamak istediği yerde yaşama hakkını desteklemeliyiz. Evet tüm uyuşturucu bağımlılarını, tüm sokak çocuklarını, tacize uğrayan çocukları, insanları kurtaramayız, bu bir dilek ama elimizden geleni yapmalıyız.
En çok kadın Lion Türkiye'de
Profilo'nun eski CEO'su Nesim Levi (yanda), Türkiye'de Lions denilince ilk akla gelen isimlerden. Geçmişte Lions Uluslararası Direktörü ve Türkiye Lions Kulüpleri Genel Yönetmenliği görevlerinde bulundu. Gelecekte uluslararası başkan adayları arasında. Lionların Türkiye'de çok etkin çalıştığını söylüyor: ‘‘400 kulüp, 10 bin üyemiz var. Gençlerin 100'ün üstünde Lio Kulübü bulunuyor. Lions'un girişimiyle Türk Böbrek Vakfı, Göz Nurunu Koruma Vakfı dahil 15 vakıf kuruldu. Yılda yaklaşık 100 bin kişiyi sağlık taramasından geçiriyoruz. Okullar, yetimhaneler yapıyoruz. Lionların kadın üye oranı dünya genelinde yüzde 15- 17. Biz yüzde 41 ile lideriz.’’