Süper uçak sır oldu

Güncelleme Tarihi:

Süper uçak sır oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2012 00:00

Rusya’nın Asya ülkelerinde alıcı bulmak amacıyla tanıtımını yaptığı son model yolcu uçağı Suhoy Superjet-100, dün Endonezya’nın başkenti Cakarta’da test uçuşu sırasında kayboldu. Uçakta sekizi Rus mürettebat toplam 44 kişi bulunuyordu.

Haberin Devamı

Endonezyalı yetkililer, uçağın hesaplanan sürede havaalanına dönmediğini, radarlarda da görünmediğini söyledi. Suhoy Superjet-100’ün kaçırılmış ya da düşmüş olma ihtimalleri üzerinde duruluyor. Çok zayıf bir ihtimal olsa da uçağın düz bir araziye zorunlu iniş yapmış olması da söz konusu.

Rusya’nın RIA Novosti haber ajansı, Endonezyalı havacılık yetkililerinin açıklamalarına dayanarak, uçağın radardan kaybolmadan kısa bir süre önce, 3 bin m’den 2 bin m’ye alçalma izni istediğini bildirdi. Yetkili, o bölgede 2 bin m’den biraz yüksek bir dağ olduğunu belirterek uçağın buraya çarpmış olabileceğini öne sürdü. Endonezya basını, uçakta bulunan iki gazetecinin telefonunun çaldığını, ancak yanıt vermediğini bildirdi.

Çoğunluğu şirket yöneticisi

Cakarta’daki ilk uçuşunu sabah saatlerinde sorunsuz olarak tamamladıktan sonra bakıma giren uçaktaki 36 yolcunun çoğunluğunun, başka ülkelerdeki büyük havayolu şirketlerinin üst düzey yöneticileri olduğu belirtildi. Endonezya’da gece olması ve havanın yağışlı olması arama çalışmalarının yavaşlamasına neden oldu.
Suhoy firması uçağın kayboluşunda esrarengiz bir durum olduğunu iddia etti. Son model elektronik cihazlarla donatılmış uçağın yere çakılması durumunda çevreye yerini belirleyecek sinyaller göndermesi gerekiyordu. Ancak Endonezyalı yetkililer böyle bir sinyalin alınmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

İlk kez 2008’de uçtu

Rusya’nın 10 yıldan beri üzerinde çalıştığı Suhoy Superjet-100 orta menzilli yolcu uçağı ilk uçuşunu 19 Mayıs 2008 yılında gerçekleştirdi. 1.4 milyar dolar harcanarak geliştirilen uçaklar 95 ile 75 arası yolcu taşıyabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!