Bahri KARATAŞ / DHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2009 00:00
İzmir’de çetelere ve belediyelere yönelik yaptığı operasyonlarla adını duyuran Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün görev yeri İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler tarafından değiştirildi.
Başsavcı Özler, bu kararını ve bundan sonra Özel Yetkili İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görev yapacağını Gök’e tebliğ etti. Tebligatta "Özel yetki ile yaptığınız soruşturma ve operasyon yapmanız sona erdirilmiştir" denildiği ileri sürüldü. Kararın ardından 20 günlük rapor alarak adliyeden ayrılan Murat Gök’ün, haziran ayı sonunda çıkacak Hakimler ve Savcılar Kararnamesi’yle başka bir ile atanacağı da iddia edildi.
Arı kovanına çomak soktum
Savcı Murat Gök, "Böyle bir şey niye yapıldı anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler zoruna gitti. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Asıl operasyonları yeni yapacaktım" dedi.
Görülen lüzum üzerine yapıldı
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, Gök’ün görevden alınmadığını, sadece görev yerinin değiştirildiğini söyleyerek, şöyle konuştu: "Başsavcı Vekili Mehmet Doğar, değişiklik yapma talebinde bulundu. Ben de uygun gördüm. Kendisini 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne savcı olarak atadım. Yerine de aynı mahkemede savcı olarak görev yapan Mehmet Sait Demiröz atanmıştır. Gök görevinde başarısız değildir. Uygulama ve iş bölümü değişikliğidir. Başka bir neden yoktur, görülen lüzum üzerine bir değişikliğe gittik."
Bakan: Başsavcı tasarrufudur
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise Savcı Gök’ün, "Arı kovanına çomak soktum" sözlerini "Talihsizlik" olarak nitelendirdi. Şahin dün gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu: "Gök kendi tasarrufuyla açıklamalar yaptı. Görev değişikliğine ilişkin karar, Başsavcılığın işlemi. Başsavcılığa bizim herhangi bir talimatımız söz konusu değildir. Adalet Bakanlığı’nın, Savcı Gök hakkında herhangi bir inceleme ve soruşturması bulunmamaktadır. Savcı Gök, yürüttüğü soruşturmalar nedeniyle basında yer almıştır. Eğer bir takım yanlışlıkların üzerine gitmişse o dosyaları bundan sonra takip edecek arkadaşlarımız da herhalde o dosyalarda ortaya çıkacak gerçekleri örtbas etmeyecektir."
Başbakan’la görüştü iddiası
Gök’ün yetkilerinin alınacağına yönelik ilk sinyal, yerel
seçimler öncesi en son Konak Belediyesi’ne yönelik yapılan operasyonla verildi. Bu soruşturma için başka bir savcı görevlendirildi. Gök, bu operasyonun ardından bir ay izine çıktı. Gök’ün izinli olduğu dönemde, Başbakan Erdoğan’la görevini tam yapamadığı ve kendisine engel olunduğunu gerekçesiyle görüştüğü de öne sürüldü. Gök’ün, ardından Ankara’ya gidip Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’le de görüştüğü konuşuldu. Murat Gök, bir aylık izin süresi bitmeden 15 gün içinde görevine başladı.
Büyük operasyonlarda imzası varİZMİR’in Urla İlçesi’nde 5 yıl görev yapan Murat Gök, taciz ve tecavüz iddialarına yönelik ’Barbaros Çocuk Köyü’, ’Cezaevinde gardiyanların uyuşturucu satması’, ’Okul önlerinde uyuşturucu satanlar’ ve sanıkları arasında CHP’li Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu’nun’da bulunduğu ’Hortum’ operasyonu ile gündeme geldi. Gasptan adam öldürmeye, rüşvetten tefeciliğe kadar pek çok suç yöneltilen silahlı suç örgütlerine ve 7 belediyeye yönelik ’Agora’, ’Tırpan’, ’Anafor’, ’Sarmaşık’, ’Fare kapanı’, ’Turkuaz’, ’Horoz’, ’Rıhtım’, ’
Yengeç-1-2’ ve ’Kumsal 1-2’ adları verilen operasyonları gerçekleştirdi. Yengeç 1 Operasyonu’nda İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Hákimi A.K. de tutuklandı. Alaçatı Belediyesi’ne yönelik Fare Kapanı operasyonunda Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da gözaltına alınmıştı.
Memati gibiydi CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Gök’ün görevden alınmasını şöyle değerlendirdi: "Gazetelere Memati gibi pozlar veriyordu. Operasyonlar için ’Daha bunlar bir şey değil daha büyük balıklar var’ gibi tüm kamu kurumlarını tehdit eden davranışlar sergiledi. Özellikle seçime beş kala aday belirleme aşamasında bazı belediye başkanlarımıza operasyon yaptı. Operasyon yaptığı belediye başkanları da kısa bir süre sonra tahliye oldular."