'Süper kablosuz ağ' geliyor

Güncelleme Tarihi:

Süper kablosuz ağ geliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2013 15:08

ABD’de federal hükümet, ülke genelinde kurulacak bedava bir ‘süper kablosuz ağ’ ile tüketicilerin her ay ödedikleri internet ve telefon faturalarına bir son vermek istiyor.

Haberin Devamı

Federal Haberleşme Komisyonu (FCC), ortaya attığı planın hayata geçirilmesi için lobi faaliyetlerine başlamış durumda. Google ve Microsoft gibi teknoloji devlerinin de destek verdiği 'herkes için bedava WiFi servisi' teknolojik gelişmelerin önünü açacak bir plan.

FCC yetkilileri halkın hizmetine sunmak istedikleri bedava kablosuz ağın günümüzde kullanılan kablosuz ağ teknolojilerinden çok daha güçlü olacağını belirtiyor. Bu kablosuz ağ, kalın duvarları aşabilecek, gidilmesi güç bölgelere rahatlıkla ulaşabilecek. Her şey planlandığı gibi giderse internete bedava erişim bütün metropollerde ve pek çok kırsal yerleşim bölgesinde kullanılabilir olacak.

YENİLİKLERİN ÖNÜNÜ AÇACAK
Yeni kablosuz ağ, ilerleyen aşamalarda şöförsüz gidebilen araçların trafikteki diğer araçlarla bağlantı halinde olmasını ya da bir hastanın kullandığı kalp monitörünün şehrin diğer ucundaki hastaneyle veri alışverişinde bulunabilmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

FCC’nin planı kabul edildiği taktirde uygulamaya geçilmesinin birkaç yıldan uzun zaman alacağı belirtiliyor. Ayrıca bu kablosuz ağ sürekli olarak kontrol edilmediği durumda büyük şehirlerde kolaylıkla kesintiye uğrayabilir. Ancak halka açık kablosuz bağlantı üzerinden insanlar cep telefonlarıyla bedava konuşma yapabilecek. Yeni teknolojinin evlerde de kullanılmaya başlanmasıyla ödenen yüksek internet faturalarından kurtulmak mümkün olabilecek.

'Bedava ve halka açık süper kablosuz ağ' planı FCC genel başkanı Julius Genachowski’ye ait ve dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyor. ABD hükümeti 1985’te kısıtlı miktarda lisanssız yayın aracı kullanılmasının önünü açtığında bunu, beklenmedik çok sayıda yenilik takip etti. Bebek monitörleri, garaj kapısı açan kumandalar, kablosuz mikrofonlar gibi icatlar bu yeniliğin peşinden geldi. Şu an milyonlarca ev tabletlerin, oyun konsollarının, mutfak araç gereçlerinin ve güvenlik sistemlerinin çalışmasını sağlayan kablosuz ağa sahip.

ŞİMDİDEN KULLANILIYOR
Bu teknoloji aslında bazı şirketler ve şehirler tarafından halihazırda kullanılıyor. Google, Manhattan’daki Chelsea bölgesinde ve Silikon Vadisi’nin bir kısmında hakla açık kablosuz ağ hizmeti veriyor.

Haberin Devamı

Şehir yönetimleri PCC’nin fikrini okullar ve iş yerleri için düşük maliyetinden dolayı destekliyor. Tüketici hakları örgütleri bu planın yüksek telefon ve internet maliyetlerini karşılayamayan insanlar için faydalı olacağını belirtiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!