Güncelleme Tarihi:
Almanya’da sünnetle ilgili yasa tasarısına Federal Hükumet kabul etti. Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger tarafından hazırlanan yasa tasarısını dün görüşen Bakanlar Kurulu, tasarıyı onayladı. Bakanlar Kurulu, tasarıyı görüşülmek üzere Federal Meclis’e gönderdi.
Tasarı Federal Meclis’te onaylandıktan sonra Eyaletler Meclisi’nde ele alınacak. Buradan da geçtikten sonra Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un imzalamasından sonra da tasarı yasalaşarak yürürlüğe girecek.
SÜNNETE İZİN VERİYOR
Sünneti Almanya’da yasal güvence altına almayı hedefleyen tasarı, Almanya’da yaşayan Müslümanların ve Musevilerin çocuklarını dini vecibelere uygun olarak sünnet ettirmelerine imkan sağlıyor.
Tasarı sadece doktorlara değil, din adamlarının da çocukları sünnet etmelerine izin verilmesini öngörüyor. Musevilerin dini vecibelerinin önünün kesilmemesi için tasarıya, “Doğduktan sonra altı haftaya kadar çocuklar sünnet ettirilirse, sünneti dini görevliler veya sünnetçiler de yapabilir” ifadesi de yer alıyor.
Bakanlar Kurulu’ndan geçen tasarı, sünnet için ailenin izini ve çocuğun rızasının alınmasını şart koşuyor. Tasarı, ailenin sünnet yapılmasına izin vermesi şartı içerirken, çocuğa da durumun ayrıntılı olarak anlatılması koşulunu da getiriyor.
HERKES MEMNUN
Bakanlar Kurulu’nun sünnetin yasal güvence altına alınmasını sağlayacak olan yasa tasarısına onay vermesi Müslüman ve Musevi kuruluşlarda memnuniyet yarattı. Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat, yasanın yürürlüğe girmesi ile sünnet turizminin önünün kesileceğini söyledi.
Kolat “Yasa çıkmasa insanlar çocuklarını başta Türkiye olmak üzere başka ülkelere götürüp yine sünnet ettirecekti veya yasa dışı yollara başvuracaktı” dedi. Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann da yasa tasarısını olumlu ve mantıklı bulduğunu söyledi.
WESTERWELLE: TOPLUMUN PARÇASI
Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Bakanlar Kurulu’nun sünnetle ilgili yasa tasarısına onay vermesinin Almanya’nın dünyaya açık ve hoşgörülü bir ülke olduğunu açık bir biçimde ortaya koyduğunu söyledi. Bakan Westerwelle, “Bu yasa tasarısıyla bir dini geleneklerin yaşanmasına hukuksal bir zemin yarattık. Biz Almanya’da toplumun parçası canlı bir Yahudi ve Müslüman yaşam istiyoruz” dedi.
MAHKEME KARAR ALDI
Almanya’da sünnet tartışması geçtiğimiz haziran ayında Köln yerel mahkemesinin sünnet yapan bir doktor ile ilgili verdiği karardan sonra başladı.
Mahkeme, verdiği kararla ülkede sünnet yapılmasının adam yaralama fiili olduğuna hükmetmişti.
Mahkemenin kararı Almanya’da özellikle Museviler ve Müslümanlar sert dille eleştirmişti.
Doktorlar da mahkeme kararından sonra cezai işlemler endişesi ile çocukları sünnet ettirme işlemini büyük oranda durdurmuşlardı.