Sun’dan açık kaynak atılımı

Güncelleme Tarihi:

Sun’dan açık kaynak atılımı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2005 10:33

Java teknolojisinin yaratıcısı, önde gelen savunucusu ve ağ tabanlı bilgi işlem teknolojileri dünyasının önde gelen firmalarından Sun Microsystems, yeni nesil İnternet için yazılım platformunun sunulmasına yönelik gerçekleştirdiği iki önemli hamleyi açıkladı; Solaris 10’dan sonra Java Enterprise Sistem, yazılım geliştirme araçları ve N1 yazılımları da artık ücretsiz.

Haberin Devamı

Sun, Solaris İşletim Sistemi’nin ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olmasının getirdiği büyük ivmeyle Java Enterprise Sistem, Sun N1 Yönetim Yazılımı ve Sun yazılım geliştirme araçlarını hem geliştirme hem de kullanmak için ücretsiz olarak sağlayacak. Sun’ın ikinci hamlesi ise tüm yazılımlarını Solaris İşletim Sistemi ile birlikte Solaris Enterprise Sistem içinde entegre etmesi.

 

Sun, bu duyuruyla hiçbir maliyet getirmeyen ve açık yapıda bir alternatif işletim ortamını piyasaya sunmuş olacak. Solaris Enterprise Sistem, entegre paketin tüm özelliklerine sahip olurken, müşterilere ihtiyaç duydukları bileşenleri farklı işletim sistemlerinde bulundurabilme esnekliğini de sağlamaya devam ediyor. Solaris Enterprise Sistem, Sun Java Enterprise Sistem ve Sun yazılım geliştirme araçlarının tek bir paket içinde sunulmasının yanı sıra, Windows, HP-UX ve Linux gibi çoklu-platform ortamlarında da hiçbir maliyet getirmeden kullanılabiliyor olacak.

 

Haberin Devamı

Kapsamlı destek

 

Yazılım geliştirici topluluğuna ve müşterilerinin başarısına olanbağlılığını sürdüren Sun, geniş iş ortağı ağı ile birlikte kapsamlı ve ileri seviyede bir destek servisi sunmaya başlıyor. Tek seferde, maliyetsiz dağıtım olanağı, hem geliştiricilerin hem de müşterilerin risksiz iş-kritik altyapı yazılımına erişebilmelerine imkan verecek. Ayrıca geliştirme ve kullanım yaşam döngüsünün bir noktasında hizmet desteği gereksinimiduyulduğunda, kurumların yeniden Sun ile buluşturulmasını sağlayacak. Bu ise kurumsal kategoride komple entegre yazılım portföyüne ulaşabilecek kurum ve birey sayısının hızlı biçimde artışına olanak sağlarken, adaptasyon risklerini de minimize edecek.

 

Sun’ın Operasyondan Sorumlu Başkanı Jonathan Schwartz, 3.5 milyondan fazla Solaris 10 lisansıyla, yaklaşık bir milyona yaklaşan Java Enterprise Sistem üyeliğine sahip müşterilerin ve geliştiricilerin dünyanın en hızlı büyüyen açık kaynaklı işletim sisteminin dünyanın en kapsamlı ve kullanıma hazır altyapı yazılım platformuyla biraraya getirilmesine yönelik isteklerini dikkate aldıklarını söyledi. Schwartz, müşterilerinin %100’ünün web altyapılarını kullandığını ve kendilerinden zahmetli lisanslama ve sistem entegrasyon çalışmalarına çözüm istediklerini de kaydetti.

 

Haberin Devamı

Sun Microsystems’ın , tüm yazılımlarını açık kaynak koduna taşıma hedefini açıklamasıyla birlikte dünyanın her noktasındaki yazılım geliştiriciler, Web 1.0, 2.0 ve sonrası için şimdi en ileri özelliklere sahip platformlara erişebiliyor.

 

Yeni Solaris Enterprise Sistem ile birlikte ücretsiz sunulan yazılımlar:

 

• Ödüllü, açık kaynaklı Solaris 10 İşletim Sistemi (kısa süre önce duyurulan PostgreSQL veri tabanıyla birlikte)

• Tüm Sun Java Enterprise Sistem altyapı yazılım platformu-Sun Java™ Kimlik Yönetim, Paketi, Sun Java Entegrasyon Paketi, Sun Java İletişim Paketi, Sun Java Uygulama Platform Paketi, Sun Java Kesintisiz Çalışabilirlik Paketi, Sun Java Web Altyapı Paketi,

Haberin Devamı

• Sun N1 Sistem Yöneticisi, Sun N1 Servis Sağlama Sistemi, Sun N1 Grid Engine,

• Aralarında Sun Studio 11, Sun Java Studio Enterprise 8 ve Sun Java Creator’un da yer aldığıC, C++ ve Java ile geliştirme yapabilmek üzere hazırlanmış tüm araçlar,

• SunRay ultra-ince istemci yazılımı,

• Sun Güvenli Global Masaüstü Yazılımı.

 

Sun’ın hem varolan ürünlerinin hem de son dönemdeki satın almalarla bünyesine kattığı teknolojilerin yarattığı komple platformda; pazar lideri olan kimlik yönetimi ürünleri, hizmet odaklı mimari (SOA),SeeBeyond’un entegrasyon ürünleri ve Tarantella’nın uzaktan güvenli görüntüleme ürünleri yer alıyor. Sun, müşterilerine önceden denenmiş ve entegre edilmiş yazılım platformlarını risksiz bir biçimde keşfetme, bu ortamları kullanma veüzerinde geliştirme yapmaimkanı veriyor.

 

Haberin Devamı

Tamamlayıcı hizmetler

 

Sun Microsystems aynı zamanda, geliştirici eğitimleri ve süreç otomasyonu için uzaktan ve kapsamlı yönetilen hizmetler gibi birçok tamamlayıcı hizmeti de pazara duyuruyor. Sun’ın yeni ‘Müşteri Ağ Hizmetleri’, sistem ve ağ yöneticileri ile yazılım geliştiricilere, yama uygulamaları, versiyon yükseltimleri ve güncellemeler gibi operasyon yönetiminde ihtiyaç duyulan hizmetleri otomatik olarak ve yüksek maliyetli profesyonel hizmet almalarına gerek bırakmayacak şekilde sağlıyor.

 

Açık kaynak koduna bağlı olan Sun’ın tüm yazılım portföyü, endüstri standardı açık kaynak lisanslama modellerini kullanıyor. Açık kaynak lisanslamasıyla, müşterilerin kaynak kodlarının tümüne kolaylık erişebilmeleri mümkün kılınıyor. Sun’ın entegre platformuna ait birçok bileşen bugün açık kaynak olarak kullanıma hazır bulunuyor. Bu bileşenler arasında Solaris İşletim Sistemi, Java Uygulama Sunucusu, NetBeans araçlarının yanı sıra tek adımda “sign-on”, birden fazla bağımsız uygulamanın standart bir yöntemle bağlanabilmesi gibi anahtar konumda altyapı hizmetleri de yer alıyor. Sun, bir trend olarak devam eden açık kaynakta öncülüğünün gelecekte de devam edeceğini açıkladı. Daha fazla bilgi için www.sun.com/solaris adresindeki Web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!