Sümela'ya dinamit koydular

Güncelleme Tarihi:

Sümelaya dinamit koydular
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2001 01:54

Trabzon'un Maçka İlçesi'nde ANAP İlçe Başkanlığı yapan Murat Altıntaş, tarihi Sümela Manastırı'na zarar verdiği gerekçesiyle 3 yıl önce valilikçe kapatılan taş ocağını yeniden işletmeye açtı. Uzmanlar, böyle bir uygulamanın çağdaş ülkelerde ‘‘düşünülmesinin’’ bile mümkün olmadığını belirttiler.

Daha önce DYP İl Başkanı Bekir Bülbüloğlu ile birlikte işlettiği taşocağını 27 milyar 500 milyon lira ödeyerek tek başına alan ANAP İlçe Başkanı Murat Altıntaş, ‘‘tarih ve kültür mücevheri’’ Sümela Manastırı'nın yanı başında dinamit patlatıp çıkardığı taşları satıyor. Tepkiler üzerine Trabzon Valiliği, taş ocağının yeniden açılmadığını, sadece ‘‘çirkin görüntü veren kayaların temizlenmesinin amaçlandığını’’ ileri sürdü. Karadeniz Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayhan Kesimal ise, ‘‘Bu olay kapatılan taş ocağının yeniden faaliyete geçmesidir’’ dedi.

İşletmeci Murat Altıntaş ise, Trabzon Valiliği'nin hiçbir denetimi olmadan çalışmalarını sürdürüyor. Altıntaş, kendini ‘‘Ben hizmet yapıyorum. Burada dinamit atımları olacak. Bu kayaları parçalamanın, büyük kütleleri aşağı indirmenin tek yolu dimamit atmaktır’’ diyerek kendini savundu. Valilikten taş ocağını düzenlemek için izin aldığını, çalışmaların ne kadar süre olacağını bilmediğini söyleyen Altıntaş, ‘‘Verdiğim 27 milyar 500 milyon lirayı buradaki kayalardan çıkartır mıyım, onun hesabını henüz yapmadım. Ben bir firmaya buradan çıkarttığım taşı tonunu 3 milyondan satıyorum. Sümela'yı yıkma gibi bir düşüncem yok. Bir dinamit atımı nedeniyle Sümela yıkılmaz’’ diye konuştu.

VALİNİN SAVUNMASI

Trabzon Valisi Adil Yazar, Altındere Vadisi'ndeki taş ocağının çok çirkin bir görüntü oluşturduğunu ifade ederek, ‘‘Buradan bizim bütçemize 30 milyara yakın para girdi. Taş ocağını yeniden aynı kişinin alması tamamen tesadüftür. Eğer dinamit kullanıyorsa konuyu inceleyeceğim. Bu dinamitler Sümela'ya zarar verir mi bilmiyorum. Kimse olaya bir kılıf aramasın. Sümela'yı herkes kadar biz de düşünüyoruz’’ dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Remzi Dilek ise Sümela Manastırı'na 2 kilometre uzaklıkta patlatılan dinamitlerin neden olacağı titreşimlerin tarihi yapıya zarar vereceğini hatta yıkabileceğini söyledi.

Tarih hazinesi manastır

MAÇKA İlçe sınırlarındaki Sümela Manastırı, Trabzon'a 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Milattan sonra 385 yılında Atinalı Keşiş Barnabas ile yeğeni Sopheranios'un Maçka İlçesi'nde Kara Dağlar'ın en dik yamacında kurulan manastırda 29 yıldır restorasyon çalışması yürütülüyor. Manastırın ön bölümündeki yapıların çatısı çok kısa süre önce kapatılabildi. Sümela'da restorasyon çalışmaları bitmiş değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!