Güncelleme Tarihi:
Fatih Belediye Başkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açılan davada projenin iptali ve yürütmenin durdurulması isteniyor. İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi’ne 31 Aralık 2007’de Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği, Şükrü Pündük, Gülsüm Bitirmiş, Gülşen Gökırmak ve Mehmet Asım Hallaç adına dava açılmıştı. Mahkemenin atadığı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, Doç. Dr. Nur Urfalıoğlu ve Yrd. Doç. M. Lütfü Yazıcıoğlu’ndan oluşan bilirkişi heyeti ilk raporunda bölgenin 1/5000 ölçekli koruma planının dahi olmadığını belirtip projeyi yasadışı ilan etti. Mahkeme aynı bilirkişiden bu kez projenin kamu yararına hizmet edip etmediğini sordu. Heyet ek raporunda şu tespitlere yer verdi:
- Alanın yüzde 90’ı 1970’lerde UNESCO kriterleri kapsamında geliştirilen Koruma Amaçlı İmar Planı’nda Sur Koruma Bandı içinde kalmasına rağmen, sınırlar değiştirilerek, alan yüzde 50 küçültülmüş, küçültülen alanda 3- 4 katlı yapılara olanak tanınmıştır.
Kamu yararı yok
- Sulukule yenileme alanı ile avan proje karşılaştırıldığında, mevcutta 12 olan yapı adası, 24 adaya çıkarılmış, özgün ada morfolojisi ve sokak rejimi değiştirilmiş, korunmamıştır.
- Kamu kullanımına ayrılmış Bostan Alanı Yenileme Avan Projesi kaldırılmış, yapılaşmaya açılmış, sokak karakterleri değiştirilmiştir.
- Ada ortaları dışında, yeşil alanlara, parklara yer verilmemiştir.
- Sokak dokusuna, tescilli yapılara uygun olmayan 3- 4 katlı yeni yapı tipolojisi oluşturulmuştur.
- Projenin 5366 Sayılı Kanun’da öngörülen amaçların gerçekleştirilmesine hizmet edecek nitelikte bulunmadığı ve kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varıldı.
Fatih Belediyesi’nin evlerine 50-80 bin TL değer biçerek Romanları yüzyıllardır yaşadıkları bölgeden çıkarmasının ardından inşa edilen lüks villalar, 650 bin TL’den satışa çıkmıştı.