Sultanbeyli’de cemevi gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Sultanbeyli’de cemevi gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2006 12:59

28 Şubat sürecinde ilçeye yapılacak Atatürk heykeli nedeniyle tartışmalar yaşanan İstanbul Sultanbeyli’yi bu kez de Pir Sultan Abdal Derneği tarafından yaptırılacak cemevi sıkıntısı sardı.

Haberin Devamı

AKP’li Sultanbeyli Belediyesi’nin Cemevi inşaatına "cemevleri ibadethane sayılmadığı" gerekçesiyle izin vermemesine karşın, Avrupa Alevi Bektaşi Konfederasyonu (AABK), Alevi-Bektaşi Federasyonu (ABF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ilçeye, 1800 metrekarelik, bir cemevi yaptırmak için harekete geçti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultanbeyli Şubesi Başkanı Sadegül Çavuş, yaklaşık 450 bin nüfuslu ilçede, 144 cami bulunduğunu belirtirken, "Bizim ibadethanemiz cemevi. Burada 30 metrekarelik bir alanda ibadetimizi yapıyoruz. İlçede 20 bin Alevi var, burası yetmiyor. Ama buna rağmen belediye biza inşaat izni vermiyor" dedi.

Belediyenin cemevi yapılacak araziyi, "imar değişikliği" ile yeşil alan bölgesine dahil ettiğini ve "cemevinizin arsası İSKİ deresi mutlak koruma alanı içerisinde kalıyor" diyerek inşaata izin vermediğini söyleyen Çavuş, aynı yerde çok sayıda ev, cami, okul ve kamu binası bulunduğunu kaydetti. Çavuş, "Belediye Başkanı ile bir kaç kez görüştük. Ama bize arazimize cemevi yaptırmayacağını söyledi. Biz buna rağmen, 8-9 Nisan günleri temelimizi atacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

MAHALLEYE "YAVUZ SELİM" ADIYLA MESAJ İDDİASI

Dernek, cemevinin temel atma töreni için 8-9 Nisan günlerinde şenlik düzenleyeceğini duyurdu.

İlçeye cemevi yaptırılması için 11 bin 160 imza topladıklarını ancak belediyenin imzaları kabul etmeyerek, kendilerini geri çevirdiğini söyleyen Çavuş, şu anda kullandıkları 30 metrekarelik bir yerin ise belediye tarafından yıkılmak istendiğini ileri sürdü. Çavuş, "Belediye başkanı, bizim şu anda kullandığımız 30 metrekarelik yeri yıktırmak için 58 kere dava açtı, ancak bütün davaları kaybetti" dedi.

Çavuş, İlçede Alevilerin yoğun olarak yaşadığı "Başaran" mahallesinin adının, "Yavuz Selim" olarak değiştirilerek, "bir mesaj" verilmeye çalışıldığını belirtirken, temel atma töreninde "olası bir gerginlikten" çekindiklerini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!