Sultanahmet'te Ahmedinejad sıkıyönetimi

Güncelleme Tarihi:

Sultanahmette Ahmedinejad sıkıyönetimi
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 15, 2008 11:40

Sultanahmet meydanında sabahın erken saatlerinden bu yana sanki sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Haberin Devamı

Ahmedinejad Ä°stanbul'da / Foto Galeri

Ahmedinejad İstanbul'a geldi, yollar kapandı, İstanbullu böyle çıldırdı

Meydanın çevresindeki yollarda araç yok. Tramvay çalışıyor ancak polislerin gözetimi altında. Duraklar ve tramvay güzergahı polis kordonu altında.

En sıkı güvenlik önlemi ise konuk devlet başkanının cuma namazını kılacağı Sultanahmet Camii ve çevresinde yaşanıyor. Caminin girişindeki alana tek bir sivil bile alınmıyor.

 

Haberciler ise bulundukları yerden kıpırdatılmıyor. Turistlerin uğrak yeri Ayasofya meydanı da tamamen polis kordonuyla çevrilmiş durumda. Turistler yine polislerin gözetiminde Ayasofya'ya girip çıkabiliyor.

 

Esnaf da olağanüstü güvenlik önlemlerine ayak uydurmaya çalışıyor. Büfeler kapalı. Bazı restoranlar açık ama bomboş.

 

İran Devlet Başkanı Ahmedinejad basın toplantısının ardından cuma namazı için Sultanahmet'e gelecek. Topkapı Sarayı ziyaretinin ise iptal edildiği öğrenildi.

 

GÃœL VE AHMEDÄ°NEJAD DEÄ°K TOPLANTISINA KATILDI

 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Toplantısı'na katıldı.

 

'BÜYÜK DEVLETLER İRAN'A DÜŞMAN ÇÜNKÜ...'

 

Ahmedinejad, Four Seasons Oteli'nde bir basın toplantısı düzenledi. İşte konuk cumhurbaşkanının konuşmasından satırbaşları:

 

- Ben bu yolculuğumda sayın Cumhurbaşkanı’ndan yaptıkları misafirperver davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum..

- Bugün bütün insanlar şu anki dünyanın durumundan pek memnun değiller.

- Tabiî ki bu adaletsizlikler savaşlar saldırılar rahat yaşamı ve barışı insanlıklardan almıştır.

- İnsanlığın kerameti dağılmıştır.

- Tabiî ki bunların sebebi de büyük devletlerin uygun olmayan ilişkileridir. Bu olmayan işletmecilikler tabiî ki dünyanın gelişimini de etkilemiştir.

- Bütün insanlara güvensizliği aşılamıştır.

- Bizim istediğimiz şey insanlığın kerameti, dürüstlüktür.

- Umarım bir gün çok yakında buna şahit oluruz.

SORULAR

SORU: Büyük devletlerden kastınız ABD ve Rusya mı dır? Bu zulümlerde Türkiye ve İran’ın rolü ne olacaktır?

- İran’ın dış politikasında dünyadaki zulüm ile ilgili ona karşı gelme olayıdır ve biz bütün gücümüzle dünyadaki zulme karşı savaş vermeye hazırız. Büyük devletlerinde İran’la düşmanlıklarının en büyük sebebi budur.

- Biz zaten Filistin, Afganistan, Gürcistan’a olan zulümden dolayı çok önemli görüşmeler yaptık. Bizim çabamız bu adaletsizliklerden yok olmasıdır.

SORU: Dün Gül ile yaptığınız görüşmelerin ardından bazı mutabakatlara imza atıldı. Enerji konusunda bir imza çıkmadı. Neden çıkmadı? Türkiye ve İran’ın enerjideki işbirliği nasıl ilerleyecek. Bir planınız var mı ?

- Bildiğiniz gibi doğalgaz petrol gibi çalışmalar yatırıma dayalı olduğu için uzun süre gerekiyor ve bunların olması için görüşmelerin uzun sürmesi gerekiyor.

SORU: Dün nükleer konunun tamamen siyasi olduğunu söylediniz. Sizin bölge ile ilgili demeçleriniz oldu. İran’ın dünyasının en güçlü olduğunu söylediniz. Bunlar Arap dünyasında endişeyle karşılanıyor. ABD Irak’tan çekilirse, İran’ın durumu ne olacak?

- Ben asla böyle bir şey demedim. ABD çıkarsa biz gideceğiz güvenliği biz sağlayacağız demedim. Biz sadece ABD saldırgan ve zalimdir bu ülkeden çıkması gerekiyor. Yani sonradan biz ve Türkiye gidip onların yerini mi alalım?

- Lütfen dikkat edin. Benim söylediğim konu daha çok önemli bir konudur. Ben ABD’nin gücü bölgede yok olmaktadır dedim ve çok yakın zamanda ABD’nin bizim bölgemizi terk etmesi gerekiyor. Yani bir boşluk oluşacak. Ben güvenlik boşluğunun komşu ülkelerinin doldurması gerektiğini söyledim.

- Bölge ülkeleri bunu sağlayabilirler. Bu güce sahipler. Diğer ülkelerin müdahalesine hiç gerek yok. Biz Irak devletini korumamız gerektiğini düşünüyoruz.

- Irak’ın toprak bütünlüğü ve güvenliği hepimizin lehinedir ve bu da ancak yasal devletin ekonomik ve güvenlik olarak yeterli olduğu zaman olabilecektir.

SORU: Az sonra bir Osmanlı Camii’sinde namaz kılacaksınız. Bir sünni camisi. Bu namaz sizin için ne anlama geliyor?

- Oraya gideceğim için çok mutluyum. Acaba benim bir cumhurbaşkanının olarak orda olması büyük bir siyasi olay değil midir? İslam çok daha büyüktür. Cuma namazı ibadet ve siyasetin yan yana geldiği bişeydir. Benim bu namazda Türk halkının yanında olmak istememin nedeni onların yanında olduğumu göstermektir.

SORU: Siz buraya gelmeden önce Suriye Cumhurbaşkanı Tahran’daydı. Tahran’dan buraya geldi. Sayın Erdoğan ve Gül ile görüşme yaptı. Siz buraya gelmeden 2 gün önce Barzani’de Tahran’daydı. Acaba bu görüşmelerde yani Türkiye-Suriye-İran-Irak görüşmelerde neler oluyor ve Türkiye’ye güveniyor musunuz?

- Siz devlet adamları yan yana geldiklerinde çay içip denizi izlediklerini mi zannediyorsunuz? Tabiî ki bölgenin çok önemli konuları hakkında görüşüyoruz. Biz 4 komşu ülkeyiz ve kültürlerimiz geçmişimiz ortaktır. Çok geniş bir iletişime sahibiz.  Bence o kadar önemli konular varki görüşmek için. İktisadi ve kültürel ilişkiler, güvenlik ve siyasi işbirlikleri, ortak yatırımlar, terörizm ve kaçakçılıkla mücadele ve bu konular çok önemli konular. Bu konuları devamlı görüşmemiz ve aynı zamanda onları uygulamamız gerekiyor. Bütün bu olaylar bizim görüşme tüzüklerimizde bulunmaktadır. Bu görüşmelerin hepside bölgedeki insanları geleceği içindir.

- Biz Türkiye’nin ilerlemesini kendi ilerlememiz gibi görüyoruz. Bizim ilişkilerimiz kökenli, kültürel ve dinidir. Her iki millet ilişkileri geliştirmek istiyorlar ve biz yetkililerde halklarımızın istediğini yerine getirmemiz gerekiyor. Biz Türk hükümetine, Türk milletine güveniyoruz ve çok seviyoruz.

Â

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!