Süleymaniye’de bayram sabahı

Güncelleme Tarihi:

Süleymaniye’de bayram sabahı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2010 00:00

Mimar Sinan’ın ‘kalfalık’ dönemi eseri olan ve Osmanlı mimarisinin zirvelerinden biri kabul edilen Süleymaniye Camii, Yahya Kemal’in o ünlü şiirine uygun olarak bayram sabahı (bugün) ibadete ve ziyarete açılıyor. 454 yıllık caminin geçirdiği en kapsamlı restorasyon tam üç yıl sürdü. Caminin açılışına Başbakan Erdoğan da katılıyor.

Haberin Devamı

YAHYA Kemal, 26 yılda yazdığı söylenilen ‘Süleymaniye’de Bayram Sabahı’ şiirinde, Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan bu camide yaşadığı bir bayram sabahını anlatır. Caminin mimarisini andıran bir yapıya sahip olan şiir, tasvir ettiği atmosfer itibariyle de ‘millet’ olmanın tarihini koyar ortaya. İşte 3 yıldır restore edilen 454 yıllık camii, bu bayram sabahı (bugün) ibadete ve ziyarete açılıyor. En son 50 yıl önce kapsamlı bir restorasyon geçiren cami, neredeyse bütünüyle ‘yeni’lendi. Revaklı avlu, minare ve dış duvarlarda cephe temizliği yapıldı. Daha önce kullanılan çimentolar tamamıyla söküldü ve yerine orijinaline uygun küfeki taşlar kullanıldı. 50 yıl önceki restorasyonda çimentoyla kapatılan fil ayakları temizlenince, 454 yıllık tarihe sahip orijinal İznik çinileri ortaya çıkarıldı. İznik çinileri, caminin 53 metre yüksekliğinde ve 26,5 metre çapındaki ana kubbesini taşıyan dört fil ayağında restorasyon sırasında tesadüfen bulundu.

Siluetteki kayma düzeltildi

Restorasyon sırasında ilginç bir şey de tespit edildi. Kuru fasülyecilerin bulunduğu tarafa bakan üç şerefeli minarenin külahı, yanlış malzeme kullanıldığı için eğilmişti. Minarenin ahşap külahı söküldü, yerine orijinal malzemeden yeni bir külah yapıldı. Yeni külah, kurşunla kaplanıp minareye takıldı. Böylece, minarenin külahındaki eğrilik giderildi, İstanbul’un silueti de düzeltilmiş oldu. Yahya Kemal’in, hem dış mimarisi, hem de içini dolduran insanların iç mimarisi dolayısıyla Anadolu’nun fethinin özeti olarak gördüğü cami de yeniden asıl anlamını kavramış oldu.

İşte o dizeler

“Artarak gönlümün aydınlığı her saniyede / Bir mehâbetli sabah oldu Süleymâniye’de / Kendi gök kubbemiz altında bu bayram saati / Dokuz asrında bütün halkı, bütün memleketi / Yer yer aksettiriyor mavileşen manzaradan / Kalkıyor tozlu zaman perdesi her an aradan...”

Erdoğan kahvaltı veriyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetimi altında 200 kişilik bir ekipce yürütülen restorasyonla caminin kubbesindeki 15 santimetre ağız genişliğine sahip 45 santimetre uzunluğunda simetrik halde dizilmiş 256 adet küp herkesi şaşırtmış, araştırmalarda bu küplerin akustik için oraya konulduğu anlaşılmıştı. Bu sabah, Başbakan Erdoğan’ın da katılacağı bayram namazının ardından cami avlusunda 5 bin kişilik kahvaltı sofrası kurulacak.

Hem mimar hem âşık

KANUNİ Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan’ın kızı Mihrimah Sultan adını Güneş ve Ay’dan alır. Mihrimah Sultan 17 yaşına geldiğinde, Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa ve Mimar Sinan evliliğine talip olur. Damat, Rüstem Paşa olur. Ancak 50 yaşındaki evli Mimar Sinan’ın içindeki aşk sönmez. Sarayın isteği üzerine 1548’de Üsküdar’daki Mihrimah Sultan Camisi’ni inşa eder. Mimar Sinan, 14 yıl sonra, Edirnekapı’da bir cami inşaatına başlar. Bu iki cami güneşin doğum ve batım yerleri tespit edilerek yapılmış camilerdir. iki cami her yıl Sultan’ın doğum günü ve gece ile gündüzün eşitlendiği gün olan 21 Mart’ta iki camiyi görme imkanı olan bir noktadan şu seyredilebilir: Edirnekapı Camisi’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken, Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğar.

Naklen yayın

TRT, bugün ilk kez bayram namazını canlı olarak yayınlayacak. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de Süleymaniye Camisi’nde Bayram Namazı öncesinde cemaate vaaz verecek ve hutbe okuyacak. Süleymaniye’deki bayram namazı TRT 1’den canlı olarak yayınlanacak. Yayın saat 06.30 başlayacak. Bu arada Prof. Dr. Görmez, yayınladığı ilk bayram mesajında, bazı olumsuz uygulamalar nedeniyle kurbanın ve Kurban Bayramı’nın tartışma konusu yapılmamasını istedi. Görmez, “Yüce Yaradana yakın olmak için yerine getirdiğimiz bir ibadeti ifa ederken, bizi ondan ve onun rızasından uzaklaştıracak her türlü davranıştan kaçınmalıyız” ifadelerini kullandı.

Yeni başkanın ilk mesajı: Laiklik

Prof. Dr. Görmez, göreve başlaması dolayısıyla yayımladığı mesajda ise laiklik vurgusu yaptı. Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasa’nın 136. maddesi ve özel kanununda yer alan hükümler gereği laiklik ilkesi doğrultusunda bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle yükümlüdür” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!