Güncelleme Tarihi:
Güniz Sokak'taki tören için bazı yollar kapatıldı. Yakınları ve sevenleri Güniz Sokak'a koştu.
Demirel için Ankara'da düzenlenen cenaze töreninden fotoğraflar
Güven Hastanesi'nden alınan Süleyman Demirel'in naaşı, kortej eşliğinde Güniz Sokak'taki evinin önüne saat 07.50'de getirildi.
DEMİREL'İN NAAŞI HASTANEDEN BÖYLE ÇIKARILDI / Foto Galeri
NAAŞINA GÜL YAPRAKLARI
Burada askeri tören mangası tarafından cenaze aracından alınan Demirel'in Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı.
Tabutun önünde, askerler tarafından Demirel'in fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı.
Askerlerin omuzlarında taşınan Demirel'in naaşına Isparta'dan getirilen gül yaprakları atıldı, sokak gül sularıyla yıkandı.
Demirel'in naaşı başında doktoru Aylin Cesur, Hikmet Çetin, İsmet Sezgin ve İlhan Kesici konuşma yaptı.
DOKTORU AYLİN CESUR: İNSANIN ÖZ BABASI KADAR BİRİNİ SEVEBİLECEĞİNİ ÖĞRENDİM
Demirel için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende konuşan, Demirel'in doktoru Aylin Cesur, uzun yıllar 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in doktorluğunu yaptığını belirtti.
Cesur, "Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunmak istiyorum. Hayatta her zaman doğru ve dürüst olmak gerektiğine, insan olmak gerektiğine, muhtaç olana yardım etmek gerektiğine, insanın her gün ne olursa olsun yeni bir umutla, yeni bir güne başlaması gerektiğini, Allah'a inanmanın en büyük göstergesinin vatana hizmet olması gerektiğine, Türkiye'yi sevmek gerektiğine, dünyayı sevmek gerektiğine, herkese eşit olmak gerektiğini sizden öğrendim" diye konuştu.
Demirel'in cenaze töreninde bir ilk yaşanacak.Demirel'e havada iki F-16 eşlik edecek
Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Demirel'in 20. yüzyılın 2. yarısına damga vuran çok önemli bir siyasi olduğunu vurgulayarak, "Hiç ödün vermediği konular demokrasi ve hukuk devletiydi" diye konuştu
Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, "Aziz Cumhurbaşkanımım, sevgili abim" diye başladığı konuşmasında, demokrasi mücadelesinde Güniz Sokak'ın önemine dikkat çekti.
İLHAN KESİCİ DUA ETTİ
Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de aile adına dua etmek istediğini belirterek, "Cenabı Allah'tan aziz Cumhurbaşkanımıza rahmet niyaz ediyorum. Bizim inancımızda ecel, vadedir. Vade geldi, ecel geldi. Bununla ilgili ayeti kerimeler var. Halkımız da buna 'vade doldu, ecel geldi' diyor. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Allah taksiratını affetsin, hasenata çevirsin" ifadelerini kullandı.
Kesici, "Cenabı Hak cemaliyle müşerref eylesin, amin, amin, amin" dedikten sonra "Fatiha" okunmasını istedi.
Konuşmaların ardından, Çankaya Merkez Camisi İmam Hatibi Mehmet Doruk, Demirel için duygusal bir şekilde dua okudu.
DEMİREL'İN NAAŞI MECLİS'E GÖTÜRÜLDÜ
Evinin bulunduğu Güniz Sokak'taki törenin ardından Demirel'in naaşı Meclis'in Dikmen Kapısından geçirilerek, TBMM Şeref Kapısı önündeki tören alanına getirildi. Naaşın getirildiği sırada, Demirel'in fotoğrafının yanı sıra madalya ve nişanları da askerler tarafından taşındı.
Tören için ilk gelen lider MHP lideri Bahçeli oldu. Arkasından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tören için yerini aldı. Yanyana duran Bahçeli ve Kılıçdaroğlu tokalaştı.
TÖRENE KATILANLAR
Meclis'te düzenlenen törene, Demirel'in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu'nun bazı üyeleri, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile çok sayıda Demirel'in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı.
DEMİREL'İN CENAZE TÖRENİNDEKİ TEK HDP'Lİ KİMDİ?
9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen devlet töreninde HDP'den Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yoktu. Törene katılan tek HDP'li ise Gaziantep Milletvekili Celal Doğan oldu."ZİNCİRBOZAN'DA BİRLİKTEYDİK"
Demirel'in Güniz Sokak'taki evine taziyeye de giden Doğan, 1980'den sonra Zincirbozan'da Demirel ile birlikte olduklarını söylemişti. Doğan, Demirel ile iyi dostlukları olduğunu belirterek, "Demirel'in Türkiye'ye hizmetlerinin büyük olduğunu ifade etmişti. (AYSEL ALP/ANKARA)
Aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve Kırım-Tatar Meclis'i eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de törende hazır bulundu.
SURYANİ LİDER: BİRBİRİMİZİ HİÇ HABERSİZ BIRAKMADIK
Süryani liderlerden metropolit Yusuf Çetin de Demirel’in cenazesi için gelen dikkat çeken isimler arasında yer aldı. İstanbul, Ankara, İzmir Süryani, Ortodoks Cemaati Ruhani reisi ve Patrik vekili Yusuf Çetin, Demirel ile 1986’dan beri arkadaş olduklarını belirterek aynı zamanda mektuplaştıklarını söyledi. Çetin, “Birbirimizi hiç habersiz bırakmadık ruhu şad olsun Allah rahmet eylesin” dedi.
Doktoru Aylin Cesur, Süleyman Demirel'in fötr şapkasını Türk Bayrağı'na sarılı tabutun üzerine bıraktı.
ŞEVKET DEMİREL: DEMİREL NE MUTLU SANA...
TBMM’deki törende Demirel ailesi adına konuşma yapan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, “Mevtanın nüfus kayıtlarına göre sahibi benim. Fakat şu anda mevtanın sahibi devlettir. Bu akımdan devletimize, temsil eden organlara teşekkürlerimi arz ederim. Babamız 1972’de İslamköy’de ölümünde köylüler duyduğunda ‘eyvah dağ devrildi’ diye acılarını ve kayıplarını ifade etmişlerdi. Onun ölümünden 43 sene sonra vefat eden oğlu 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatını duyan köylüler ve esnaf ‘eyvah demokrasi ve refah pınarını kaybettik’ dediler. Gerçekten demokrasi ilkeleriyle atılan temeller bugün çok daha iyi, verimli seviyelere ulaşmıştır. Seveni olsun olmasın Süleyman Demirel toplumunun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el atmıştır. Yaptıklarına karşılık şimdilik devlet onu büyük bir törenle borcunu ödemektedir. Belki de Demirel bu muazzam törende gözlerini açmak için gayret sarf etmektedir” şeklinde konuştu.
"DEMİREL MİLLETİN KALBİNDE HER ZAMAN YAŞAYACAK"
“Ne mutlu sana Demirel, ne mutlu buradaki Demirel sevenlere, devlet sahiplerine” diyen Şevket Demirel, şunları kaydetti:
“Ruhun aziz olsun. Seni orada bekleyen hizmetler gene memleket için her zaman önünde olacaktır. Merak etme. Ailemiz olarak da büyük acımız vardır. Bütün devletin, bütün milletin acısı hepimizin acısıdır. Hazreti Mevlana “Benim en büyük düğün günüm ölüm günümdür” demiş. Ağlamaya, sızlamaya mecal vermeden dimdik ayakta durarak tıpkı Mevlana’da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel’i ebedi istirahatkahlarına tevdi edeceğiz. Buradan sonra cuma namazı, cuma namazından sonra da programda belirttik. Isparta’ya, İslamköy’deki kendisine hazırlanmış olan, kendisine özel olarak tahsis edilmiş olan bir tepedeki, Çalca Tepe’deki mezarına defnedeceğiz. Demirel milletin kalbinde her zaman yaşayacak. Demirel ilkeleri bu memleketin her an önünde olacaktır. Yaşamının her noktasında Demirel vardır. Ruhun şad olsun Demirel. Bu hizmeti görenlerin hepsine de teşekkür ediyorum.”
Ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kürsüye gelerek devlet adına bir konuşma yaptı.
ABDULLAH GÜL: TÜRKİYE BÜYÜK BİR SİYASET ADAMINI KAYBEDİYOR
Meclis'te düzenlenen devlet töreni sonrasında gazetecilere açıklama yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise "Türkiye, büyük bir devlet adamını, siyaset adamını kaybediyor, Allah rahmet eylesin. Türk siyasi tarihinin en önemli isimlerinden birisidir. Hizmetleri her zaman hayatta ve herkes hatırlayacaktır" dedi.
TANSU ÇİLLER: SÖYLENECEK HER ŞEY SÖYLENDİ
Törenin ardından kortej yürüyüşe geçtiği sırada Eski Başbakan Tansu Çiller, kısa bir değerlendirmede bulundu. Kendisine yakınlığı ve son dönemde yaşadığı kırgınlıklar hatırlatılarak Demirel hakkında soru yöneltilen Çiller, “Hepimizin başı sağolsun. Şimdi bugün söylenecek her şey artık söylendi. Artık dua zamanı. Mekanı cennet olsun inşallah. Allah gani gani rahmet eylesin” dedi.
TÖRENDEN NOTLAR
Tören sırasında Şeref kapısı merdivenlerinde baygınlık geçiren bir kişiye sağlık ekipleri müdahale etti.
91 yaşında yaşamını yitiren ve 6 dönem Isparta milletvekilliği yapan Süleyman Demirel için Meclis'teki törene yoğun katılım oldu. Şeref kapısı merdivenleri tamamıyla doldu, Meclis binasının pencerelerinden de töreni izleyenler olduğu görüldü.
Garip bir ticari zeka: Süleyman Demirel’in naaşının geçtiği güzergahta fötr şapka sattı
Devlet törenine halkın katılmasına izin verilmezken, gelen vatandaşlar, Meclis kapısından Kocatepe Camisi'ne yönlendirildi.
Demirel'in naaşı, Meclis'de düzenlenen törenin ardından top arabasına konuldu. Siyasiler, yakınları ve vatandaşların katılımıyla oluşturulan kortej eşliğinde cenaze Kocatepe Camii'ne götürüldü.
Kortej Atatürk Bulvarı, Meşrutiyet Caddesi ve Mithatpaşa Caddesi güzergahını izleyerek Kocatepe Camii'ne ulaştı.
Memleketi Isparta’dan getirilen gül suyu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı için oluşturulan kortejin önündeki araçtan havaya püskürtüldü.
Tören boyunca cami ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, polis helikopterleri de gözetleme uçuşu yaptı.
Tören mangasının omuzlarında katafalkta taşınan Demirel'in cenazesinin başında, Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in damadı ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, taziyeleri kabul etti, Demirel ailesinin bulunduğu alanda da taziyeler, Demirel'in doktoru Aylin Cesur ve diğer aile bireylerine sunuldu.
Tören öncesi Demirel'in kardeşi Şevket Demirel de araçla tören alanına getirildi. Sağlık problemlerinden dolayı bir süre araçta bekletilen Demirel, daha sonra ağabeyinin tabutunun bulunduğu yere alındı.
Cenaze namazı öncesinde alana gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar cuma namazını kendilerine ayrılan bölümde kıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı cuma namazının ardından, katılanlar bu kez de Süleyman Demirel'in naaşının ardında saf tuttu.
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'ın, Demirel ile aralarındaki dostluk ve eşi Nazmiye Demirel'in de cenaze namazını kendisinin kıldırması nedeniyle, Süleyman Demirel'in cenaze namazını kıldırmak isteğini, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e aktardığı öğrenildi. Bu talebin uygun görülmesi üzerine de Demirel'in cenaze namazını Yılmaz kıldırdı.
Kocatepe Camisi'nin avlusu Demirel'i son yolculuğuna uğurlamaya gelenlerle doldu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı bakanlar, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kuvvet komutanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski başbakanlardan Tansu Çiller de törende yer aldı.
Cenaze namazının ardından Demirel'in naaşı, memleketi Isparta'da defnedilmek üzere askeri araçla Esenboğa Havalimanı'na götürüldü.
ISPARTALILAR DEMİREL İLE VEDALAŞTI
Kargo uçağına ’Türk Yıldızları’ ve 2 adet F-16 savaş uçağı da havada eşlik etti. Naaşı taşıyan kargo uçağı, saat 17.40’ta Isparta’da Süleyman Demirel’in adını taşıyan havalimanına indi. Kargo uçağı piste iniş yaptıktan sonra savaş uçakları, 4 kez havalimanının üzerinden saygı uçuşu yaptı.
ŞEVKET DEMİREL BEKLEDİ
Bu uçağın inişinden önce, havalimanına 2 uçak daha iniş yaptı. İlk inen özel uçakta, Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel vardı. Fakat Demirel, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı alana gelmeden uçaktan inmedi. Demirel’i taşıyan özel uçağın ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından Demirel ailesine tahsis edilen ’TUR’ uçağı iniş yaptı. Bu uçakta ise Demirel ailesinin damadı ve CHP Milletvekili İlhan Kesici, Demirel’in doktoru Aylin Cesur ve ailenin diğer bireyleri yer aldı. Isparta Valisi Vahdettin Özkan başta olmak üzere kent protokolünün hazır bulunduğu tören, ailenin de yerini almasıyla başladı.
FÖTR ŞAPKASI KONULDU
Kargo uçağının aprona yanaşmasının ardından Demirel’in özel bir koruma kılıfı içinde gelen fötr şapkası, naaş indirilmeden önce uçağa götürüldü. Şapkanın tabutun üzerine bırakılmasının ardından tören başladı. Askeri manga, Demirel’in naaşını uçaktan alarak tören geçişiyle cenaze aracına koydu. Tören mangasının önünde Demirel’in çerçeveli fotoğrafı ve forsları taşındı. Demirel’in naaşını taşıyan cenaze aracı, polis eskortları ve yüzlerce araç konvoyu eşliğinde havalimanından çıkarak Isparta şehir merkezine girdi.
ÜNİVERSİTEDE TÖREN
Demirel’i son yolculuğuna uğurlamak için havalimanına gelen hemşerilerinin oluşturduğu konvoy, kente ulaşan yaklaşık 20 kilometrelik yolu 1.5 saatte alabildi. Motosikletli polis ekiplerinin eskortluğunda ilerleyen Demirel’in naaşı, Göltaş Çimento Fabrikası’nın önünden geçtiği sırada tüm işçiler dışarı çıkarak konvoyun geçişini tamamlamasını bekledi. Demirel’in naaşı daha sonra adını taşıyan Süleyman Demirel Üniversitesi’ne getirildi. Akademisyenler ve üniversite personeli, merhum cumhurbaşkanını sonsuzluğa Isparta gülleriyle uğurladı. Burada pek çok kişi, Demirel için gözyaşı döktü. Üniversitedeki kısa törenin ardından konvoy yeniden kent merkezine hareket etti. Güzergah boyunca hemşerileri son görevlerini yapmak için yol kenarında el salladı.
SOKAKLARDA İNSAN SELİ
Demirel’in naaşı kent merkezindeki Mimar Sinan Caddesi’ne getirildiğinde ise Ispartalılar buraya aktı. Isparta Belediyesi, Isparta Sanayi ve Ticaret Odası binalarından çuvallarla getirdikleri gül yapraklarını döktü. Konvoyun önünde giden belediye araçlarından sokak ve caddelere gülsuyu sıkıldı. Kent merkezinde Süleyman Demirel’in heykelinin de bulunduğu alanda ise her yer insan seline döndü. Binlerce Ispartalı, hemşerileri Demirel’i alkışlar ve gözyaşları içinde uğurladı. Bazı vatandaşlar ise bu sıra ellerindeki fötr şapkaları sallayarak veda etti. Yol kenarındaki vatandaşların çoğu, cep telefonlarıyla Demirel’in cenaze konvoyunu görüntüledi.
DEMİREL’İN NAAŞI MORGA KONULDU
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in naaşı şehir turundan sonra doğup büyüdüğü baba ocağı İslamköy’e getirildi. Burada adını taşıyan külliyenin bahçesinde yer alan Şehriban Hatun Camii’nin yanındaki morga yine Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören mangasının omzunda kaldırıldı. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için yarın memleketi İslamköy’de öğle namazının ardından cenaze namazı kılınacak. Namazın ardından Demirel’in naaşı Çalca Tepe’deki anıt mezar alanına defnedilecek. Yarın İslamköy’de yapılacak törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan ile çok sayıda eski bakanın katılması bekleniyor.
Demirel'in cenazesi Isparta'daki kötü hava koşulları nedeniyle Esenboğa'da bir süre bekletildi
BİR KADIN PANKART AÇTI: 'SANA HAKKIMI HELAL ETMİYORUM'
Öte yandan, bir kadının '28 şubatın mimarı sana hakkımı helal etmiyorum' pankartı açtığı görüldü.
İZMİR’DE DEMİREL İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI
Ankara’da düzenlenen devlet töreniyle son yolculuğuna uğurlanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için İzmir’de gıyabi cenaze namazı kılındı. Ramazan ayının ilk cuma namazını kılmak için Konak meydanındaki Konak Camisine gelen İzmirliler, yağan yaz yağmuruna aldırmadan namazlarını kıldı. Vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Ankara’da devlet töreni düzenlendiği saatlerde İzmir’de de cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı. İzmirlilerden, merhum Cumhurbaşkanı Demirel için helallik alınırken, namaz sonrası mevlit okundu. / İHA