Güncelleme Tarihi:
İşte Demirel'in 26 Ekim 2014'te yaptığı konuşma:
"ATATÜRK’E MİNNET BORCUNUN PEŞİNDEN GİTTİK"
50 yıl bu minnet borcunun peşinden gittiklerini belirten Süleyman Demirel, bugün 7 yıl cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim olarak milletin karşısında olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığını zorla birisinin elinden almış değilim. Huzurunuzda 12 seneyi aşan başbakanlık yapmış biri olarak yer alıyorum. Başbakanlığı da kimsenin elinden almış değilim. 22 sene parti başkanlığı, 5 sene muhalefet liderliği, 10 sene yüksek memuriyet yaptım. 50 yılı geçen bir süre. 50 yıl içinde Türkiye ne kazanmış bu hususu milletimize arz etmek istedik. Bu müzeyle dikkatinize getiriyoruz" diye konuştu.
’VİCDANIM RAHATTIR’
Bugün, kendi adına devletin okullarında okuyarak yetişmiş bir Demirel olarak borcu ödediğine inandığını belirten Süleyman Demirel, "Tümüyle ödenmiş midir, onu millet yapar muhasebeyi. Bizim vicdanımız rahattır. Ömrümüzün tümünü milletin ve devletin hizmetine verdik. Ne yaptık derseniz bu ülkeyi karanlıktan kurtaralım dedik. Türkiye’nin en ücra köylerine ışık götürdük. Gaz lambası yerine elektrik lambası götürdük. Traktörle, kara kağnı ve kara öküzün kavgasını kazandık" diye konuştu.
YENİ BİR TÜRKİYE
Türkiye’nin 1950 yılından 2000 yılına değiştiğini, transforme olduğunu kaydeden Demirel, "Yeni bir Türkiye vardır orta yerde. Bu yeni Türkiye daha da ileriye gitmeli daha da çok şey kazanmalıdır" dedi.
Türkiye’nin 50 yıllık zaman zarfı içinde kendisinin de iktidarda bulunduğu hükümetler döneminde çok şeyler kazandığını aktaran Demirel, askeri darbeler yaşanmasa bu sürecin daha da ileriye taşınabileceğini söyledi. Fakat bu kesintilerden çok dikkatle çıkmayı başardıklarını kaydeden Demirel, şunları söyledi:
Sandık hakkında bilgi
Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin girişinde misafirleri karşılayan sandığın üzerinden "47 nolu sandık Çankaya / Ankara" yazıyor. Hemen arkasında ise 1965 Milletvekili Genel Seçimi'nin sonuçlarının gösterildiği bir Türkiye haritası duruyor. Haritada partilerin oy dağılımı gösteriliyor ve 'AP 52,87 oy oranı ile 239 milletvekili çıkartarak 30. hükümeti kurmuş ve Türkiye'nin 12. Başbakanı olmuştur'yazıyor.
'NEYİ KASTEDİYORSUNUZ DEMOKRASİYLE'
"Bizden sonra gelen hükümetler mümkün olduğu kadar onu halkın halletmesi yoluna gitti. Halkın sabrıyla yeniden halka hallettirdi. Bu müzenin kapısında bir sandık görürsünüz. Müzenin adı Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’dir. Neyi kastediyorsunuz demokrasiyle? Ülkenin yönetimini yapacak iktidarlar seçimle gelip seçimle gitmelidir. Kansız, kavgasız el değiştirmelidir. Milletin iradesini, halkın reyiyle gelen heyetler yapmalıdır. Halkın reyi dediğimiz olay halkın milli egemenliğidir. Milli egemenliğin üstün olmasını istiyorsak buna müdahale edilmemelidir. Birinci derecede önemsediğimiz istikrardır. Yani halkın hakimiyetinin sağlanmasıdır. Bu da sandıktır."
'MÜZEDE ZİYARETÇİLERİ SANDIK KARŞILIYOR'
Konuşmasına okunan ezan nedeniyle ara veren Demirel, ardından sözlerini sürdürürken seçim sandığının Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nin hemen girişine yerleştirildiğini söyledi. Ondan bir adım ötede seçim meydanlarının, halk coşkusunun, meydanların herkesin istediğini söylediği mitinglerin geldiğini belirten Demirel, "O meydanların çıkardığı parlamentoları görürsünüz. Onların çıkardığı hükümetleri görürsünüz. Kurumları, kavramları, kuralları ile münhasıran bir milletin hür iradesiyle yönlendirilmesini görürsünüz" dedi.
679’UN SIRRI
Törende mini bir konser veren CHP Muğla Milletvekili ve sanatçı Tolga Çandar ilginç bir notu izleyicilerle paylaştı. Demirel’in hayatıyla ilgili '679' sayısının önemine değinen Çandar, “Her yerde karşıma çıkan bu 679 sayısının ne anlama geldiğini sordum. Sayın Demirel’in hayatıyla ilgili ‘6 kere gitti, 7 kere geldi, 9. Cumhurbaşkanı oldu’ cevabını aldım” dedi.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel vefat etti (Süleyman Demirel kimdir?)