Güncelleme Tarihi:
Demirel, doğum yeri İslamköy Çalcatepe’deki anıt mezara defnedildi. Demirel’in adını taşıyan külliyedeki Şehriban Hatun Camisi’nde yapılan cenaze töreninde kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı.
Bizim gibi insanların aradığı en önemli şey, konuşacak arkadaştır
ANKARA’dan önceki gün devlet töreniyle uğurlanan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için dün baba ocağı, Isparta’ya bağlı İslamköy’de yapılan ‘sivil’ törene de büyük katılım oldu. Demirel’in ailesi ve yakınlarının yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, eski TBMM Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, Köksal Toptan ve Hikmet Çetin, DSP Genel Başkanı Masum Türker, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener, eski bakanlardan Mehmet Ağar, Cavit Çağlar, Turhan Tayan, eski Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Erdoğan Demirören, Nihat Özdemir, Ali Koç, Ali Şen ve Nazif Zorlu’nun da aralarında bulunduğu işadamları ile diplomatik misyon temsilcileri ve çok sayıda vatandaş törene katıldı.
Yüzlerce çelenk gönderilen tören sırasında TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TSK çelenkleri ise naaşın konulduğu musalla taşının hemen arkasında yer aldı. Tören için gelenler Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yaptığı, Demirel’in heykeli önünde anı fotoğrafları çektirdiler. Cami ve müze girişinde açılan anı defterlerine de binlerce kişi duygularını yazdı.
CAMİDEN SOKAĞA TAŞTI
Demirel’in önceki gün Türk Yıldızları’na ait uçakla getirilen naaşı, büyükannesinin adını taşıyan Şehriban Hatun Camisi’nin morguna konuldu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören birliğine bağlı askerlerin taşıdığı cenaze, saat 12.40’ta cami avlusuna getirilirken, vatandaşlar tabuta gül yaprakları attılar. Erken saatlerden itibaren avluyu dolduran kalabalık nedeniyle izdiham yaşandı. Bayrağa sarılı olan ve üzerinde de ünlü fötr şapkası bulunan tabut, güçlükle camiye getirildi. Cenaze namazı sırasında da kalabalık nedeniyle büyük izdiham yaşandı. Sık sık yapılan anonslarla kalabalık uyarılırken, cenaze namazı da gecikmeli kılınabildi. Namaz için avluya gelişleri sırasında Çiçek, Arınç, Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de büyük güçlük yaşadı. Görevliler yer açmaya çalışırken, liderler kalabalık arasında kaldı. İzdiham sebebiyle panik yaşanınca görevliler uyarı anonsu yapmak zorunda kaldı.
Cenaze namazına katılanlar caminin avlusuna sığmayınca sokağa taştı. Erkeklerle birlikte kadınların da namaz için saf tuttuğu gözlendi. Demirel’in kardeşi Şevket Demirel ve siyasetçi arkadaşları ön safta yerlerini aldı. Cenaze namazını kıldıran eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz dua ederek helallik isteyince kalabalıktan, “Helal olsun” nidası yükseldi. Namazın ardından askerler tarafından cenaze arabasına konulan Demirel’in naaşı defin alanına götürüldü.
BAYRAK VE GÜLLERLE KAPLANDI
Kalabalık nedeniyle defin töreni sırasında da büyük izdiham yaşandı. Vatandaşların alanı doldurması üzerine gazeteciler de büyük sıkıntı yaşadı, yer yer tartışmalar oldu. Törene katılan liderler de Demirel’in mezarına toprak ve çiçek attılar. Defin sırasında mezarın üzeri Türk bayrağı ile örtüldü. Mezarın üzerine de gül yaprakları döküldü.
ATATÜRK'TEN SONRAKİ EN BÜYÜK İNSAN
Cenaze törenine katılan iş adamı İnan Kıraç, törenden önce Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’ni gezerken, Türkiye Cumhuriyeti'nin çok büyük hizmetleri olan kıymetli bir varlığını kaybettiğini söyledi. İnan Kıraç, Demirel'in 'Ben bir köy çocuğuyum. Devlet liselerinde okudum. Üniversite bitirdim, burs aldım ve Amerika'ya gittim. Ve bütün tahsil hayatımdaki her noktada Cumhuriyet var, Cumhuriyet’in arkasında da Atatürk var' sözlerini hatırlatarak, "Dolayısıyla böyle bir insan. Yaptığı hizmetleri saatlerce anlatamam" dedi.
KENDİSİNE KARŞI DA OLDUK
Demirel'in eğitime büyük hizmet verdiğini belirten İnan Kıraç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"O devirlerde kendisine karşı da olduk, 'Daha üniversitelerimizde hoca bulamazken niye 32 üniversite daha açıyorsunuz' diye sorduğumda, dediği şey çok doğrudur: 'Üniversite, önümüzdeki asırda eğitim seviyesine ulaşmak zorunda olduğumuz şeydir.' Ve nitekim o devirde açtığı bütün üniversiteler bugün insan yapısını başka bir yere getirdi."
Daha önce kendisine 'Efendim 300'ün üstünde açtığınız imam hatip okulları var, niye bu kadar çok açtınız' diye sorduğunu da kaydeden İnan Kıraç, aralarında geçen konuşmayı şöyle aktardı: "Dedi ki, 'Kızlarımıza lise tahsili yaptırmak mecburiyetindeyiz. Onları bir yerde bırakamazdık. Cumhuriyet devrine, Atatürk ilkelerine onlar da sahip çıkacaktır. Üniversiteler müspet ilmi verdiği için Türkiye başka bir seviyeye gelecektir'. O insanların yetişmesinde çok örnek oldu."
6 MİLYON EVRAKTA İMZASI VAR
Demirel'in eğitim yönüyle Türkiye'ye büyük eserler bıraktığını dile getiren Kıraç, "Büyük hizmetleri var. 6 milyon evraka imza atmış bir kişi. Çalıştığı konular 38 bin dosya içinde kütüphanede. Dolayısıyla Atatürk'ten sonra Cumhuriyet’in yetiştirdiği en büyük insan" diye konuştu.
Uğurladılar
Demirel’i son yolculuğuna uğurlayanlar arasında Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, eski Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, işadamları İnan Kıraç, Taylan Bilgel, Ali Koç, Ahmet Faralyalı, Serdar Faralyalı, Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, eski bakanlar Esat Kıratlıoğlu ve Necmettin Cevheri de yer aldı. İşadamı Taylan Bilgel çok üzgün olduğunu belirterek, “45 yıllık ağabeyimi kaybettim. Elinde büyüdük, kendisini çok severdik. Türk milleti onu her zaman çok sevecek, yaptığı hizmetlerle anacaktır. Yokluğunu her zaman ben ve ailem hissedeceğiz. Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın” diye konuştu. (DHA)
GAP’tan
Mezara, Bilecik’ten Şanlıurfa’ya çeşitli illerden getirilen topraklar ve Demirel’in inşa ettirdiği barajların suları döküldü. Kadınlar da mezara toprak attı.
İETT’den Süleyman Demirel için okuduğu üniversite önüne özel durak