Güncelleme Tarihi:
9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için başkentte ilk tören, yıllarca siyasetin kalbinin attığı, Güniz Sokak’taki evinin önünde düzenlendi. Naaşın konulacağı yere gül suyu, tabutun üzerine de gül yaprakları serpildi. Askeri tören mangasınca alınan Türk bayrağına sarılı naaş, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı. Konuşmaların ardından dua okundu.
Devlet töreni ise TBMM Şeref Kapısı önünde yapıldı. 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Meclis başkanları, eski başbakanlardan Tansu Çiller, bazıları siyasi hayatını tamamlayan Adalet Partisi, DYP, ANAP, FP ve DSP gibi partilerin eski milletvekilleri ile bugünkü partilerin yöneticileri törende hazır bulundu. HDP’den ise temsilci katılmadı. Erdoğan’dan önce tören alanına gelen Gül, ilk sıradaki herkesle tek tek tokalaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da alanda ilk olarak Gül’ün yanına geldi, ancak hızlı bir tokalaşmayla protokoldeki yerine geçti. Yan yana duran Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Çiller; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bir süre sohbet etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanlarının yanı sıra askeri katılım da üst düzeydeydi.
TSK’DAN SAYGI
Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, rahatsızlığı nedeniyle vücuduna bağlı solunum cihazı ve tekerlekli sandalyeyle törene katılabildi. Tören başlamadan önce Aylin Cesur, Demirel’le simgeleşen fötr şapkasını tabutta başının hizasına yerleştirdi. Genelkurmay’ca görevlendirilen general ve amiraller katafalkın önünde saygı nöbeti tuttu.
Meclis’te aile adına konuşan Şevket Demirel, “Nüfus kayıtlarına göre meftanın sahibi benim. Ama meftanın asıl sahibi devlettir. Hazreti Mevlana ‘Benim en büyük düğün günüm ölüm günüm’ demektedir. Ağlayıp sızlanmadan, dimdik ayakta durarak, tıpkı Mevlana’da olduğu gibi imanla, gözyaşlarıyla Demirel’i ebedi istirahatgâhına tevdi edeceğiz. Demirel, milletin kalbinde her zaman yaşayacak” dedi.
‘Devlet adına’ konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Demirel’in gerçekten kendisine has tarzı olan bir devlet adamı olduğunu vurguladı: “Kendisi Türkiye’nin güzel günlerine de karanlık günlerine de şahitlik etmiş canlı bir tarihti. Isparta’nın İslamköyü’nden çıktığını hiçbir zaman unutmadı. Bu vasfı aynı zamanda onun milletiyle güçlü bir bağıydı. Siyasette ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Bunun için milletle aynı dili konuşmanız gerekiyor. Demirel işte bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir.” Demirel’in top arabasına konulan naaşı, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören bandosunun cenaze marşıyla kortej halinde Kocatepe Camisi’ne taşındı. Tören sonrası gazetecilere açıklama yapan Abdullah Gül, “Türk siyasi tarihinin en önemli isimlerinden birisidir. Hizmetleri her zaman hayatta” dedi.
DEMİREL TÜRK YILDIZLARI İLE TAŞINDI
LİDERLER HEMEN AYRILDI
Kocatepe’deki törende eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ile mevcut başkan Mehmet Görmez, cenazenin başındaydı. Cenaze namazını, Demirel’le dostluğu bulunan Yılmaz kıldırdı. Erdoğan, Cuma namazının ardından camiden çıkıp musalla taşına yöneldiği sırada, barikatın arkasında cami avlusundan bulunanlar arasından “Yuh” sesleri yükseldi, bazı vatandaşlar ise bu tepkiye alkışlarla yanıt verdi.
Liderler, cenaze namazının hemen ardından Demirel’in naaşı musalla taşından kaldırılmadan camiden ayrıldı. Camiden ilk ayrılan Erdoğan olurken, Gül’e aracına kadar Bülent Arınç eşlik etti. Darbelerle görevinden uzaklaştırılan bir siyasetçi olan Demirel, askerlerin omuzlarında ve selamları eşliğinde camiden uğurlandı. Demirel’in cenazesi, Genelkurmay’ın tahsis ettiği uçakla, bugün toprağa verilmek üzere memleketi Isparta’ya götürüldü.
Recep Tayyip Erdoğan - Şevket Demirel
Dünyadan katılım
Meclis’teki devlet törenine yabancı devletlerden en yüksek katılım KKTC ve Azerbaycan’dan oldu. Aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve eski Kırım-Tatar Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’in de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi törende hazır bulundu. Hırvatistan, Kırgızistan, Ukrayna, Romanya, Türkmenistan, Gürcistan, Makedonya ve bazı uluslararası örgütlerden de başbakan yardımcısı ve bakan düzeyinde temsilciler törende yer aldı.
Demirel’in yaşarken Türkiye’de ve yurtdışından aldığı madalyalar ile nişanları törenler boyunca görevli albaylar taşıdı. Demirel, Türkiye’de Devlet Şeref Madalyası alan ikinci isimdi. Demirel’in madalyası, Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından bir ay sonra, 16 Haziran 2000’de düzenlenen törenle halefi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından verildi. Demirel ayrıca çeşitli tarihlerde Azerbaycan, Polonya, Hırvatistan, İtalya, Estonya, Romanya, Gürcistan ve Almanya’dan da üst düzey nişanlar almıştı.