Güncelleme Tarihi:
Yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin 17 Aralık 2013’de yapılan operasyonda gözaltına alınan ve rüşvet almak suçundan 21 Aralık 2013’de tutuklanan Halkbankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın mal varlığı üstündeki tedbir kısmi olarak kaldırıldı. Aslan’ın avukatlarının itirazını değerlendiren İstanbul 14’üncü Sulh Ceza Mahkemesi, Aslan’ın maaşı, 14 Ekim 2012’den önceki mal varlığı (maaştan edindiği edinimler ile gayrimenkulleri) üzerindeki tedbirin kaldırılmasına karar verdi.
Soruşturma kapsamında evinde yapılan aramada ayakkabı kutuları içerisinde 4,5 milyon dolar ele geçirilen Süleyman Aslan’ın 14 Ekim 2012’den sonraki mal varlığına ilişkin tedbir ise devam ediyor. Soruşturma kapsamında rüşvet vermek ve suç işlemek amacıyla örgüt kurmak suçundan tutuklanan iş adamı Rıza Sarraf’ın (Reza Zarrab) mal varlığı üzerindeki tedbir de avukatlarının itirazı üzerine kaldırılmıştı.
AVUKATLARI İTİRAZ ETTİ
Yolsuzluk ve rüşvet iddialarına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Halkbankası eski genel müdürü Süleyman Aslan’ın avukatları, İstanbul 14’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’ne dilekçe vererek Aslan’ın tüm mal varlığına tedbir konulamayacağını belirterek tedbir kararına itiraz ettiler. Tedbir kararını hukuki olmadığı savunulan dilekçede, tedbir konulan malların suçla alakalı olmadığı savunuldu. Aslan’ın avukatlarınca yapılan başvuruyu değerlendiren İstanbul 14’üncü Sulh Ceza Mahkemesi ise Aslan’ın maaşı, 14 Ekim 2012’den önceki mal varlığı (maaştan edindiği edinimler ile gayrimenkulleri) üzerindeki tedbirin kaldırılmasına karar verdi.
SUÇLAMAYI KABUL ETMEMİŞTİ
17 Aralık’ta 3 ayrı soruşturmayla ilgili düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınan Aslan tutuklanma talebi ile sevk edildiği İstanbul 25 Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki ifadesinde suçlamaları kabul etmemişti. Aslan ifadesinde şunları söylemişti: “Rıza Sarraf’ta hayırsever bir kişiliği olduğunu ve hayırlara vesile olmak istediğini söyleyince o anda aklıma mezun olduğum Çorum Osmancık İmam Hatip Lisesi geldi. İhtiyaçları ona aktarınca masrafları ödemeye hazırım dedi. Ancak teknik nedenlerle projeye başlayamadığımız için söz konusu hayır amaçlı olarak verilen paraları kendi nezdimde tuttum. Hatta Milletvekilimiz C. B. ’ya yanında bulunan bir misafiri de varken durumu bildirdim. 7 milyon TL’nin hayır amaçlı biriktiğini ve hazır olduğunu söyledim.
ÜNİVERSİTE YAPILACAKTI
Bir de bunun yanında Makedonya’da bir üniversite yapma söz konusudur. Uluslar arası Balkan Üniversitesi isimli üniversitedir. Bu üniversitenin mütevelli heyeti başkanı olan H. B. isimli İstanbul Milletvekilimiz “Türkiye’de bağış var. Makedonya’ya iletmekte zorluk çekiyoruz” deyip benden yardım istediler. Ayrıca oğlu olan C. B. vasıtasıyla 1 milyon 950 bin Euro’yu fiziki olarak bana getirip teslim ettiler. Bunun ilk 450 bin Eurosu’nu göndermekte zorlandık. Çünkü Makedonya yerel hukuku bağış kabulünde çok zorluk çıkartıyor. Para girişinde zorluk çıkartıyor. Bu süreç içerisinde bu para da bende evde kaldı. Çünkü bankaya herhangi bir kasaya koyduğumuz zaman kimin adına ve niçin konulması gerektiğini tutanakla belirtmemiz lazım. Bu paralarda evde duruyordu. Söz konusu teslimatın ancak 950 bin Euro’sunu zar zor gönderebildik. Dolayısıyla 1 milyon Euro evde bulunduğundan dolayı soruşturmaya konu edildi. El konuldu. Ayrıca yine bu üniversite için Rıza Sarraf isimli işadamı hayır yapmak istediğini söyledi. 500 bin Euro’yu kendi imkanlarıyla oraya gönderdi. Geri kalanını göndermekte zorlandığı için getirip benden yardım istedi . Bana teslim etti. Bu paraların Makedonya’ya neden gidemediğine ilişkin tüm yazışmalar ve değerlendirmeler bankadaki kayıtlarda mevcuttur Şu anda el konulan paranın 2 milyon Euro’su Balkan Üniversitesi için verilen paradır. Geri kalan para da İmam Hatip lisesi için ayırdığımız paradır. Sadece el konulan folyo vardır. Onun içinde de 20 bin küsür Euro vardır. Bu para benim kendi şahsıma ait olup yurtdışı görevlerimden harcırahlardan biriktirdiğim paradır. Bunların belgesini sunduk. Dosyada mevcuttur.