Güncelleme Tarihi:
Görüşmenin basına sızmasına kızan Çiçek “Bir işi yapıyorsak ciddi yapmamız lazım, işi sulandırmadan... Bir şey olgunlaşmadan, oluşmadan belli mutabakatlar sağlanmadan uluorta servis yapıldığı takdirde bu, bu mesele üzerinden siyaset yapmanın daniskası olur” dedi.
TUTUKLU sekiz milletvekilini cezaevinden çıkarmak amacıyla Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in bugün toplantıya çağırdığı muhalefet yöneticileri, öncelikle özel yetkili mahkemelerdeki tutukluluk süresinin bir yıla indirilmesini isteyecek. Kapalı yürütmek istediği görüşmenin önceden basına sızmasına tepki gösteren Çiçek ise “Birileri bu sorunun çözülmesinden ziyade tribünlere oynamayı tercih ediyor” dedi. Çiçek ile CHP, MHP ve BDP grup başkanvekilleri tutuklu milletvekilleri sorununda çözüm arayışları için bir araya geliyor. CHP’den Mustafa Balbay ile Mehmet Haberal, BDP’den Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, bağımsız Kemal Aktaş, MHP’den Engin Alan tutuklu olmaları nedeniyle yemin edemediler.
Çözüm olabilir
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bugün gerçekleşecek buluşmayla ilgili “Bizim zaten bir kanun teklifimiz vardı. Teklif ‘Ağır Ceza Mahkemeleri’nin görev alanına giren işlerde tutukluluk süresi en çok 2 yıl, zorunluluk hallerinde süre bir yıl uzatılır’ ve ‘Milletvekili seçilenlerin tutukluluk halleri derhal sonlandırılır’ önerisini içeriyor. Biz bu iki çerçevede masaya oturacağız” dedi. Hamzaçebi, “Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan’la yaptığı görüşme sonrasında böyle bir çağrı yaptığına göre güçlü bir çözüm olasılığı var demektir. Dolayısıyla ben umutluyum. Ancak Meclis Başkanı ‘Tutuklu milletvekili olan partiler kendi aralarında anlaşsın’ gibi bir anlayış ortaya koyarsa problem çıkabilir. Bu nedenle Çiçek’in kendi önerisini masaya koyması gerekir” değerlendirmesi yaptı.
2 yılı geçemez
BDP de kendi önerisini masaya getirecek. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan’ın Ceza Muhakemesi Yasası’nda değişiklik içeren teklifi şöyle: “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde tutukluluk süresi, hazırlık aşamasında 6 ay, son soruşturma safhasında en çok bir yıldır. Bu süre zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi tüm suçlarda ve mahkemelerde toplam iki yılı geçemez. Uzatma kararları itiraza tabidir.”
MHP: Teklif yok
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise “Biz bir teklifle gitmeyeceğiz. Davet başkandan geldiğine göre önce onu dinleyeceğiz. Bu konuda söylenmedik, yazılmadık bir şey kalmadı, her şey ortada” dedi.
Çiçek ise dün gazetecilerin soruları üzerine, toplantı haberini sızdırdığı gerekçesiyle muhalefeti eleştirdi. Çiçek şunları söyledi: “Siyaset ciddi bir iştir. Bir işi yapıyorsak ciddi yapmamız lazım, işi sulandırmadan... Anlaşılıyor ki birileri bu sorunun çözülmesinden ziyade tribünlere oynamayı tercih ediyor. Böylesine önemli bir olay üzerinden siyaset yapılmak isteniyor. Çünkü bir şey olgunlaşmadan, oluşmadan belli mutabakatlar sağlanmadan ulu orta oraya servis yapıldığı takdirde bu, bu mesele üzerinden siyaset yapmanın daniskası olur. Size bu haberi kim verdi onu bilemem. Soruları ona sormuş olmanız gerekir. O ispiyonculuğu yapana sorun onu ki sorularınızın cevabını alabilirsiniz.”
Alternatif teklif
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise Ceza İnfaz Yasası dışında milletvekillerine özel bir değişiklik teklifini CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu. Kart’ın teklifinde, 12 Haziran 2011’de seçilenlerin, “Milletvekilliğinin kesinleşmesine veya tutukluluk halinin devamına” Meclis Genel Kurulu’nca karar verilmesi öngörülüyor.
AB’ye tam üye olamamak dünyanın sonu değil
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Türkiye, AB’ye tam üye olamazsa dünyanın sonu değildir, Avrupalıların da bunu bilmesi lazım” dedi. Çiçek, dün Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen’i TBMM’de kabul etti. Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakere sürecine Finlandiya’nın gösterdiği destek için teşekkür eden Çiçek, görüşme öncesinde şunları söyledi: “Halkının önemli bir kısmı Müslüman ama demokratik değerleri benimsemiş bir ülkenin AB’ye tam üye olarak katılımı çok anlamlı da olacaktır. Hakkaniyet çerçevesinde işlem yapılmasını arzu ediyoruz.” ANKARA
Yeşil Türkiye bırakalım
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile TBMM 24. Dönem Hatıra Ormanı’na fidan dikim törenine katıldı. Çiçek, konuşmasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri protokol çerçevesinde hem Türkiye’nin ağaçlandırılmasına katkı vermek hem ağaçlandırmanın Türkiye’nin geleceği açısından hayati bir değer olduğunu vurgulamak hem de milli hâkimiyet kavramının toplumun tüm kesimlerince benimsenmesi açısından ağaçlandırma kampanyalarını desteklediklerini söyledi. Özellikle Milli Hakimiyet Bayramı’na denk gelen günlerde bu tür etkinliklere katıldıklarını belirten Çiçek, şu anda 77 ilde bunun gerçekleştirildiğini, ancak en kısa sürede bunu 81 ilde yapmayı umduklarını ifade etti. Çiçek, “Gelecek nesillere en başta aktarmamız gereken husus, Cumhuriyetimizdir, demokrasimizdir ve yeşil bir Türkiye’dir” dedi.
Kitap oldu
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın 2008 yılında AK Parti hakkında açtığı kapatma davasında, Anayasa Mahkemesi’nde yaptığı sözlü savunmayı “Demokrasi Savunması” başlığıyla kitap haline getirdi. “AK Parti Ankara Milletvekili” sıfatıyla kitabı yayınlayan Cemil Çiçek, 3 bölümden oluşan kitabın önsözünü de kendisi yazdı. Çiçek, “Hiçbir ciddi delile, incelemeye dayandırılmaksızın, sadece gazete kupürleri, yorumlar ve ilgisiz, alakasız bir sürü dokümandan oluşan iddianame üzerine açılmış; demokrasi, insan hakları, siyasi partiler hukuku, kişi özgürlükleri anlamında ayakları yere basmayan bir davadır” görüşünü ifade etti. AA
Tutuklu vekiller AK Parti’nin değil onların sorunu
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen ile yaptığı ortak basın toplantısında tutuklu milletvekillerinin durumları ile ilgili şöyle konuştu: “Bu tutuklu milletvekilleri hangi siyasi partilere aitse önce o siyasi partilerin bir defa görüşleri nedir, hangi gündemle ortaya çıkacaklar bunu görmek lazım. Bu sorun AK Parti’nin sorunu değil, onların sorunu. Onlar bunu eğer yasal çerçeve içerisinde varsa yasalara uygun bir şey, biz bazı gerçekleri ortaya koyarız. Şunu hiçbir zaman unutmayın, bu seçimlere giderken birilerinin milletvekili olamayacağını bile bile veyahut bunu şöyle arkadan dolaşmak suretiyle çözer miyiz diye farklı yöntemleri denemek demokrasinin usulleri içerisinde yoktur. Meclis Başkanımızın bir girişimi olmuştur. Yasalara uygun bir şey varsa bunu yetkili kurullarımızda değerlendiririz.”