Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2001 00:00
Çevre Bakanlığı, sulak alanlarda karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak amacıyla 58 proje hazırladı. Bu projelerin toplam yatırım tutarının yaklaşık 1 milyar dolar olduğu belirtildi.
Bakanlık, Türkiye'nin tüm sulak alanlarında bir araştırma yaparak, bu alanlarda kullanım durumu, tehdit oluşturan faktörler ve su rejimine yapılan müdahaleleri belirledi. Bakanlık, bu kapsamda sulak alanlarda yaşanan ya da olası sorunlara önceden çözüm bulmak amacıyla 58 proje hazırladı. Projeler, kredi temini için Avrupa Yatırım Bankası ve diğer yabancı finans kuruluşlarına gönderilecek.
Toplam yatırım tutarının yaklaşık 1 milyar dolara ulaştığı projeler şöyle:
Arin (Sodalı), Bafa, Eğirdir, Kovada, Erçek, Gavur, Gölmarmara, Hazar, Işıklı, Karaktaş, Kulu, Samsam, Kozanlı Saz, Beyşehir, Bolluk, Tersakan, Tödürge, Sapanca, Palas (Tuzla), Salda, Van, Yarışlı, Seyfe,Sarıkum, Çorak, Çıldır, Aktaş, Balık, Büyük Çekmece, Küçük Çekmece, Akşehir ve Eber, Köyceğiz, Acıgöl, Burdur, Hirfanlı ve Yedikır Baraj gölleri ile İğneada Longozu, Eşmekaya, Sarısu ve Nehil (Yüksekova), Doğubeyazıt, Ereğli sazlıkları, Akyatan Lagünü, Karamuk bataklığı, Güllük ve Bendimahi, Sultansazlığı, Büyükmenderes, Küçükmenderes, Kocaçay, Yeşilırmak, Kızılırmak, Göksu havzaları atıksu yönetimi, Tuz Gölü entegre çevre, İznik ve Manyas gölleri atıksu yönetimi ve katı atık yönetimi ile Uluabat gölü, Gediz Nehir Havzası Su Kaynakları Yönetimi ve Kirlilik Kontrolü Projeleri.
Evsel ve endstriyel atıklar Türkiye'deki sulak alanları tehdit eden faktörler arasında ilk sırada evsel ve endüstri tesislerinden kaynaklanan atıksular ile tarımda gübre ve pestisid kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kirlilik geliyor.
Sulak alandaki tarla ve
balık üretimi amacıyla açılan havuzlar, kurutma çalışmaları, yoğun saz kesimi, otlatma, yazlık konutların yapımı, sulak alanlardaki su seviyesinin düşmesi sonucu ortaya çıkan bitki örtü altında oluşan torfunun yakıt olarak kullanılması gibi nedenler habitatların tahribine neden oluyor.
Sulak alanları besleyen su kaynakları üzerine baraj yapımı, içme ve sulama amacıyla büyük miktarda su alımı ya da yeraltından pompayla çekilmesi gibi nedenler, su rejimine yapılan müdahaleler arasında bulunuyor.
Erozyon, kontrolsüz olarak yapılan saz kesimi ve yakımı, yasadışı avlanma gibi nedenler ise sulak alanları tehdit eden diğer faktörler arasında yer alıyor.