Suikast korkusu

Güncelleme Tarihi:

Suikast korkusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çok şey bildiği sanılan Erol Evcil'in, Bursa'dan İstanbul'a getirilmesi sırasında polis olağanüstü önlemler aldı. Uzun namlulu silahlarıyla keskin nişancıların koruduğu Evcil'in nakli sırasında, diğer araçların sollamasına bile izin verilmedi.

EROL Evcil'in İstanbul'a götürülüşü çok sıkı güvenlik önlemleri altında gerçekleşti. Bursa'da dün saat 02.00'de başlayan ve 4 saat süren İstanbul yolculuğu süresince, polis kritik bütün noktaları tuttu, Evcil'in etrafında etten duvar ördü.

Yoğun polis önlemlerinin, Malki cinayetinin azmettiricisi olmakla suçlanan ve pek çok parasal gizli ilişkiyi bildiği tahmin edilen Evcil'e yönelik bir suikasta karşı alındığı belirtiliyor.

Bursa'dan İstanbul'a nakil, saat saat şöyle gelişti:

SAAT 02.00 Erol Evcil'in 26 Ekim gecesi Mudanya'da yakalanıp gözaltına alındıktan sonra sorgulandığı Bursa Emniyet Müdürlüğü önünde, hareketlenme başladı. Çevik Kuvvet ekipleri barikat kurdu, Özel Tim çevre güvenliğini sağlamak için belli noktaları tuttu. Ellerinde uzun namlulu silah bulunan keskin nişancılar, Evcil'in çıkarılacağı koridora ve çevreye hakim nokta olan Emniyet Müdürlüğü binasının giriş çatısına yerleştirildi.

SAAT 03.50 Erol Evcil, Emniyet Müdürlüğü binasının çıkış kapısında, 10 kadar polis arasında göründü. Geçen salı gecesi konulduğu binadan tam bir hafta sonra ilk kez dışarıya çıkarılan Evcil, bitkin ve endişeliydi. Elleri arkadan kelepçeli, polislerin kollarında merdivenlerden inerken zorlanan Evcil'in topalladığı dikkati çekti. Flaşların patlaması ve kameraların ışıkları karşısında donuk bir ifadeyle çevresindekileri süzen Evcil'in endişesi yüzünden okunuyordu. Gazetecilerin ‘‘Malki'yi siz mi öldürttünüz’’ sorularını yanıtsız bırakan Evcil, sadece zoraki gülümsemekle yetindi.

SAAT 03.55 Önce Evcil, ardından da 8 kişinin Emniyet Müdürlüğü binasından çıkarılıp bindirildiği 16 NR 436 sivil plakalı, beyaz renkte. siyah camlı polis minibüsü hareket etti.

SAAT 04.20 Evcil ve diğer sanıkların bulunduğu minibüs, eskortta görev alan neredeyse bir polis ordusunun korumasında, Bursa kent merkezini terketti. Sanıkların bulunduğu minibüsün arkasında, güvenlik nedeniyle şaşırtma için kullanılan aynı tipte ve renkte ikinci minibüs yer aldı. Konvoydaki araç sayısı 30'u buldu.

SAAT 05.25 Bursa çıkışından sonra hızla yola devam eden konvoy, Yalova'ya ulaştı. Yol boyunca sıkı güvenlik önlemi alındığı dikkati çekti, Gemlik ve Orhangazi ilçelerinde tüm kavşakların tutulduğu görüldü. Konvoy, Yalova'ya ulaştığında, bu ilden de Terörle Mücadele Şubesi'ne ait bir ekip Gölcük'e kadar konvoya eşlik etti. Bu noktadan itibaren Kocaeli'den bir ekip İstanbul il sınırına kadar konvoya katıldı.

SAAT 07.00 İzmit çıkışında ortalık ağardı ve il sınırında İstanbul ekibinin karşıladığı konvoy, TEM'in Çamlıca turnikelerine ulaştı. Yol boyunca hiç bir aracın sollamasına izin verilmeden gelen konvoy, turnikelere girmeyip servis yolundan geçti.

SAAT 07.45 İstanbul trafiğinde sürücülerin konvoya girmesini önlemek için zaman zaman anons yapan polis araçları sık sık siren çalmak zorunda kaldı. Boğaziçi Köprüsü'nden geçen konvoy, yine yoğun güvenlik ölemi altında Beşiktaş'taki DGM’ye ulaştı.

SAAT 07.50 DGM önünde çevre güvenliği alındıktan sonra Evcil ve yanındaki 8 sanık minibüsten indirilerek binaya alındı.

FBI ile başlayıp LAPD ile gelişen gelenek

Üniformalı motivasyon

POLİSLERİN giydikleri ceketlerin veya montların arkalarına, ait oldukları birimin adını yazma geleneği, Amerika Birleşik Devletleri'nde FBI ile başladı.

Bunun amacı, operasyonlara katımlan resmi elemanların, öteki polis elemanlarınca karıştırılmamasıydı.

Ancak polis olarak ilk uygulamayı, Los Angeles polisi başlattı.

Bütün dünya bu konudaki ilk uygulamayı LAPD (Los Angeles Police Departement) harfleriyle öğrendi.

Los Angeles polisi, bununla kendine ait bir kimlik oluşturdu.

LAPD daha sonra sütün dünyada tanınan bir televizyon dizisinin konusu oldu.

Bunu, NYPD ile New York polisi izledi.

Türkiye'de ise bu uygulamayı ilk önce Narkotik şubesi başlattı.

Narkotik şubeyi, ‘‘Terörle Mücadele’’ izledi.

Şimdi Bursa polisi de bu uygulamayı başlattı.

Kriminal psikoloji ile ilgilenenler bu uygulamanın her polis departmanına, ‘‘Kendine ait bir kimlik’’ verdiğini ve dolayısıyla suçla mücadelede iyi bir ‘‘Motivasyon’’ yarattığını söylüyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!