Sudan'da mahsur kalan Türk vatandaşlarını taşıyan uçak İstanbul'a iniş yaptı

Güncelleme Tarihi:

Sudanda mahsur kalan Türk vatandaşlarını taşıyan uçak İstanbula iniş yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2023 02:33

Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki süren çatışmalar nedeniyle ülkeden tahliye edilen ve karayoluyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya getirilen 167 Türk vatandaşı, uçakla İstanbul'a getirildi.

Haberin Devamı

Sudan'da çatışmalar nedeniyle mahsur kalan Türk vatandaşlarının tahliyesine başlandı. İstanbul-Hartum seferlerinin güvenlik nedeniyle durdurulmasının ardından Dışişleri Bakanlığı ve Hartum'daki Türk Büyükelçiliği'nin organizasyonuyla, Türk vatandaşlarının önce karayoluyla Etiyopya'ya sonra buradan da uçaklarla Türkiye'ye getirilmesi planlandı. 

Hartum'da bir otelde toplanan Türk vatandaşları otobüslerle Etiyopya'ya getirildi. Oradan da Türk vatandaşları için Türk Hava Yolları'na (THY) ait  Boeing 777 tipi uçak İstanbul'dan havalandı. Addis Ababa Bole Uluslararası Havalimanı'nda bekleyen 167 kişiyi alan THY uçağı, TK3423 sefer sayılı uçuşla 01.10 sıralarında İstanbul Havalimanı'na indi.

TÜRKİYE'YE GELİŞ SÜRECİNİ ANLATTI

Sudan'da mobilya PVC işleri yapan ve ilk kafileyle İstanbul'a gelen  Naci Akgün "Allah devletimizden razı olsun. Bizi Sudan'dan kurtardı. Şartlar ağırdı. İlk kafile olarak Türkiye'ye geldik. Bazı sıkıntılar yaşandı ama olabilecek sıkıntılardı. Ciddi iç çatışma var. İnşallah düzelir biz de geri döneriz. 12 saatte Etiyopya sınırına vardık. İşlemlerle birlikte 3-4 saat orada oyalandık. 4 saat karayoluyla devam ettik ve askeri birlikte konakladık. Saat 18.00'i geçtiği için daha ileri gitmemize müsaade etmediler. Sabah 09.00'a kadar bizi orada tuttular. Yemek, su, kahve verdiler. Etiyopyalılar da elinden geleni yaptılar. 20 dakika yakınlıkta olan bir havalimanına götürdüler. Addis Ababa Bole Havalimanı'na naklettiler ve oradan da yurdumuza geldik" dedi.

Haberin Devamı

"SAVAŞIN İÇİNDEN ÇIKTI"

Tahliye edilen vatandaşlardan Mehmet Kazan ise "Hartum'dan savaştan geliyoruz. Bize yardımcı olan büyükelçilerimize, herkese teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Allah herkesten razı olsun. Sağ salim geldik. Zor günlerdi. Savaşın içinden çıktık. Çok şükür diyoruz. Evlerde kalarak korunduk. Çok zor günlerdi savaşı gerçekten yaşadık. Tahliye sürecimiz biraz zorluydu ama çok şükür iyi geçti. Hartum'da büyükelçimiz gerektiğinden fazla yardımcı oldu. Oradan bizi bir an önce tahliye etti. Etiyopya sınırda da büyükelçimiz bize otobüsler ayarladı. Addis Ababa'dan İstanbul'a geldik." dedi.

Haberin Devamı

"BİZİM GİBİ ORADA EN AZ ON KAFİLE VAR"

Evlerinde yedi gün sıkıntı çektiklerini söyleyen Şükrü Tapan, “Öncelikle, 'Ne Mutlu Türküm Diyene' çok önemli bir cümle, bunun kıymetini yüz sene sonra da olsa anlıyoruz. Memleketimize sahip çıkacağız ki aynı Sudan gibi karışmasın. Bunun için diyorum ki Cumhuriyetimize sahip çıkalım. Olayların başlayacağı zaten 1 aydır konuşuluyordu. Yıllardır da konuşuluyor. Fakat son on günde çok şiddetlendi. Evlerimizde yedi gün sıkıntı çektik. Bizim için en büyük endişe geride kalan birçok insan var. Biz ilk kafileyiz. Bizim gibi orada en az on kafile var, onların buraya gelmesi bizim en büyük endişemiz. Şu anda bizim sevinmeye bile hakkımız yok diyebilirim.” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!