Zeynel LÜLE
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2011 00:00
AB, Türkiye’nin müzakerelerde ilerlemesinde basın özgürlüğünün önemine dikkat çekti.
AVRUPA Birliği (AB), Türkiye’nin müzakerelerde ilerlemesinin, basın özgürlüğü gibi temel değerlere bağlılığı koşullarına göre ölçüleceğini kaydetti. Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Avusturyalı üyesi Evelyn Regner tarafından sunulan soru önergesine 27 ülke adına yanıt veren AB Komisyonu, bir aday ülke olarak Türkiye’nin insan hakları ve hukukun üstünlüğünü teminat altına alması gerektiğini, ifade ve basın özgürlüğünün bu demokratik uygulamaların vazgeçilmez unsurları olduğunu kaydetti.
En kötü 50 ülkeden biri
AP’nin Avusturyalı Sosyal Demokrat üyesi Evelyn Regner, Türkiye’de basın özgürlüğü ve tutuklanan gazetecilerle ilgili soru önergesi yönlendirdi. Regner önergede, “Laik kamptaki bazı şahıslar aylarca ya da yıllarca duruşmaları yapılmadan, resmen suçlanmadan ya da kendilerine herhangi bir suç isnat edilmeden tutuklandı, Türk hapishanelerine konuldu ve böylece susturuldu” ifadesini kullandı. Regner sorusunda ayrıca şöyle dedi: “AKP hükümeti Türkiye’de iktidara geldiğinden bu yana, ifade ve basın özgürlüğü şiddetli biçimde küçültüldü. AB üyeliğine aday olan Türkiye, sansür ve basınla ilgili düzenlemeler açısından en kötü 50 ülkeden biridir. Türkiye’de sadece 2010 yılının ilk üç ayında hükümeti eleştiren 260 gazeteci ve yazar tutuklandı.” Avusturyalı parlamenter, “AB Konseyi’nin aday olan bir ülkede hukuk devletinin bu bariz ihlalleri konusundaki görüşü nedir? Konsey bu konuları Türkiye ile istikbaldeki müzakereler açısından ne şekilde ele alıyor?” gibi sorular sordu. AB Komisyonu ise önergeye karşı şu cevabı verdi:
Türkiye saygı göstersin
“Üyelik müzakeresi çerçevesinde Türkiye’nin, reform sürecine devam etmesi ve özgürlük, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlüklere uyum ilkelerine saygı gösterilmesi konusunda ek iyileştirmeleri sürdürmesi beklenmektedir. Türkiye’nin ifade özgürlüğüne tam saygı göstermesi, şiddet içermeyen görüş ifadesi nedeniyle cezalandırılan ya da kovuşturulan kişilerin durumuna bir çare bulması ve örgütlenme ve barışçıl toplantı yapma özgürlüğüyle ilgili reformların uygulanmasını sürdürmesi de Türkiye tarafından uygulanacak öncelikler olarak sıralanmıştır. İfade özgürlüğü, Türkiye’nin yasalarda ve uygulamada temel haklar ve özgürlüklere uymayı daha fazla iyileştirmesi gereken alanlardan biridir”.
Basın özgürlüğüne teminat
AB Komisyonu ayrıca, Türkiye’de bu türlü temel hakların, insan hakları sözleşmesiyle uyumlu hale getirilmesinin beklendiğini belirterek, “İfade özgürlüğü özelinde AB, basın özgürlüğüne tam saygı gösterilmesine elverişli bir ortamın teminat altına alınması gerekmektedir. Türkiye; gazetecilerin, insan hakları savunucularının ve politikacıların şiddet içermeyen görüşlerini ifadelerinden dolayı mahkumiyet ve soruşturmalardan korunması yasal iyileştirmeler benimsemelidir” açıklamasını yaptı.