Suçlu insan

Güncelleme Tarihi:

Suçlu insan
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 03, 2007 00:00

Hükümetlerarası Küresel Isınma Konferansı’nın tüm dünyada merakla beklenen raporu bir felaket tablosunu ortaya koydu. Bu yüzyılda soğuk günler daha az, sıcak gecelerle, öldürücü sıcak hava dalgaları daha çok, yoğun yağışlar, seller ve kasırga ile özellikle Atlas Okyanusu’nda tropikal fırtınaların gücünde önemli artışlar olacak. Küresel ısınmanın yüzde 90 oranında insan faaliyetleri yüzünden meydana geldiği bildirildi.

BÄ°RLEÅžMÄ°Åž Milletler Ä°klim Konferansı dün iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi konusundaki 4. deÄŸerlendirme raporunu açıkladı. Paris’te kapalı kapılar ardında bir hafta süren panelden sonra küresel ısınmayla ilgili uyarı niteliÄŸinde yayınlanan 21 sayfalık raporda, dünya ısısının 2100 yılına kadar 1.8 ile 4 derece arasında yükseleceÄŸi kaydedildi. BM Çevre Programı’nın BaÅŸkanı Achim Steiner’in, uzun zamandır beklenen raporunda, küresel ısınmanın, yüzde 90’dan da yüksek bir olasılıkla, insan faaliyetleri yüzünden meydana geldiÄŸi sonucuna varıldı. Steiner, bu bulguların, son 50 yılda artan sıcaklıklara neyin yol açtığı konusundaki tartışmalara bir nokta koyması gerektiÄŸini söyledi. 2001’de hazırlanan son BM raporunda insan sorumluluÄŸu yüzde 70’ler civarında saptanmıştı.Â

SERA GAZLARI

Raporda, insan eliyle sera gazlarının salımının neden olduğu bugünkü sorunlar, şöyle sıralandı: "Daha az soğuk günler, daha sıcak geceler, öldüren sıcak hava dalgaları, seller ve yoğun yağışlar, yıkıcı kuraklıklar ve kasırga ile tropikal fırtına gücünde artış." (özellikle Atlas Okyanusu’nda ve New Orleans’ta yaşanan felaket benzerleri)

Sera gazlarının atmosfere yayılmasının sonucu bu ciddi iklim bozulmalarının ’1000 yıldan fazla’ süreceği belirtildi.

DENÄ°Z 59 SANTÄ°M YÃœKSELECEK

Paris’te yapılan toplantılarda en çok tartışılan konulardan biri, denizlerin düzeyinde ne kadar yükselme beklendiğiydi. BM İklim Değişikliği Paneli’nin 2001’deki son raporunda denizlerin düzeyinin bu yüzyılın sonuna dek 140 santim yükseleceği tahmin edilmişti. Son derece kaygı verici bir rakamdı bu. Yeni rapordaysa "Denizler 18 ile 59 santim arasında yükselecek" deniyor. Antarktika ve Grönland’daki buzulların erimesiyle oluşacak yükselmenin de gözardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor. Grönland her 40 saatte bir, 40 kilometreküp buz kaybediyor. Bu, gelişmiş bir ülkedeki 3-4 milyon nüfuslu bir kentin, örneğin Los Angeles’ın bir yıllık su kullanımına eşit.

PATRÄ°K KONFERANSTA

Konferansın açılışını Fransa Cumhurbaşkanı Chirac yaptı ve global ısınmayla mücadele için yeşil devrim çağrısı yaptı. Elyssee Sarayı’nda 200 kadar katılımcıyı ağırlayan Chirac, "Bu konuda şimdi devrim yapma zamanıdır, özenli bilinç devrimi, ekonomi devrimi ve siyasi aksiyon devrimi gerekmektedir, geri dönülemez tarihi bir çizgideyiz, zira gün yaklaşıyor ve iş zıvanadan çıkarsa kontrol sağlanamaz" uyarısında bulundu. BM’nin finanse ettiği 130 ülkeden 500’ün üzerinde delegenin katıldığı toplantıda Türkiye’den hiçbir temsilci olmadığı halde Patrik Bartholomeos’un da bulunması dikkat çekti.

RAPORU ÇÜRÜTENE 10 BİN DOLAR RÜŞVET

Bu arada, dünyanın en büyük petrol şirketlerinin finanse ettiği bir lobi grubu, bu raporu çürütmeleri için bilimadamları ve ekonomistlere 10’ar bin dolar teklif etti. The Guardian Gazetesi’nin haberine göre Exxon Mobil’in finansörlüğünü yaptığı, ABD Başkanı Bush yönetimi ile yakın ilişkileri olan American Enterprise Institute (AEI), BM’nin yayınladığı iklim değişikliği raporunun kusurlarını vurgulayacak olan her bir makalenin yazarına ödeme yapmayı teklif etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!