Suçlu, devlet

Güncelleme Tarihi:

Suçlu, devlet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu taslak raporu hazırladı

Deprem sonrası yaşanan sorunlarla ilgili çalışma yapan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu çarpıcı sonuçlara ulaştı. Taslak halde hazırlanan raporda, ‘‘devlet duyarsızlığı’’ sorunların en büyük nedeni olarak gösterildi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu taslak raporunu hazırladı. Raporda, Kızılay'dan sivil savunmaya kadar tüm kurumlar eleştirildi. 30 yıldan beri yaşanan duyarsızlığın felaketi afete dönüştürdüğü belirtildi.

Komisyon raporu son rötuşların yapılması için üyelere dağıtıldı. Raporun değerlendirme ve sonuç bölümünde depremin 26 yıldır gündemde olmasına rağmen can ve mal kaybını en aza indirmek için afet öncesi ve sonrası çalışmalarının yapılmadığı bildirildi. Felaketi afete dönüştüren en önemli nedenin ‘duyarsızlık’ olduğu belirtilerek, devlet suçlandı.

Erzincan depreminde de yaşanan benzer aksaklıklar nedeniyle Kızılay'ın uyarıldığı belirtilen raporda, ‘‘Kurumun işlevleri, yöneticilerin keyfilikleri ve sorumsuzlukları, vatandaşımızın kuruma karşı büyük tepkisine neden olmuştur’’ dedi. Raporda, haberleşmenin hayati önem taşıdığı bir sırada, arızanın uzun sürede giderilememesinin de düşündürücü olduğu vurgulandı. Raporda şöyle denildi:

‘‘Devletin, bundan önceki felaketlerde evsiz kalanlara binlerce konut borcu vardır. Mevcut finansman sisteminin bu sorunu çözmesi olanaksızdır. Özellikle içinde yaşadığımız son deprem gibi metropol ölçeğindeki bölgesel depremlerin sorunları, çözümleri karşısında mevcut örgütlenme ve finansman sistemi iflas etmektedir. Çözüm yeni ve çağdaş bir afet yönetimi kurulmasıdır. Afet yönetimi, bugünkü gibi ölü bir fonla yönetilemez.’’

Vekillerden deprem önlemleri

Ülkede deprem politikası oluşturulmalı ve devlet politikası olarak uygulanmalı. Deprem Araştırma Kurulu oluşturulmalı.

İskana açılacak yeni alanlar ve sanayi bölgelerinde zemin etüdleri mutlaka yapılmalı.

Gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmayı teşvik eden imar affı politikasından vazgeçilmeli. İmar yasası, yeniden düzenlenmeli. Belediyelerin görev yetki ve sorumlulukları ve buna karşı hareket edeceklere verilecek cezalar yeniden belirlenmeli.

Yapı sigortası getirilmeli, yetki mühendisliği getirilmeli. İnşaat müteahhitleri odası kurulmalı. Yaygın eğitim programları uygulanmalı, Mühendislik okullarında deprem dersleri konulmalı.

Sivil savunma kanunu yeniden düzenlenmeli, sivil savunma birlikleri tüm ülke sathına yaygınlaştırılmalı. Gönüllü arama kurtarma faaliyetleri teşvik edilmeli. İtfaiye teşkilatları yeniden öngütlenmeli, donanımları sağlanmalı.

İletişim bloke olmayacak şekilde sistemi kurulmalı. Afet riski olan bölgelerde yapılar güçlendirilmeli, yenileme çalışmaları yapılmalı. Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nü de içine alan başbakanlığa bağlı afet müsteşarlığı kurulmalı.

Depremde tehlike yaratacak tesisler başka yerlere taşınmalı. Yer seçimi konusunda mikro bölgeleme yapılmalı. Kat ilavelerine izin verilmemeli. Yapıların denetimi sağlanmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!