Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 300 kişilik bir çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumunun ortalama maliyetinin 20-22 milyon YTL arasında olduğu belirtilen raporda, Şubat 2007 itibariyle çocuk ceza infaz kurumlarında, 2 bin 299 tutuklu ve hükümlü çocuk bulunduğu kaydedildi. Raporda, SHÇEK çatısı altında bakılan bir çocuğun devlete maliyetinin ise 850 YTL olduğu belirtildi.
Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, giderek artan şiddet olaylarının nedenleri ve çözüm önerilerinin yanı sıra, şiddetin devlete maliyetine ilişkin de ilginç ve çarpıcı rakamlar ortaya koydu.
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 2006 yılında yaklaşık 2 bin 900 kişinin şiddet nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilen raporda, yine aynı yılda şahsa karşı işlenen asayiş olaylarının toplamının da 321 bin 676 olduğu kaydedildi.
GÜNLÜK 32, AYLIK 960 YTL’LİK MALİYETİ
Komisyon raporunda 2006 yılında yaklaşık 280 çocuk ve ergenin şiddetle ilişkili suçlardan dolayı ıslahevlerine konulduğuna dikkat çekilerek, Şubat 2007 itibariyle ceza ve tutukevlerinde bulunan çocuk hükümlü ve tutuklu sayısının 2 bin 299 olduğu bildirildi. Raporda, ceza ve tutukevlerinde kalan çocukların devlete maliyeti konusunda ise şu bilgilere yer verildi:
-Bütün giderler gözetildiğinde bir çocuk hükümlü ve tutuklunun devlete günlük maliyeti 32 YTL, aylık maliyeti ise 960 YTL’dir. Bu rakam sadece ceza infaz kurumu maliyeti olup yargı maliyetini içermemektedir.
-Doğrudan maliyet maddelerinden hapishane maliyetleri ele alındığında, yaklaşık 300 kişilik bir çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumunun ortalama maliyeti KDV hariç, 20-22 milyon YTL arasında değişmektedir.
-Şiddetin doğrudan maliyetlerinden olan koruyucu bakım maliyeti göz önüne alındığında, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) çatısı altında bakılan bir çocuğun, bina ve amortisman giderleri hariç, bakım, barınma ve personel giderlerine ilişkin ortalama aylık maliyeti 850 YTL’dir.
-Mevcut sistem içerisinde, korunma kararlı yaklaşık 7 bin çocuğa hizmet sunabilmek için 100 kapasiteli 70 ayrı çocuk yuvası ve yetiştirme yurduna ihtiyaç vardır. Böyle bir kuruluşun bina yatırım gideri yaklaşık 180.6 milyon YTL olacaktır. 7 bin çocuk içinse yıllık yaklaşık 72 milyon YTL’ye ihtiyaç duyulacaktır.