Suçlama: Kasıtlı yayın

Güncelleme Tarihi:

Suçlama: Kasıtlı yayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 01:15

Cumhuriyet gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı’nın yöneticileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma tamamlandı ve 19 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, FETÖ/PDY tarafından 2013’ten itibaren adeta el konulan gazetenin Can Dündar’ın yönetime gelmesinden sonra farklı bir yörüngeye oturduğu, kasıtlı ve yönlendirici yayınlar yapıldığı öne sürüldü. İddianamede özetle şöyle denildi:

Haberin Devamı

‘MÜLAKAT VERİLEBİLECEK GAZETECİ’
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütü çerçevesinde hâkim ve savcılarla ilgili yürütülen bir soruşturmada şüphelilerden birisinin vekilince soruşturmaya esas olmak üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim edilen flash bellekten alınan çıktıların incelenmesi neticesinde, bir belgede şüpheli Can Dündar FETÖ/PDY tarafından mülakat verilebilecek gazetecilerden biri olarak zikredildiği, konuyla ilgili müzekkerenin dosyada olduğu anlaşılmıştır.

Cumhuriyet gazetesine, silahlı terör örgütü FETÖ/PDY tarafından 2013’ten itibaren adeta el konulduğu, şüpheli Can Dündar’ın gazetenin başına geçmesi ile birlikte gazetenin, kurucusu Yunus Nadi’nin amaç ve hedeflerinin dışına çıkarak farklı bir yörüngeye oturduğu belirlenmiştir. Gazete bu dönemde adeta FETÖ/PDY, PKK / KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve kollayıcısı olmuştur.

Haberin Devamı

Gazetenin kimi yayınlarıyla PKK/KCK terör örgütünün yapmış olduğu eylemleri meşrulaştırmaya çalıştığı, bu çerçevede PKK/KCK terör örgütünün elebaşlarından Cemil Bayık ile haber ve bilgi aktarma faaliyeti dışında kalacak şekilde röportaj yapıldığı, DBP’li Hurşit Külter adlı şahıs ile ilgili gerçeğe aykırı, kasıtlı ve yönlendirici yayınlar yapılarak kamuoyunu farklı bir yöne kanalize etmeye çalıştığı görülmüştür.

TARAF’TAN SONRA CUMHURİYET

Daha önce Taraf gazetesini araç olarak kullanan FETÖ/PDY, ‘MİT TIR’ları’ haberinde olduğu gibi bazı bilgi ve belgeleri manipülatif amaçlarla servis etmek için Cumhuriyet gazetesini seçmiştir. Gazete internet trolü ‘fuatavni’nin dedikoduya dayalı iddialarını doğrulatmadan sürmanşetlere taşımıştır. F. Gülen ve FETÖ/PDY gerçeğini yıllar önce yazan şüpheli Hikmet Çetinkaya, örgüt güdümündeki Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile temas kurmuş, Akın Atalay’ın gazete yönetimine geçmesi ile Alev Coşkun ve diğer Atatürkçü yönetici ve yazarlar tasfiye edilmiştir.

Terör örgütleri ile mücadelenin tüm milleti ilgilendiren, ortak yarara dönük bir savaşı ifade etmesine karşın, gazete bu mücadeleyi ‘Saray Savaşı’ olarak nitelendirmek suretiyle etkisizleştirmeye çalışmıştır.

Aydın Engin’in darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ/PDY mensuplarının kendilerini tanıttıkları ‘Yurtta Sulh Konseyi’ ismini 13/07/2016 tarihli yazısının başlığında kullanması ve itirafçı darbecilerden alınan bilgilere göre bu tarihin darbe teşebbüsünün alt kademeye iletildiği tarih olması son derece manidardır. Şüphelilerin 2013’ten sonra gazetede yapmış oldukları radikal değişiklikle devleti ve hükümeti yurtiçinde ve uluslararası platformda zor durumda bırakmayı, itibarsızlaştırmayı, IŞİD gibi terör örgütlerine yardım ettiği algısı yaratarak uluslararası yargı organları nezdinde hukuki ve cezai sorumluluk altına sokmayı amaçladığı görülmüştür.”

Suçlama: Kasıtlı yayın


7.5-43 HAPİS TALEBİ
HAKKINDA yakalama emri bulunan gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar iddianamede bir numaralı şüpheli olarak yer aldı. Dündar’ın ‘Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım’ suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Diğer şüphelilerle ilgili iddialar ve talep edilen cezalar şöyle:

- Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay ile Aydın Engin, Mehmet Orhan Erinç, Önder Çelik: ‘Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım ve hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak’tan 11.3 yıldan 43 yıla kadar.
- Bülent Utku, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya: 9.5 yıldan 29 yıla kadar.
- Güray Tekin Öz, Turhan Günay: 8.5 yıldan 22 yıla kadar.
- Mehmet Murat Sabuncu, Ahmet Kadri Gürsel, Bülent Yener, Günseli Özaltay, Ahmet Şık: ‘Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım’ iddiasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar.
- İlhan Tanır: ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak’tan 7.5 yıldan 15 yıla kadar
- ’JeansBiri’ isimli Twitter hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu: ‘Silahlı terör örgütü yöneticiliği’nden 10 yıldan 15 yıla kadar.
- İddianamede şüpheli Ahmet Kemal Aydoğdu’nun, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarınca kullanılan ByLock isimli iletişim programınının kullanıcısı olduğu belirtildi. Can Dündar, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Orhan Erinç’in de aralarında olduğu bazı şüphelilerin ByLock kullanan başka şüphelilerle çok sayıda bağlantı kurdukları iddia edildi.

O SAVCININ İMZASI YOK
274 sayfalık iddianamenin altında Basın Suçları Bürosu’nda sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci ve Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcılarından Yasemin Baba’nın imzası yer aldı. Cumhuriyet gazetesi ve gazetenin imtiyaz sahibi Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkındaki soruşturmayı başlatan ve 54 hâkim savcı hakkında açılan FETÖ davasında sanık olduğu ortaya çıkan savcı Murat İnam ise iddianameyi hazırlayan savcılar arasında yer almadı.

BAKMADAN GEÇME!