Güncelleme Tarihi:
İstanbul, Dünya Felsefe Kongresi'nden büyük bir uluslararası kongreye daha evsahipliği yapacak. 58 ülkeden suçla mücadele konusunda uzman 1500 polis, jandarma, akademisyenin katılacağı Avrupa Adli Bilimler Akademisi Kongresi, 22-27 Eylül tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezi´nde düzenlenecek. Kongrenin organizasyonunu İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü üstlendi.
İlk kez 1997'de Lozan'da toplanan kongre, üç yılda bir farklı şehirde gerçekleştiriliyor. 2000 yılında Polonya´nın Krakow kentinde düzenlenen kongrede bir sonraki toplantıya ev sahipliği yapmak üzere İstanbul, Dublin ve Londra yarışmış, kapalı oylama sonucu bu yılki kongrenin İstanbul´da düzenlenmesine karar verilmişti.
960 BİLDİRİDEN 153´Sİ TÜRKLERDEN
Sadece suç ve suçla mücadeleyle profesyonel olarak uğraşanların katılabileceği kongrede ''Suçla Mücadelede İşbirliği'' konulu ilk konuşmayı İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah yapacak. Toplantılarda kürsüye gelecek önemli isimler arasında Los Angeles Şerif Departmanı Kriminal Daire Başkanı Barry Fisher, Estonya Emniyet Müdürü Robert Antropov, İnterpol danışmanı Wolfgang Eisenmenger ve Kosova Uluslararası Başsavcısı Michael Hartmann da bulunuyor.
Kongreye sunulacak 960 bildiriden 153'si Türk katılımcılara ait. Toplantı boyunca ayrıca 15 değişik sertifika programı düzenlenecek, değişik alanlarda uzmanlık eğitimi verilecek. Kongrenin dili İngilizce olacak, sadece sertifika programlarında simultane çeviri yapılacak.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kongre için Lütfi Kırdar Kongre Merkezi´ni, Jandarma Genel Komutanlığı ise Harbiye Kültür Merkezi´ni tahsis etti.
İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, 3. Avrupa Adli Bilimler Akademisi Kongresi'yle ilgili şunları söyledi:
Türkiye olarak bu işleri yapabildiğimizi, bu coğrafyada suçla mücadele edebilecek bilgi birikimimizin olduğunu uluslararası platformda göstermek fırsatını yakalıyoruz. Parmak izinden, balistiğe, patlayıcıdan, DNA uzmanlığına kadar 26 değişik bilimsel alanda konuşacak Türkler var. Diğer katılımcılarda ülkelerindeki dünyada ses getiren olayları nasıl çözdüklerini anlatacak. Yeni uyuşturucu maddelerinden, 1996'da havada infilak eden TWA uçağına, biyoterörizmden, DNA analizleri sonuçlarıyla Kristof Kolomb´un mezarının bulunmasına kadar birçok örnek gündeme gelecek. Ayrıca Kanadalı ve ABD´li uzmanlar ile Türk polisinden ve gazetecilerden oluşan bir grup, eşcinsel cinayetlerinden, aşırı şiddete dek bir çok konuda konuşacak.