Güncelleme Tarihi:
Uzun cevap: Sığ denizler, dünya okyanuslarının sadece %8’ini oluşturuyor. Deniz yaşamının büyük bölümü okyanuslarda gizli çünkü denizlerde yaşamın sürekliliğini etkileyen negatif faktörler bulunuyor. Doğanın dengesi çok ince çizgilerle çizilmiş durumda. Dengenin bozulması hızlı reaksiyonlarla, zincirleme olarak türleri tehlikeye atıyor. Mercan resifleri deniz yaşamı açısından çok önemli. Çünkü deniz yaşamı için zengin bir ekosistem sunuyor, gel-gitlere karşı doğal bir set oluşturarak kıyı şeritlerinin korunmasına yardımcı oluyor.
Deniz canlıları üremek için bu güvenli ortamı tercih ediyorlar. Ama son yıllarda denizlerdeki asit oranı aşırı derecede karbon salınımı yaptığımız için değişmeye başladı. Buna uyum sağlayamayan mercan resifleri bir bir yok oluyorlar. Resifler toplamda okyanus ve denizlerin sadece yüzde birini işgal ediyor. Genelde tropikal sularda ve sığ derinliklerde görülüyorlar. Okyanus suları insan üretimi karbonu hızla emdiğinden, atmosfere saldığımız karbon miktarını azaltmazsak 2050’ye kadar resiflerin %80’i yok olacak. Alternatif bir yaklaşım olarak yapay resif üretme yoluna da gidebiliriz.
Ama bu hiç de kolay değil. Çünkü okyanus tabanı oldukça istikrarsız bir yapıya sahip. Yine de bu yönde atılmış bazı adımlar var. Su altı heykelleri de bunlardan biri. Heykeller ağırlıkları nedeniyle yerleştirildikleri tabanı daha istikrarlı bir yapıya kavuşturuyorlar. Böylece o bölgeye eklenmesi düşünülen yapay resif için uygun ortam yaratılmış oluyor. Ayrıca heykeller üzerinde meydana gelen yosunlanma mercanların ağarmasını (sular fazla ısındığında görünen bir durum) önlüyor. Bu yüzden var olan doğal resiflerin çevresine de yerleştiriliyorlar.
popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.