Su ve buğday savaşlarını gördük Sarmısaklı’ya 58 milyon dolar verdik

Güncelleme Tarihi:

Su ve buğday savaşlarını gördük Sarmısaklı’ya 58 milyon dolar verdik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2007 00:00

Kırklareli Lüleburgaz’da kurulan Türkiye’nin ilk tohum çiftliği Sarmısaklı, 58 milyon dolara Ziya Organik Tarım’a satıldı.

Haberin Devamı

Kamuoyunda Fırat Plastik’in patronu olarak tanınan Nevzat Demir’in şirketi olan Ziya Organik Tarım çiftlikte hayvancılıkta yapacak. Başkan Yardımcısı Hava Demir, "Gelecekte yaşanacak su ve buğday savaşlarını gördük. Tarım ve gıdaya yatırımlarımız sürecek" dedi.

KIRKLARELİ’nde, Türkiye’nin ilk tohum üretim çiftliği olarak kurulan Sarmısaklı arazisinin 58 milyon dolara Ziya Organik Tarım İşletmeleri’ne satışına Özelleştirme Yüksek Kurulu’ndan (ÖYK) onay çıktı. Sümer Holding’e ait Sarmısaklı’daki 17 milyon metrekarelik alanı alan Ziya Organik Tarım İşletmeleri, bölgede hayvancılık ve organik tarım yapacak. Çiftliğin Türk tarım tarihi için çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Ziya Organik Tarım Başkan Yardımcısı Hava Demir, küresel ısınmayı kastederek, "Önümüzdeki 50 yıl hiç de iyi görünmüyor. Dünyada su ve buğday savaşları yaşanabilir. Biz de bu bilimsel gerçekleri görüp yatırımlarımızı gıda üretimine kaydırıyoruz" dedi.

PANCAR TOHUMU İÇİN KURULDU: Hava Demir, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sanayi kuruluşu Alpullu Şeker Fabrikası’nın pancar tohumu ihtiyacını karşılamak amacıyla 1926 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan Sarmısaklı’ya yatırım yapmaktan mutlu olduklarını belirterek, "Tarihi bir araziye yatırım yaptık. Türkiye için hayırlı olacaktır" diye konuştu. Çiftlik üzerinde birçok araştırmalar yapıp en doğru tarımı yapmak istediklerini anlatan Demir, "Bu bölgede organik tarım için düğmeye basacağız. Yeni yatırımlarla birlikte verimli toprağın üzerinde iyi işler yapacağımızı düşünüyorum. Organik tarımda neler yapabileceğimizi daha kararlaştırmadık. Ancak bu yönde en doğur kararı vereceğimizi düşünüyorum" dedi.

HAYVANCILIK DA YAPACAĞIZ: Sarmısaklı Çiftliği’nde organik tarımın yanı sıra hayvancılıkta yapılacağını kaydeden Hava Demir, şöyle konuştu: "Türkiye gıda konusunda dünyanın en büyük tedarikçilerinden biri olmaya aday. Ülkemizdeki verimli topraklar bunun kanıtıdır. Biz de bu verimli topraklarda organik tarımın yanı sıra hayvancılık içinde çalışmalar yapacağız. İlk etapta bu çiftlikte büyükbaş hayvan yetiştirmeyi düşünüyoruz. Süt ve sütlü ürünlerle ilgili olarak çalışmalarımız var. Kendi markamızı da yaratabiliriz. Ancak daha her şey proje aşamasında."

YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK: Dünya nüfusunun hızla arttığını ve küresel ısınmayla birlikte önümüzdeki 50 yılda dünya genelinde kıtlıklar yaşanabileceğini belirten Demir, "Tarım ve gıda konusundaki yatırımlarımız devam edecektir" dedi. Dünya genelinde su ve buğday savaşlarının çıkabileceğini öngördüklerini anlatan Demir, "Bundan sonra her türlü tarımsal ve gıda projeleriyle ilgileneceğiz. Yeni arazi alımlarına gidebiliriz. Özellikle Sarmısaklı bölgesinde yeni projelere de imza atabiliriz. Dünya dengeleri değişiyor sınırlı kalmamak lazım" diye konuştu.

SANCAK İNŞAAT 57 MİLYON VERDİ: Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan ihaleyi kazanan Ziya Organik Tarım İşletmeleri A.Ş. Sarmısaklı’ya 58 milyon dolar ödeyecek. Ziya Organik Tarım’ın sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçerse veya diğer yükümlülükleri yerine getirmezse, teminat irat kaydedilecek ve 57 milyon 50 bin dolar bedelle ikinci teklifi veren Sancak İnşaat Turizm Nakliye ve Dış Ticaret A.Ş.’ye satış gerçekleştirilecek.

17 milyon metrekarelik Sarmısaklı’da neler var

Tarımsal amaçlı entegre tesis alanı

Tarımsal niteliği korunacak alan

Tarımsal niteliği korunacak özel mahsul alanı

Doğal karakteri korunacak ağaçlık alan

Sosyal-teknik altyapı alanları

Alpullu Şeker’e hammadde üretmek için kuruldu

SARMISAKLI Çiftliği Atatürk’ün talimatıyla 1926’da Trakya’nın 1’inci sınıf tarım toprakları üzerinde kuruldu. Amaç, hem tarım ve hayvancılığı geliştirmek hem de Alpullu Şeker Fabrikası’nın hammadde ihtiyacını karşılamaktı. Ancak yaklaşık 12 bin 500 dönümü ekilebilir olan çiftlikte üretim miktarı azaldı, çiftlik 1980’den itibaren zarar etmeye başladı. Aralık 2005’te söz konusu arazi özelleştirme kapsamına alındı ve Sümer Holding’e devredildi.

Haberin Devamı

Baba Demir’in adını taşıyan şirket bir yıldır bekliyor

FIRAT
Plastik’in patronu Nevzat Demir, kardeşi Hava Demir’le birlikte Ziya Organik Tarım’ı bir yıl önce kurdu. İki kardeş, tarım sektörüne girmeyi planladıkları bu şirkete babaları Yusuf Ziya Demir’in adını vermeyi uygun gördü. Kurulduğundan beri beklemede olan şirket, bir anlamda Sarmısaklı ihalesiyle sürpriz yapmış oldu. Ziya Organik Tarım’ı pek bilmeyenler, Ankara’da gerçekleşen Sarmısaklı ihalesi günü karşılarında Nevzat Demir’i görünce, iddialı bir rakiple karşı karşıya olduğunu anladı. Sarmısaklı ihalesine 11 şirket katıldı. Katılanlar arasında Kiler Grubu, Limak Grubu, Sancak Grubu, Remzi Gür, Torunlar Grubu vardı. İhalede yarışın son anlarına Ziya Organik Tarım’la Sancak İnşaat Turizm kaldı. Sancak İnşaat Turizm 57 milyon 50 bin dolarda kaldı, Ziya Organik Tarım 58 milyon dolara ipi göğüsledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!