Güncelleme Tarihi:
Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) bu yıl diğer etkinliklerinin yanı sıra bir ilk olan ‘Yaşam Okulu’nu da hayata geçirdi. Uzun yıllar Amerika ve Avrupa'da Kişisel Gelişim Uzmanı olarak çalışan ve ‘Keller's Way’ (Keller'ın Yolu) adını verdiği eğitim sisteminin kurucusu olan Deniz Keller, Yaşam Okulu'nun öğrencilerine, stresle başa çıkabilmenin yöntemlerini ‘kahkaha yogası' ile öğretiyor. Program kapsamında stres yönetimi ve kahkaha yogasının yanı sıra meditasyon, etkili iletişim, beyin yogası, beden dili, duygusal zeka, nefes teknikleri gibi eğitimler de Deniz Keller tarafından veriliyor.
Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nin düzenlediği tanıtım toplantısında uygulanacak program hakkında bilgi veren Kişisel Gelişim Uzmanı Deniz Keller, Hindistan'da doğan kahkaha yogasının o günden bu yana bütün dünyaya yayıldığını ve stresle başa çıkmakta en geçerli yol olarak benimsendiğini belirterek, “Herkesin yapabildiği bu yoga hazırlık gerektirmiyor. Fazla vakit almıyor ve çok kolay” dedi.
Kahkaha yogasında herkesin bir neden veya mizahi bir durum olmadan gülebildiğini söyleyen Keller, “Gülmek bir egzersiz olarak başlıyor ve bu gülme gruba yayılıyor. Bu sırada herkes göz göze bakıyor, hareket ediyor, derin nefes alıyor ve içindeki çocuk coşkusunu paylaşıyor. Kahkaha egzersiz olarak yapıldığında gülme içten gelene kadar alıştırmalar yapılıyor. Bu çalışmalarda vücudumuz kahkahanın verdiği şifadan faydalanıyor. Kahkaha atıldığında beyin mutluluk hormonu salgılıyor ve insan kendini çok iyi, zinde, neşeli ve enerjik hissediyor. Amerika'da birçok hastanede şifa bulmak için gülme terapileri uygulanıyor. Bu dala da ‘Geletoloji’ adı veriliyor” diye konuştu.
Sınav öncesi ve sonrasında etkili
Kahkaha yogasının okullarda sınav öncesi ve sonrasında heyecanı ve stresi ortadan kaldırmak ve başarı oranını yükseltmek için de etkili olduğunu belirten Deniz Keller, “Kahkaha yogası, stres atma teknikleri, ekip ve birey güçlendirme, motivasyon çalışmaları, kişilerin iş yerinde, aile ve toplum hayatında, etkili ve verimli bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Sonuçta yaşam kalitesi ve becerileri güçlenir” diye konuştu.
Deniz Keller daha sonra stres yönetimi ve kahkaha yogası uygulamasını katılımcıların da yer aldığı bir atölye çalışmasıyla tanıttı.
Kahkaha yogası
Kahkaha yogası, 1995'te Hindistan Mumbai'de aile doktoru Madan Kataria ve yoga hocası olan eşi Maduri Kataria tarafından bulundu. Kahkaha yogası, adını gülme, gevşeme ve nefes egzersizlerinin (Pranayama) birleşmesinden alıyor. Bugün 50'den fazla ülkede 6 bini aşkın kahkaha kulübü bulunuyor. Bu kulüplerden çok sayıda ‘kahkaha lideri’ ve öğretmeni yetişiyor.
Kahkaha yogası sırasındaki gülme egzersizleri, vücutta ve beyinde oksijeni artırır, diyaframı çalıştırır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kasları rahatlatır ve gevşetir. Stres attırır, sosyalleştirir, kalbi kuvvetlendirir, nefes alımını derinleştirir, depresyonu ve panik atakları önler. İnsanları daha umutlu ve olumlu olmaya teşvik eder, çekingenliği yener, liderlik yeteneklerini artırır, yaratıcılığı ve sağ beynin kullanımını artırır, Bu bulguları tıp dünyası da bilimsel bir şekilde kanıtlıyor ve vücutta fizyolojik ve biyokimyasal değişikliklerin meydana geldiğini ispatlıyor.