STK temsilcileri, kuş cenneti ‘Nehil Sazlığı’na sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

STK temsilcileri, kuş cenneti ‘Nehil Sazlığı’na sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2010 21:30

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ndeki sivil toplum örgütü temsilcileri, Yüksekova Kent Konseyi öncülüğünde ilçede bulunan nehil sazlığının korunması için harekete geçti.

Önceki yıllarda kuş cenneti olan ancak, son dönemde adeta çoplük haline gelen Nehil Sazlığını eski konumuna getirilmesi için biraraya gelen STK temsilcileri sazlıkta basın açıklaması yaptı.
Yüksekova Kent Konseyi Başkanı Muhyettin Önal tarafından okunan basın açıklamasında ‘Nehil Sazlığı’nın doğal mecrasına kavuşması için yerel idarenin bir an önce harekete geçmesi gerekir” denildi.
Yüksekova'nın Vezirli Köyü yakınlarındaki Nehil Sazlığı'na gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, Nehil Sazlığı'nın korunması için gereken önlemlere dikkat çekmek için bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına, BDP Genel Saymanı M. Salih Yıldız, Yüksekova Belediye Başkan Vekili Ercan Bora, BDP Hakkari İl Başkanı Orhan Koparan, BDP Yüksekova İlçe Başkanı Hüsnü Bulgan ile Esendere Belediye Başkanlığı, BDP yöneticileri, Hakkari İl Genel Meclisi Üyeleri, Yüksekova Kent Konseyi, Kurdi-Der, İHD Yüksekova Temsilciliği, Bedensel Engelliler Derneği, KESK-DİSK Şubeler Platformu, Gever Kültür ve Dayanışma Derneği, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası, Yüksekova Ziraat Odası, Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Cilo Doğa Derneği, Yüksekova Küçük Sanayi Sitesi, Mahalle Muhtarları, BDP Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi temsilcileri, Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliği, Yüksekova Yerel Medyası ve Yüksekova Kent Meclisi de katılarak destek verdi. Yüksekova'daki Nehil Sazlığı'nın korunması için düzenlenen basın açıklamasını sivil toplum örgütleri adına Yüksekova Kent Konseyi Başkanı Muhyettin Önal tarafından okundu.
‘NEHİL SAZLIĞI ÇÖPLÜK ALANINA DÖNÜŞTÜ’
Muhyettin Önal, açıklamasında, Nehil Sazlığı'nın dünyanın sayılı platoları arasında yer alan bir sazlık konumundayken şimdi çöplük durumuna düştüğünü söyledi. Nehil Sazlığı'na şimdiye kadar kimsenin sahip çıkmadığını belirten Önal, “Bölgede yaşayan insanlar olarak doğa mirasına sahip çıkamadık. Gerek siyasi aktörlerin, gerekse bölgede yaşanan savaştan dolayı güvenlik birimlerinin çevre felaketlerine karşı durumları ortadayken bir duyarlılık yaratılmaması konusunu bir özeleştiri olarak kabul etmemiz gerekir. 45 kilometre uzunluğu ve 15 kilometre genişliği olan Nehil Sazlığı, bilimsel literatürde 2 milyon yılda oluştuğu kabul edilen böylesi bir ekolojik dengenin tarihe taşınma noktasında sorumsuz davranan devlet kurumlarının başında Devlet Su İşleri (DSİ) gelmektedir” dedi. Nehil Sazlığı'nın eskiden her türlü kuş ve diğer yabani hayvanların yaşaması için uygun koşullara sahip olduğunu vurgulayan Önal, “Nehil'in çevresi insan boyundan daha yüksek olan saz ve kamışlar ile kaplıyken, bugün bunu görmek mümkün değildir. Sazlıkta, Orkideler, Lotus çiçeği ve Nilüfer çiçeği bol miktarda yetişirken şimdi bunlara rastlamamız mümkün değildir. Yörede bulunan kuş türlerinin başında; Erguvan, Balıkçıl, Saz Delicesi, Çayır Delicesi, Leylek, Turna, Toy, Kaz, Ördek, Karabatak, Kızıl Bacak, Kızıl Akbaba, Yılan Kartalı, Doğu Atmacası, Küçük Orman Kartalı, Kaya Kartalı, Küçük Kartal, Doğan ve Puhu Kuşları gelmekteyken, günümüzde koca bir hiç kalmıştır” dedi.
‘SULAK ALANLARIN KORUNMASI YÖNETMELİĞİNİ HİÇE SAYDIK’
Nehil Sazlığı'nın uluslararası Ramsar Sözleşmesi'nde korunması garanti altına alınmış olmasına karşın, bugün dahi rehabilitasyonunun yapılmadığa dikkat çeken Önal, “Yetkililerin ekolojik dengenin bozulmasına ve çevre felaketine sessiz kalmaları bir insanlık suçu niteliğindedir. Üniversitelerin ve duyarlı çevre örgütlerinin bütün çabalarına rağmen yetkili mercilerin sessiz kalması sulak alanların korunmasına dair yönetmeliği de hiçe saymaktadır. Yetkilileri, Nehil Sazlığı'nın korunması için göreve çağıran Önal, “Nehil Sazlığı'nın doğal mecrasına kavuşması için yerel idarenin bir an önce harekete geçmesi gerekir. Sazlığın rehabilitasyonun oluşturulması için azami çaba ve pratiğin sergilenmesini bekliyoruz. İlgili kurumların duyarsızlığını Çevre ve Orman Bakanlığı'nın nezdinde, halkımızın ve basının vicdanında mahkum ediyoruz. Sulak alanların korunması yönetmeliğine aykırı hareket edenler hakkında aynı yönetmenliğin 2872 sayılı kanun bendi gereği hüküm uygulanması gerekmektedir” dedi.
‘ÇEVRE ÖRGÜTLERİNİN DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ’
Önal, Nehil Sazlığı'nın korunması için hazırladıkları imza metninde imzası bulun sivil toplum örgütleri olarak sazlığın koruma altına alınması için üstümüze düşen görev ve sorumlulukların bilinciyle hareket edeceklerini belirterek, “Yaşamımıza ve yaşam alanımıza doğrudan yapılan bu saldırı karşısında tüm çevre örgütlerinin de desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.
‘NEHİL BİR KUŞ CENENTİYDİ
Önal'ın konuşmasının ardından kısa bir açıklama yapan BDP Genel Saymanı M. Salih Yıldız Nehil Sazlığı'nda, eskiden her türlü kuş çeşidi ve yabani hayvanın yaşadığını ifade ederek “Nehil sazlığı bir kuş cennetiydi. Son dönemlerde sazlığın önünde DSİ tarafından açılan kanallar ile birlikte sazlık yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Biz Nehil Sazlığı'nın eski konumuna kavuşması için gerekli bütün tedbirlerin bir an önce alınmasını istiyoruz. Nehil'in eski doğasına kavuşması için herkes seferber olmalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!