Sterlin kan kaybediyor

Güncelleme Tarihi:

Sterlin kan kaybediyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 03, 2010 10:57

İngiltere'nin mali açıdan yaşadığı sıkıntıların yanında Haziran ayındaki seçimler öncesinde ortaya çıkan siyasi belirsizlik sterline yönelik risk algısını artıyor.

Haberin Devamı

Ä°ngiltere'de sonuçları Pazar günü açıklanan bir kamuoyu araÅŸtırması, ülkede Haziran'da gerçekleÅŸecek seçimler öncesinde Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi arasındaki oy farkının yüzde 2'ye kadar gerilediÄŸini ortaya çıkarırken bu durumun, Parlamentonun karar alma gücünün azaltacağına yönelik endiÅŸeleri artırdı.  Â

Ekonomik açıdan zor günler geçiren ve yüksek borç yükümlülüğü bulunan İngiltere'de, Parlamento'nun karar alma gücünün azalması, gerekli mali reformların alınmasını zorlaştırabilir.

 Â

Bu gelişmelerle haftaya düşük başlayan sterlin, dolar karşısında 1.48 seviyesinin altına gerileyerek 2009 Nisan ayından beri görülen en dip seviyeyi gördü. Salı günü işlemlerinde nispeten yükselen sterlinin yılbaşından beri dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 7.3 seviyesine ulaştı.

 

Türk lirası karşısında ise dün 2.32 seviyesinden işlem gören sterling bugün 2.31'e geriledi. Sterlin, TL karşısında 2009'un Haziran ayında 2.57 seviyesine kadar çıkmıştı. İngiliz para biriminin, TL karşısındaki son düşüşüne ise Ocak'ın sonunda 2.43 seviyesinden başlamıştı.

 

The Wall Street Journal'da yer alan bir haber analizde, anket sonuçlarının bir azınlık hükümeti olasılığını ortaya çıkardığına dikkat çekildi ve bu durumun oluşmaması için iki parti arasındaki oy farkının en az yüzde 10 seviyesinde olması gerektiği belirtildi.

 

KREDÄ° NOTU TEHLÄ°KESÄ°

Önümüzdeki seçimler sonrası kazanan partinin parlamentoda çoğunluğa sahip olması, ülkenin kredi notu açısından da kritik önem taşıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları daha önce yaptıkları uyarılarda, yeni hükümetin ulusal borç yükünü azaltacak güvenilir bir plan sunamaması durumunda ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini söylemişti.

 

Piyasa uzmanları da İngiltere'nin kötü durumdaki mali durumunun düzeltmesinin özellikle tahvil yatırımcılarını rahatlatmak için gerekliliği olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu nedenle ülkenin bütçe açığını azaltması için gereken adımların hızlı şekilde atılmasını istiyor.

 

PARİTE 1.05’E GELEBİLİR

Ancak, bütçe açığının azaltılması için alınacak önlemler, zaten yavaş olan ekonomik büyümeyi daha da yavaşlatacağı için diğer taraftan resesyon riski de doğuruyor. İsviçreli banka UBS'in analistleri, bütçe açığını azaltmak için sert önlemler alınmasının, sterlin/dolar paritesinin 1.05 seviyesine kadar geriletebileceğini belirtiyor.

 

İngiltere'de büyüme, büyük kamu harcamalarına rağmen 2009'un son çeyreğinde yüzde 0.3 oranında gerçekleşirken, uzmanlar bunun ekonomik toparlanma için yetersiz olduğunu belirtmişti.

 

Londra merkezli State Street Global Advisors yatırım şirketinden Döviz Masası Yöneticisi Monica Fan, İngiltere'nin içinde bulunduğu durumu tanımlarken; "Elimizde olumsuz ekonomik sürprizler, siyasi riskler ve sermaye çıkışı bulunuyor... Yunanistan'daki borç krizinden dolayı endişeli olan yatırımcılar, şimdi İngiltere'nin yüksek kamu borcu ve bütçe açığına bakarak, sterlin satmak için nedenlerini artırıyor" dedi.

 

KAYNAK ÇIKIŞI DA ETKİLİ

Fan, ülkeden çıkacak kaynağın miktarının da sterlin üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti.

 

 İngiliz Sigorta şirketi Prudential PLC'nin, ABD'li sigorta şirketi American International Group'un (AIG) Asya’daki iştiraki AIA’yı, 25 milyar doları nakit olmak üzere 35.5 milyar dolara satın aldığı anlaşmanın, yüklü miktarda sterlin satışını beraberinde getireceğini hatırlatan Fan, bunun da sterlindeki değer kaybını artıracağına dikkat çekti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!