Güncelleme Tarihi:
Yedek stepne lastiğine güvenmeyin, aksi taktirde canınızdan olabilirsiniz. Çünkü, bazı otomobil üreticileri, maliyetleri düşürme ve yerden kazanma amacıyla stepne lastiklerinin ebadını küçüktme yoluna gidiyor. Üreticilere göre bunun da adı, modern uygulama... Oysa, bu lastiklerin maksimum yük kapasitesi 550 kiloyu, hız limiti de 80 kilometreyi geçmiyor. Bu sınırların üzerine çıkıldığında fren emniyeti kaybolduğu için aracın ve yolcuların güvenliği tehlikeye girebiliyor.
HIZA DİKKAT
Okuyucularımızdan Bayram Bora'nın, Honda Civic otomobilindeki stepne lastiğinin üzerinde ‘‘maksimimum 80 kilometre hız ile ancak en yakın bir lastikçiye kadar gidebilirsiniz’’ ibaresinin yer alması, doğal olarak endişeye kapılmasına yol açmış. Bora'nın bu endişesini dile getiren şikayetini Anadolu
Honda Pazarlama Müdürü Yusuf Soner'e ilettik. Soner, Küçük boy stepnenin sürekli kullanılmak amacıyla değil, aracın lastiği patladığında en yakındaki tamirciye gitmesi için olduğunu söyledi. Ayrıca, ‘‘Stepne geçici kullanım için yol koşullarına dikkate alarak ve belirtilen hız limiti aşılmadığı sürece güvenlidir. Dinamik yük koşulları araç tasarım aşamasındayken göz önüne alınır. Güvenli fren için uygun yol ve yük koşullarında, izin verilen hız limitinin aşmaması gerekir. Küçük boy stepnenin maksimum yük limiti lastik başına 550 kilodur. Bu tip stepnelerde izin verilen en yüksek hız da 80 kilometredir. Ancak yol ve yük durumunu her zaman gözönünde bulundurmak gerekir. Trafik ve lastik firmalarından alınan bilgilere göre küçük boy stepne kullanımında her hangi bir yasal engel yoktur. Küçük boy stepnelerin üzerine bu ibareleri koyarak da sürücüleri lastiği geçici olarak kullanmaları konusunda uyarıyoruz. Türkiye'de de zamanla tüm araçlar bu modern uygulamaya geçilecektir’’ dedi.