Güncelleme Tarihi:
Tüm temel dini inanışları bir kenara koyan Hawking, “insan beyninin ölümünün gerçekleştiği noktanın ötesinde hiçbir şeyin var olmadığını” ifade etti. Henüz 21 yaşındayken tamamen felç olmasına neden olan motor sinir hastalığı teşhisi konulan Hawking, “Son 49 yıldır erken gelecek bir ölümün beklentisiyle yaşadım. Ölümden korkmuyorum ancak ölmek için acelem yok. İlk önce yapmak istediğim birçok şey var” dedi.
Hawking, “İnsan beynini, bileşenleri çalışmayı durdurduktan sonra işlevini sona erdirecek bir bilgisayar olarak kabul ediyorum” ifadesini kullandı.
69 yaşındaki bilim insanı, 2010 yılında piyasaya sürülen, ABD’li fizikçi Leonard Mlodinow ile yazdığı “Büyük Tasarım” adlı kitabında, “evrenin varlığını açıklamak adına bir yaratanın olmasına gerek bulunmadığını” belirtmişti. Hawkings’in açıklamaları, İngiliz Milletler Topluluğu’ndaki Yahudi cemaatinin haham başı Lord Sacks’in tepkisini çekmişti. Sacks, Hawkings’in “mantık içinde basit bir hataya düştüğünü” belirtmişti.
‘YARATICIYA GEREK YOK’
Hawkings, 1988 yılında piyasa sürülen ve Einstein’a adadığı “Zamanın Kısa Tarihi” adlı kitabında, “bilim insanlarının evrendeki tüm parçacığı ve kuvveti açıklamasını sağlayacak bir denklem dizisi oluşturması düşüncesine” değinmişti. İngiliz bilim insanı, bu yapıldığı takdirde “insanın yaşam sebebinin anlaşılması için büyük bir aşama kaydedileceğini ve Tanrı’nın aklını bu şekilde anlayabileceğimizi” öne sürmüştü.
Ölümden sonra yaşam fikrini reddeden Hawking, “insanların hayatlarını iyi değerlendirerek dünyadaki potansiyellerini en iyi şekilde yerine getirmeleri gerektiğini” savundu. Hawking, “nasıl yaşamamız gerektiği” sorusuna, “Eylemlerimizin getireceği en büyük değeri elde etmeye çalışmalıyız” dedi.
Hawking, yarın İngiltere’nin başkenti Londra'da başlayacak ve iki gün sürecek Google zirvesinde konuşma yapacak.