Starbucks: Buraya silahla gelmek yasak değil ama siz silahla gelmeyin

Güncelleme Tarihi:

Starbucks: Buraya silahla gelmek yasak değil ama siz silahla gelmeyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2013 10:40

Küresel kahve zinciri Starbucks’ın “Kafelerimize silahla gelmeyin” açıklaması ABD’de tartışma yarattı. Açıklamada Starbucks’lara silahla gelmenin “yasak” olduğuna dair açık bir ifade olmaması şirketin hem silah karşıtlarını hem de silahlanma yanlılarını kızdırmamak amacıyla attığı bir adım olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Starbucks’ın bu hamlesi, kurumun adil ticaret vb. politikalarıyla çizdiği liberal eğilimli şirket portresi nedeniyle “silah kontrolü” savunucularının hedefi oldu. Öte yandan “silah hakkı” savunucuları da şirketin eyaletlerin yasalarına karşı geldiğini öne sürerek açıklamayı eleştirdi.

ABD’de birçok eyalet vatandaşlarına ruhsatlı silahlarını yanlarında taşıma izni veriyor ve birçok şirket silahlarla mağazalara giriş izni veriyor.

Hafta başında başkent Washington’da bir Donanma tesisinde düzenlenen saldırının ardından ABD’de silah kontrolüyle ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Böyle bir ortamda Starbucks’tan gelen bu karar da tartışmanın ne kadar büyük olduğunun bir işareti olarak yorumlandı.

"MÜŞTERİLERİMİZ RAHATSIZ OLDU"

Starbucks CEO’su Howard Schultz, müşterilerden Starbucks’a gelirken silah getirmemelerini isteme kararının arkasında, silah yanlılarının kafelerde düzenlediği “Starbucks Takdir Günleri”nin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Schultz, son günlerde bu organizasyonların sayısının arttığına dikkat çekerek, “Şirketimizin konuyla ilgili tavrı konusunda yanlış anlaşılmalar meydana geldi ve gösteriler müşterilerimizi rahatsız etti” dedi.

Müşterilerinin “silahla gelmeyin” ricasına uymalarını beklediklerini ifade eden Schultz, bununla birlikte silahla geleni de mekandan çıkarmayacaklarını ifade etti. Yarın birçok ABD gazetesinde Schultz’un kamuoyuna yazdığı ve kararı açıklayan bir mektup yer alacak.

Mektupta, Schultz’un, “Starbucks Takdir Günleri”yle alakalı olarak, “Açık olalım: Bu organizasyonları kafelerimizde istemiyoruz” diyeceği ancak silah kontrolüyle ilgili meseleyi yasa yapıcılara bırakmak gerektiğini vurgulayacağı öğrenildi. Schultz ayrıca silahları yasaklayıp çalışanlarla müşteriler arasında bir gerginlik yaratmak istemediklerinin de altını çizecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!