Güncelleme Tarihi:
Elektrik-elektronik mühendisi anne ile makina mühendisi babanın iki çocuğundan biri. ‘‘Annemin yanına gider deney izlerdim. Hep bir laboratuvarım olsun isterdim’’ diye özetlediği çocukluk düşleri yakında Amerika'da gerçekleşecek. Emine Ülkü'nün kendine ait bir laboratuvarı olacak.
Emine Ülkü Sarıtaş, mutluluklarının resmini hep bir ‘‘başarı portresi’’ içine yerleştirmiş.
Ankara Keçiören Çizmeci İlköğretim Okulu'nun ardından Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi'ni bitirmiş. Fizik ve matematiğe olan ilgi ve sevgisi, ‘‘kesişim noktası’’ diye tanımladığı elektrik-elektronik alanına yönelmesine neden olmuş.
İlk tercihine yazarak kazandığı Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik burslu bölümünü, en yüksek not olan 4.00 ortalama ile tamamladı. Bu başarı O'nu, dünyaya taşıdı. Stanford Üniversitesi'nin, dünyada sadece iki kişiye verdiği ‘‘fellowship’’ bursunu kazandı. Bu bursla araştırma yapacağı konuyu, hocasını, derslerini özgürce seçecek, harcamaları için ek bütçe isteyebilecek, özel öğrenci olarak master ve ardından doktora yapacak.
HEDEF: YENİ BULUŞ
Eylül ayının ilk haftası ABD'ye gidecek Emine Ülkü'nün başarı için kullandığı sihirli kelime; kararlılık: ‘‘Başarılı olmamda ana etken kararlılık. Lisede, elektrik-elektronik alanını hedefledim. Lise son sınıfta, Bilkent'e yapılan bir gezide ise ‘Bu alanı bu üniversitede okumalıyım' dedim. Üniversiteye başladığımda da doktora yapmayı hedefledim. Hedeflerim için kararlı oldum. Bunun için de çok değil ama gerekli olduğu biçim ve süre kadar çalıştım.’’
Elektrik-elektronik mühendisi anne ile makina mühendisi babanın, iki çocuğundan biri olan Emine Ülkü’nün, ‘‘Çocukken hayallerim vardı. Annemin yanına gider deney izlerdim. Hep bir laboratuvarım olsun isterdim’’ diye özetlediği çocukluk düşleri Amerika'da gerçekleşecek. Emine Ülkü'nün, ABD'de kendine ait bir laboratuvarı olacak.
Üzerinde çalışacağı konuyu belirlemiş bile, Elektronic Signal Processing, yani sinyal işleme. Ne anlama geliyor derseniz, ‘‘Sinyallerin ve içerdikleri bilginin sayısal ortamda ifade edilmesi, dönüştürülmesi ve ihtiyaç duyulduğu şekilde işlenmesi’’ymiş. Bu bilimsel çalışmaların uygulama alanları Emine Ülkü'nün yapacaklarını daha iyi anlatıyor:
‘‘MR'da verilen sinyaller, radarla varlıkları bulma, cep telefonu teknolojisi, depremle ilgili sismik data incelenmesi gibi birçok teknolojik uygulama alanı var. Biyopsiye gerek kalmadan, tarama yöntemiyle hücrenin kanserli olup olmadığını belirleyen sistem de bu alana giriyor. Kalıcı birşeyler yapıp adımı bırakmak, bilim dünyasına katkıda bulunmak istiyorum.’’
Bir başarı portresi: Emine Ülkü Sarıtaş
Emine Ülkü Sarıtaş başarılı olduğu kadar güzel de. Mankenleri kıskandıracak bir fiziğe sahip. Sergi açacak derecede resimle ilgili. Haftada iki kez sinemaya gidiyor, kitap okuyor. Fantezi, bilim-kurgu, felsefe seviyor. Favori yazarı Orhan Pamuk, şair ise Özdemir Asaf. Tenis karşılaşmaları ve buz pateni gösterilerini kaçırmıyor. ABD'de yeni bir hayata başlayacağı için heyecanlı. ‘‘En çok yemekleri özleyeceğim. Özellikle Gaziantep mutfağından lezzetleri damağımda götüreceğim’’ diyor. Şu günlerde çok sıkı bir şekilde yemek yapmayı öğreniyor.