Güncelleme Tarihi:
Kamu sağlık kuruluşlarının ortak kullanımına yönelik ''Sağlık Bakanlığı-SSK Ortak Sağlık Hizmetleri Protokolü'', Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından imzalandı.
Murat BaÅŸesgioÄŸlu, ''Kamu SaÄŸlık KuruluÅŸlarının Ortak Kullanımı Projesi''nden, sosyal güvenlik kapsamındaki bütün vatandaÅŸların yararlanma imkanına sahip olacağını bildirdi.Â
SSK Okmeydanı Hastanesi'nin Konferans Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Sağlık Bakanı Akdağ, tarihi bir gün yaşandığını vurguladı.
''Ertelenemez bir ihtiyaç olan saÄŸlığın ülkemizde verilen hizmetler noktasında bütünlüğünü saÄŸlamak açısından Hükümetimiz bir karar almıştır'' diyen Bakan AkdaÄŸ, bu karar doÄŸrultusunda birkaç aydan bu yana her iki bakanlığın ciddi bir çalışma içerisinde olduÄŸunuanlattı.Â
Türkiye'de sağlıkla ilgili kamu kaynaklarının kısıtlı olduğunu belirten Akdağ, bu kısıtlılık nedeniyle fiziksel, mekansal ve insan kaynakları açısından hizmette kaliteli bir sunum yapmanın zorlaştığının herkes tarafından bilindiğini söyledi.
Türk halkının bu durumu olumsuz biçimde yaşadığını ifade eden Bakan Akdağ, tüm bu kaynakları çok kısa bir sürede tamamen yeterli hale getirmenin mümkün olmadığını dile getirdi.
Recep AkdaÄŸ, ''Ancak bir taraftan kaynak yeterliliÄŸini saÄŸlamak için gayret ederken, diÄŸer taraftan kaynakların ortak ve verimli kullanımını saÄŸlamak son derece önemlidir. Bu proje, verimliliÄŸin ve akılcılığın ortak bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır'' dedi.Â
''BOÅž HASTA YATAKLARI BULUNURKEN...''
Yan yana iki hastanenin birinde boÅŸ hasta yatakları bulunurken, diÄŸerinde uzun bekleme listeleri olduÄŸuna dikkat çeken SaÄŸlık Bakanı AkdaÄŸ, ''Bugün alınan bu kararla SSK saÄŸlık kuruluÅŸu, SaÄŸlık Bakanlığı saÄŸlık kuruluÅŸu ayrımı tamamen ortadan kaldırılmaktadır'' diye konuÅŸtu.Â
Önceki hükümetler döneminde de yapılan protokollerde ortak hizmet verilmeye çalışıldığını, ancak protokollerdeki kısıtlamalar nedeniyle gerekli sonuca ulaşılamadığını ifade eden Akdağ, bugün imzalanan protokolle, SSK'lı hastaların Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm kuruluşlardan yararlanacağını kaydetti.
Akdağ, sistemin, sağlık ocakları başta olmak üzere dispanserler, ana-çocuk sağlığı merkezleri gibi birinci basamak sağlık hizmetlerini halkın hizmetine sunduğunu anlatarak, Türk halkından öncelikle birincibasamak sağlık kuruluşlarına başvurmalarını istedi.
Hastaların önemli bölümünün tanı ve tedavilerinin buralarda yapılması durumunda hastanelerdeki yığılmaların ortadan kalkacağını vurgulayan Akdağ, sistemin işleyişinde SSK'lı hastalar açısından büyükbir rahatlama oluşacağına inandıklarını söyledi.
Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
''Ortada bir yeni doğum hadisesi var. Dolayısıyla her doğum beraberinde bazı sancılar getirir. Bu sancıları halkımızla birlikte aşacağımıza inanıyoruz. Mutlaka sistemin başlangıç günlerinde aksayan ufak tefek noktalar ortaya çıkacaktır. Ancak bakanlıklar olarak, bu aksaklıkları birlikte ortadan kaldırmanın yollarını birlikte arayacağız.''
Öteden beri SSK hastanelerinde yığılmalar olduğunu belirten Akdağ,''Bu proje, insana hizmet mantığıyla yola çıkan, hedefine Türk halkını koymuş bir projedir'' dedi.
Recep Akdağ, konuyla ilgili olarak İstanbul'da birinci basamak sağlık hizmeti geliştirmek için hizmet verecek poliklinik sayısını 315'ten 540'a çıkardıklarını, bu ayın sonunda da bu sayının 740'a ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.
''KARDEÅž HASTANELER KAVRAMI GELÄ°ÅžTÄ°RDÄ°K''
Konuyla ilgili Sağlık, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları'nda görevli tüm bürokratlara ve hastanelerin başhekimlerine teşekkür eden Akdağ, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bu uyum o kadar üstün bir noktaya ulaÅŸtı ki, SaÄŸlık Bakanlığı'na ait hastanelerimiz ile SSK'ya baÄŸlı hastanelerimiz arasında 'kardeÅŸ hastaneler' kavramı geliÅŸtirdik. Dinamik olarak aksayan noktaları kısasürede halledebilmek için bu kardeÅŸ hastanelerimiz, birbirlerine yardımcı olacaklardır.Â
Hedefine insanı koymuÅŸ bir partinin, hedefine 'önce insan' diyen bir liderin ve bu ÅŸekilde oluÅŸmuÅŸ bir iktidarın hükümetinin, elbette öncelikli olarak el atması gereken noktalardan birisi, bu kanayan yaraydı. Ve bu kanayan yaraya ÅŸimdi bir tampon koyuyoruz.Â
Şunu açıkça söylemek isterim ki bu bir başlangıçtır. Bu başlangıçla biz Türkiye'deki sağlık sorunlarını tamamen çözmüş olmuyoruz. Sağlık sorunlarını çözmeye ciddi bir adım atmış oluyoruz.''
Bu arada konferans salonunun bulunduğu Onkoloji Servisi'nde bekleyen bazı hastalar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, törene gelişi sırasında, hastanelerde yaşadıkları sorunları ilettiler. Akdağ da, hastalara, ''sorunları çözmek için bugün bir adım attıklarını'' söyledi.
SSK
SSK olarak 32 milyon kiÅŸiye 138 hastane, 31 bin 600 yatak ve 19 bin hekimle hizmet vermeye çalıştıklarını anlatan BaÅŸesgioÄŸlu, Türkiye ortalamasına göre 1592 kiÅŸiye bir uzman hekim düşerken, SSK'da ise 5 bin 72 kiÅŸiye bir uzman hekim düştüğünü vurguladı.Â
Bakan BaÅŸesgioÄŸlu, yine Türkiye ortalamasında 1450 kiÅŸiye bir pratisyen hekim düşerken, SSK'da da 7 bin 955 kiÅŸiye bir pratisyen hekim düştüğünü kaydetti.Â
Sağlık personeli dağılımında büyük dengesizlikler olduğuna işaret eden Başesgioğlu, tüm kamu sağlık tesisleri verimlilik açısından değerlendirildiğinde de problemler bulunduğunu söyledi.
Başesgioğlu, SSK ile Sağlık Bakanlığı'nın toplam yataklı tesis sayısının 890 civarında olduğunu, 508 hastanenin kapasite kullanımının yüzde 30'un altında, 143 hastanenin kapasite kullanımının da yüzde 70'in üzerinde bulunduğunu ifade etti.
Bu gibi verilerin iki bakanlığın birlikte hareket etmesini zorunlukıldığını anlatan Murat Başesgioğlu, projeyle iki bakanlığın fiziki imkanları ve insan kaynakları birleştirilerek, insanlara en iyi sağlıkhizmetini vermeyi amaçladıklarını kaydetti.
PROJEDEN KÄ°MLER YARARLANACAK?
Bakan Başesgioğlu, projeden ilk önce SSK mensuplarının yararlanacağını ve buna tarım sigortalılarının da dahil olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
''İşsizlik ödeneği alan sigortalılar ve yakınları, Emekli Sandığı mensupları, devlet memurları ve aile fertleri, Bağ-Kur sigortalıları ve hak sahipleri, bu projeden yararlanacaklar. Yani sosyal güvenlik kapsamındaki bütün vatandaşlar, SSK ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı bütün sağlık tesislerinden yararlanma imkanına sahip olacaktır.''
Başesgioğlu, buradaki yeniliğin, SSK mensuplarının Sağlık Bakanlığı'na bağlı tesislerde muayene tetkik, tahlil ve tedavi olabilmeleri, buna karşılık da devlet memurları ve yeşil kartlıların da SSK hastanelerinden yararlanmaları olduğunu söyledi.
UYGULAMA 6 Ä°LDE BAÅžLADI
Uygulamanın ilk etapta Ankara, İstanbul, İzmir, Yalova, Rize ve Sivas illerinde bugün başladığını kaydeden Başesgioğlu, ''Nihai hedefimiz, bu ortak kullanma projesini Türkiye'nin en ücra köşesine kadar yaymaktır'' dedi.
BaÅŸesgioÄŸlu, yataklı saÄŸlık tesislerine yığılmayı önlemek için ilk basamak saÄŸlık hizmetinden geçtikten sonra hastanelere sevki uygun gördüklerini ve eÄŸer hastanın sevki gerekiyorsa buradaki hekimin sadece hastanın gideceÄŸi branşı yazarak hastaya, hem hastane, hem de hekim seçme özgürlüğü gibi çaÄŸdaÅŸ bir yaklaşık getirdiklerini bildirdi.Â
Daha önce hastalara 60 merkezde ilaç verildiğini, son düzenleme ile 100 merkezden ilaç alınabileceğini anlatan Başesgioğlu, bu sayının önümüzdeki günlerde daha da artırılacağını söyledi.
Bakan Başesgioğlu, ''Bu ilk uygulama. Mutlaka başlangıçta sorunlar, sıkıntılar yaşanabilir. Her iki bakanlık olarak bu projeyi en rantabl şekilde uygulamaya kararlıyız'' diye konuştu.
Uygulamanın, kurumlarının finansman açısından yüklerinin yanı sırahekimlerin de yüklerini artıracağını, ancak bu yükleri karşılamaya hazır olduklarını vurgulayan Murat Başesgioğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
''Bu projenin radikal bir çözüm olmadığını biz de biliyoruz. Türkiye'de saÄŸlık sistemini kökünden çözmenin en radikal yolu, genel saÄŸlık sigortasına ve bununla birlikte aile hekimliÄŸi sistemine geçmek. Hükümet olarak bu noktada çalışmalarımız devam ediyor. Halkımızdan ise bu projenin uygulanmasına yardımcı olmalarını istiyoruz.''Â
SORULARI YANITLADI
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı BaÅŸesgioÄŸlu, ilaçların SSK veya SaÄŸlık Bakanlığı'na baÄŸlı hastanelerden, buralarda yoksa reçete mühürlendikten sonra anlaÅŸmalı eczanelerden alınabileceÄŸini söyledi.Â
Bakan Başesgioğlu, 6 ildeki uygulamanın SSK'nın bu yılki bütçesinefazla bir yük getirmediğini anlatarak, ''Ama tüm sistemi açtığımız zaman, ilaç hariç sağlık sistemine 350 trilyon lira artı bir maliyeti var'' dedi.
Törende daha sonra Maliye Bakanlığı, SSK ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanacak olan protokol, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın katılamaması nedeniyle Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu tarafından imzalandı.
"ÖZEL HASTANEDEN SSK'LI DA YARARLANACAK"
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Yeni bir adım daha atıyoruz. Özel hastanelerden Emekli Sandığı mensupları, Bağ-Kur'lular, yakında da SSK'lılar istifade edecek'' dedi.
  Â
Başbakan Erdoğan, Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Tesisleri'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, insanların hastane kapılarında kuyrukta beklemekten kurtulması için çalıştıklarını söyledi.
  Â
Bugün bir adım daha atıldığını, bunun SSK'lıların Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere gitmesi kararı olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'luların da SSK hastanelerine gidebileceğini dile getirdi. Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:
  Â
''Bu kararı almak zor muydu Allah aÅŸkına? Ama alamadılar. SSK hastaneleri yüzde 110-120 kapasiteyle çalışırken, öbür tarafta devlet hastaneleri yüzde 50-60 kapasiteyle çalışıyor. Yeni bir adım daha atıyoruz. Özel hastanelerden de Emekli Sandığı mensupları, BaÄŸ-Kur'lular, yakında da SSK'lılar istifade edecek. Hazırlıkları yapıldı, yapılıyor. Bunların hepsi bu ülkenin emrinde.''Â